Manipularea şi fenomenul "fake news" ameninţă democraţia

O.D.
Ziarul BURSA #Companii / 6 noiembrie 2019

Manipularea şi fenomenul "fake news" ameninţă democraţia

Democraţia este pândită de un nou pericol. Guvernele recurg din ce în ce mai mult la reţelele sociale pentru a manipula şi spiona alegători din lumea întreagă, potrivit raportului unei organizaţii neguvernamentale.

Freedom House apreciază că libertatea pe internet este în declin pentru al nouălea an consecutiv. Această organizaţie neguvernamentală a găsit dovezi ale existenţei "programelor avansate de supraveghere pe reţelele de socializare" în cel puţin 40 din 65 de ţări analizate. În unele ţări, autorităţile aleg să blocheze pur şi simplu accesul la internet atunci când aceasta este în avantajul lor, în timp ce în altele recurg la armate de profesionişti pentru a manipula informaţiile online şi a face să circule falsuri până când devin virale. "Numeroase guverne rea-lizează că propaganda funcţionează mai bine decât cenzura pe platforme, liderii autoritari şi populişti exploatează natura umană şi algoritmii pentru a câştiga alegeri, ignorând regulile în vigoare pentru a asigura alegeri libere şi corecte", explică Mike Abramowitz, preşedintele Freedom House, citat de Agerpres. În 47 din 65 de ţări, indivizi au fost arestaţi pentru că au făcut afirmaţii de ordin politic, social şi religios pe internet, iar persoane au fost supuse la violenţe fizice pentru activitatea lor online în cel puţin 31 de ţări. China este cazul cel mai negativ în privinţa abuzului împotriva libertăţii pe internet, pentru al patrulea an consecutiv, în timp ce guvernul şi-a intensificat eforturile pentru a controla informaţiile despre manifes-taţiile la Hong Kong sau cele vizând împlinirea a 30 de ani de la masacrul din piaţa Tiananmen. În SUA, forţele de ordine şi autorităţile care se ocupă de imigraţie şi-au extins supravegherea, ocolind mecanismele de transparenţă, de control şi de responsabilitate care le-ar fi putut restricţiona acţiunile, susţine organizaţia neguvernamentală. "Agenţii spionează, fără mandat, dispozitive electronice ale călătorilor pentru a culege informaţii despre activităţi protejate de Constituţie, precum manifestaţiile paşnice", se menţionează în raport.

Freedom House a desemnat Sudanul, Kazahstanul, Brazilia, Bangladesh şi Zimbabwe drept ţările unde libertatea pe internet s-a deteriorat cel mai mult în acest an. În schimb, organizaţia a remarcat îmbunătăţiri în 16 state, cu Etiopia în frunte. Mike Abramowitz a menţionat exemple când tehnologia joacă un rol pozitiv în schimbările democratice, cum ar fi Libanul, unde numeroase persoane "se raliază cetăţenilor" pentru a cere reforme.

"Presa tradiţională" încearcă la rândul său să se protejeze de această "boală". Anul trecut, agenţii de presă din Europa şi-au unit forţele pentru a lupta împotriva ameninţării din ce în ce mai mari pe care o reprezintă ştirile false. Într-o rezoluţie adoptată la Tirana, acestea s-au angajat să dezvolte instrumente şi reguli eficiente pentru a permite jurnaliştilor şi utilizatorilor de internet să lupte împotriva dezinformării, precum şi să promoveze mass-media demne de încredere şi să educe utilizatorii să navigheze în mediul digital. Agenţiile de presă au convenit, de asemenea, să coopereze în mod direct pentru verificarea ştirilor şi descoperirea în timp util a celor false şi să îmbunătăţească transparenţa ştirilor online, care implică o dezvoltare consecventă a jurnalismului profesional. Scopul acestor măsuri este de a diminua impactul ştirilor false asupra comunităţilor la nivel local, naţional şi internaţional, de a evidenţia entităţile care se află la originea diseminării de ştiri false şi de a întări activitatea şi profilul agenţiilor de presă ca furnizori de ştiri reale.

-----------------------------------------------------------------------------------

Fenomenul "fake news" se propagă cu o repeziciune uluitoare "cu ajutorul" reţelelor de socializare, care fac unele eforturi pentru a stopa acest lucru. Facebook a anunţat că va lua noi măsuri pentru combaterea dezinformării, în perspectiva alegerilor prezidenţiale americane care vor avea loc în noiembrie 2020, anunţând şi eliminarea unei reţele de conturi ruseşti pe Instagram care aveau ca ţintă alegători americani. Compania a anunţat că va creşte transparenţa prin măsuri precum afişarea mai multor informaţii despre deţinătorul unei pagini pe Facebook şi va eticheta mai vizibil conţinutul marcat ca fiind fals de către controlori independenţi. Compania va începe să eticheteze presa controlată de stat pe pagina sa şi în biblioteca de reclame a site-ului. Într-o postare pe blog, Facebook a anunţat că va extinde această etichetare şi la anumite postări de pe Facebook şi Instagram. Facebook, Twitter şi YouTube, serviciul de streaming video al Google, au atras atenţia recent, după ce au afişat reclame ale presei chineze de stat care critică protestatarii din Hong Kong.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb