"Flexibilitatea Comisiei tinde către zero. Ce scrie în PNRR trebuie îndeplinit ad litteram. Sunt convins ca vom avea un proiect de lege privind reforma pensiilor speciale care sa fie punctul de plecare in procesul de validare cu Comisia Europeană. (...) Cert este că în momentul în care vom depune cererea de plată numărul 3, va trebui să punem pe masa Comisiei Europene o lege privind reforma pensiilor speciale aprobată de Parlament, aşa cum scrie în jalonul inclus în PNRR. Ministerele de linie au întreaga responsabilitate a îndeplinirii jalonului privind reformarea pensiilor speciale. Să nu uităm că mai avem în faţă de îndeplinit reforma pensiilor generale unde e trecută în PNRR înlăturarea inechităţilor", a declarat, Marcel Boloş, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.
El a spus că oficialii Comisiei se vor afla săptămâna viitoare la Bucureşti, pentru analizarea implementării PNRR, şi atunci politicienii noştri vor putea discuta cu aceştia despre amendamentele propuse la legea privind reforma pensiilor speciale.
Domnul Boloş a precizat însă că este posibil ca ţara noastră să renunţe la anumite reforme, cu consecinţa pierderii sumelor europene alocate pentru îndeplinirea lor şi a investiţiilor adiacente acestora, aşa cum au făcut şi alte state. Sumele pierdute nu vor fi alocate în altă parte, deoarece nu există flexibilitate pentru banii care nu au fost folosiţi aşa cum scrie în PNRR.
"Dacă vedem că anumite consecinţe nu sunt asumate sau reforma produce efecte nedorite care nu poit fi gestionate, putem renunţa la anumite capitole, aşa cum a renunţat Bulgaria la decarbonizare şi Lituania la capitolul privind fiscalizarea. Eu nu spun că trebuie să facem şi noi aşa. Decizia trebuie luată, fiind un proiect de ţară, la nivelul liderilor coaliţiei de guvernare", a spus Marcel Boloş.
Referitor la cele două cereri de plată pe care trebuie să le depunem în acest an pe PNRR, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a afirmat că ar trebui ca solicitarea de plată numărul 3 să fie înaintată Comisiei Europene înaintate de rotativa guvernamentală ce ar trebui să aibă loc la începutul sezonului estival.
"Cred că cererea de plată numărul 3 trebuie depusă înainte de rotativa guvernamentală, deoarece din experienţă cei care vin la guvernare trebuie să se obişnuiască cu anumite probleme. Dacă împingem cererea de plată numărul 3 în toamnă, şansele să mai depunem cererea numărul 4 în acest an scad simţitor. Deciziile pot fi şi altele, dar pentru România este prioritar să aibă stabilitatea financiară asigurată", a spus Marcel Boloş.
Menţionăm că, la începutul şedinţei de guvern, premierul Nicolae Ciucă a anunţat că, până în acest moment, pe PNRR, sunt aproximativ 8.500 de contracte semnate, în valoare de 11 miliarde euro
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.03.2023, 13:52)
reformarea i ca astia s cam 80% din populatia tarii-azil....restul de speciali barosani traiesc luxos in Occident.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.03.2023, 17:23)
dau vina unii pe altii , tara in haos generalizat .....