Maramureş: Ministrul Borbely promite sprijin pentru salvarea unui proiect turistic

C.P.
Ziarul BURSA #Companii #Turism / 8 iunie 2007

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţei, Laszlo Borbely, a promis joi, la baia Mare, că în maximum o săptămână se va găsi o soluţie pentru salvarea unui proiect turistic montan - denumit ,,Luna Şes Borşa"- care prevede construcţia a două pârtii de schi.

Proiectul este la un pas de a fi compromis, din cauza întârzierii foarte mari în ceea ce priveşte execuţia lucrărilor.

Ministrul Borbely a declarat că problemele au apărut nu numai din vina constructorului, firma grecească Efklidis, ci şi din vina celorlalte părţi implicate care au întârziat foarte mult luarea unor decizii. Ministerul are în vedere două variante, dintre care doar una ar putea salva proiectul.

Prima dintre variantele prezentate de ministrul Borbely se referă la rezilierea contractului, ceea ce ar duce la arbitraj şi, implicit, la blocarea acestui proiect, transmite corespondentul NewsIn.

Cea de-a doua soluţie ar fi aplicarea de penalizări pentru fiecare zi de întârziere. ,,Din păcate, aici este un lanţ al slăbiciunilor, au fost şi tărăgănări foarte multe ale unor decizii, evident şi constructorul este vinovat. Unele decizii s-au luat cam târziu şi atunci nici constructorul n-a putut să facă lucrurile pe care trebuia să le facă. Interesul nostru este să salvăm proiectul. Sunt două variante: una când se reziliază contractul din vina celor două părţi sau a uneia dintre părţi se trece la arbitraj. Şi atunci proiectul încremeneşte, nu mai poţi să faci nimic. O altă variantă este, dacă vrem să terminăm acest proiect, dacă nu îşi recunoaşte greşeala constructorul, evident vedem noi calculul penalizărilor", a afirmat Laszlo Borbely.

Ministrul a mai spus că în cazul în care Comisia Uniunii Europene va fi de acord cu varianta propusă de minister, şi va accepta cheltuielile făcute până acum, restul finanţării va fi suportată din resurse locale. Nu este exclus nici sprijinul financiar din resurse bugetare centrale.

Proiectul a fost aprobat în 2003 şi a avut un buget iniţial de 15.615.324 euro. Din această sumă, 5.000.000 de euro, ar fi trebuit să fie finanţarea Phare. Prin acest proiect se avea în vedere construcţia a două pârtii, cu toate dotările necesare, de la tunuri de zăpadă până la nocturnă. Termenul iniţial de finalizare era octombrie 2006, însă pentru că lucrările au întârziat foarte mult, s-a obţinut o amânare din partea Delegaţiei Comisiei Europene până în octombrie 2007, termen ce nu va putea fi respectat.

"La nivel naţional mai sunt circa 5-6 proiecte de acest gen, care sunt întârziate", a mai declarat ministrul Laszlo Borbely.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb