MApN susţine modificarea legii privind pensiile militare

A.P.
Miscellanea / 23 septembrie 2020

MApN susţine modificarea legii privind pensiile militare

Ministrul Apărării Naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, şi secretarul de stat şi şeful Departamentului pentru relaţia cu Parlamentul şi calitatea vieţii personalului (DRPCVP), Marius Bălu, s-au întâlnit, marţi, la sediul MApN, cu reprezentanţii Forumului structurilor asociative ale personalului militar în rezervă şi în retragere, scrie Agerpres.

"Am decis împreună faptul că Ministerul Apărării Naţionale şi Forumul structurilor asociative ale militarilor din sistemul apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale vor susţine, cu anumite propuneri de modificare necesare, PL-x nr. 199/2020 - proiectul de lege privind modificarea şi completarea Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat şi instituirea unor măsuri în domeniul pensiilor militare de stat. Voi rămâne permanent în contact cu reprezentanţii Forumului şi voi sprijini întotdeauna militarii în rezervă şi în retragere. Ministerul Apărării Naţionale este şi va fi tot timpul alături de structurile asociative ale personalului care a făcut parte din Armata României", a declarat ministrul Ciucă, potrivit unui comunicat al MApN.

Ministrul Apărării i-a asigurat pe pensionarii militari de întreaga implicare a instituţiei militare în soluţionarea problemelor semnalate de structurile asociative ale cadrelor militare în rezervă şi în retragere, în special în ceea ce priveşte problematica actualizării pensiilor militare.

De asemenea, el i-a informat pe reprezentanţii Forumului că a aprobat, marţi, documentul ce prevede optimizarea procesului de informare publică pe tema pensiilor militare şi calităţii vieţii personalului din perspectiva procesului de legiferare şi a aplicării prevederilor legislaţiei naţionale şi a normelor specifice MApN. Scopul acestor demersuri este acela de a îmbunătăţi cooperarea cu structurile asociative ale personalului militar în activitate, în rezervă şi în retragere, arată MApN.

"Armata va fi mai activă în comunicarea cu pensionarii militari, prin cele două structuri cu responsabilităţi directe legate de ei: Casa de pensii sectorială a MApN şi Departamentul pentru relaţia cu Parlamentul şi calitatea vieţii personalului. Acestea îşi vor actualiza şi îmbunătăţi paginile din Internet, vor administra un forum dedicat exclusiv problematicii pensiilor militare, vor crea şi administra pagini dedicate problematicii care îi preocupă pe seniorii noştri şi vor organiza periodic, în reţelele de socializare, sesiuni de întrebări şi răspunsuri pe tema pensiilor militare", a spus ministrul Apărării Naţionale.

Preşedintele Forumului a apreciat eforturile depuse de conducerea MApN şi a mulţumit pentru oportunitatea oferită cu acest prilej de a desfăşura, la sediul Ministerului Apărării Naţionale, această întâlnire a reprezentanţilor structurilor asociative ale personalului militar în rezervă şi în retragere.

Ministerul Apărării Naţionale a depus o serie de observaţii la proiectul de lege privind modificarea şi completarea Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat şi instituirea unor măsuri în domeniul pensiilor militare de stat (PL-x 199/2020) şi va susţine acest proiect în cadrul procesului legislativ, principiile avute în vedere fiind: înlăturarea discriminărilor majore din sistemul pensiilor militare de stat referitoare la diferenţele de cuantumuri ale pensiilor pentru beneficiarii care au ieşit la pensie la intervale diferite de timp, dar au deţinut, ocupat sau avut grade, funcţii şi vechimi egale; crearea cadrului legal pentru recalcularea pensiilor militare, proces efectuat în raport cu vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie şi raportat la prevederile legale privind salarizarea militarilor, poliţiştilor şi poliţiştilor de penitenciare aplicabile la data respectivă, în condiţii identice de funcţie şi de grad militar/profesional; crearea cadrului legal pentru actualizarea, după data aplicării în integralitate a Legii-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, a pensiilor militare, ori de câte ori se majorează soldele de grad/soldele gradului profesional şi soldele de funcţie ale militarilor, măsură care nu va mai permite un nou decalaj, notează Agerpres.

De asemenea, MApN susţine eliminarea, etapizată, a inechităţilor create de succesiunea în timp a actelor normative din sistemul pensiilor militare prin raportarea la prevederile Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare; acordarea dreptului prevăzut de art.11 din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările şi completările ulterioare (pensionarii decoraţi cu ordinul "Semnul Onorific" clasele a III-a, a II-a şi I beneficiază de un spor de 10, 15 şi, respectiv, 20 la sută al cuantumului pensiei).

Structurile asociative care îşi desfăşoară activitatea în domeniile de responsabilitate ale instituţiei militare sunt acele asociaţii/fundaţii al căror scop şi obiective se circumscriu domeniilor de responsabilitate ale Ministerului Apărării Naţionale.

Departamentul pentru relaţia cu Parlamentul şi calitatea vieţii personalului, prin Direcţia pentru relaţia cu Parlamentul, a avut, în acest an, mai multe activităţi dedicate pensionarilor militari, dar interacţiunea fizică cu reprezentanţii structurilor asociative a fost limitată începând cu trimestrul II al anului, ca urmare a izbucnirii pandemiei provocate de virusul SARS-CoV-2.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Alo, pensionarilor randasi! o să constatați că se va rezolva problema pensiilor militare, prin majorare bineanțeles, că doar sărmanii de ei au fost permanent in teatre de război, pardon, pe la popota.

    Pentru voi de unde să mai rămână bani? 

    Cunosc un tip subofițer, pensionar,de aproximativ 50-52 de ani, care canta în fanfară cu o pensie de 5500 lei ,înainte de majorarea cu 14 % ,care spune că nu i s-a calculat bine pensia, că merită mai mult !

    Bă stat român esti normal la cap? 

    Am făcut armata pe timpul comuniștilor. Cum arătau ofițerii români atunci? Niște tipi abrutizati, laudarosi, cu plăcerea sadică de a ne chinui,inclusiv alimentar (unitatea avea porci, se tăiau probabil la 2 săptămâni dar in farfurie găseam doar slănină iar nenorociții doar grătare la preț de nimic!)

    Nicio permisie nu se dădea decât conditionat:țigări, alcool, etc

    Asa mizerii de oameni n-am văzut! 

    1. Am uitat ce era mai important:Am făcut armata la geniu, am auzit ca sunt grenade ofensive si defensive, dar niciodată nu le-am folosit. Cu pusca mitralieră am tras doar de 2 ori, a doua oară pentru că un ofițer își lua gradul de căpitan. Până la poligon ne-au tot amenințat să avem grijă cât de bine tragem, acolo s-au strâns bani imprumutandu-ne între noi pentru 2 sticle de coniac pe care să le dăm individului care coordona tragerea că țintele să cadă si dacă nu sunt nimerite. Si au căzut Toate. Ăștia erau ofițerii!

    Armata nu mai este ce stiti voi. Nu oricine poate fi militar (cazul tau) pentru ca trebuie sa ai niste calitati. Tipul despre care vorbesti primeste inca 50% la pensie pentru ca a fost artist in baza altei legi, pensia militara fiind mult mai mica. Cei 14% despre care vorbiti nu se acorda militarilor sau politistilor pentru ca este vorba despre case de pensii si legi ale pensiilor diferite. Niciodata nu se maresc pensiile de serviciu in functie de punctul de pensie civil. Oricum, sa fiti siguri ca nu se va intampla nimic bun cu pensiile militare, totul este gargara pentru ca vin alegerile. In ultimii 3 ani mai mult s-a taiat din drepturile pensionarilor militari. Nu stiu cum v-ati comporta daca ati primi fisa de pensie si ati constata ca primiti pensia cu 40-50% mai mica decat cea calculata conform vechimii si celorlalte drepturi (inscrise in fisa de pensionare) cum se intampla incepand cu 15.09.2017, dupa ce PSD ne-a furat prin OUG 59!

    1. Câtă aroganță la acest Gigi ( sau Jiji)care se crede muntele Fiji!Cică nu oricine ajunge militar că " trebuie să ai niște calități. Te referi la "gradele" de rudenie de sânge sau de votcă?

    Pensiile de serviciu trebuie sa se încadreze în anumite limite. Militarii tb plătiți atunci când sunt activi, nu la pensie pentru ca în acest fel pb se perpetuează. Toți așteaptă sa se pensioneze ca să ia o grămadă de bani.

    Vrem pensii acordate dupa contributie !!!

    Nu vreau sa intru in polemica cu nimeni , doar sa va spun de un caz concret: o cunostinta a iestit la pensie acum multi ani(25) si are o pensie de 2500 lei. A fost colonel. Vorbind cu el in legatura cu pensiile , l-am intrebat ce pensie are acum. Spre surprinderea mea mi-a spus , ca din pacate are tot atat. Asta in conditiile in care un subofiter, cu gradul maxim ia 3500 lei...Deci poti sa fi colonel pensionar ca pensia iti este mult mai mica decat pentru un subofiter "norocos" care a iesit in pensie curand. Nu cred ca este normal , asa cum nu cred ca este normal ca sa nu se retina nimic pentru CAS , celor din armata...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb