MARCEL CIOLACU, PREŞEDINTELE PSD: "Romgaz a venit cu propunerea să majoreze capacitatea de producţie de gaze cu 6%"

M.G.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Energie / 28 ianuarie 2022

"Romgaz a venit cu propunerea să majoreze capacitatea de producţie de gaze cu 6%"

Planul Romgaz de majorare a producţiei prevede, până la finalul lui 2022, punerea în funcţiune a unui număr de sonde cu un debit zilnic suplimentar de aproape 1 milion de mc Aristotel Jude, directorul Romgaz: "În 2023 vom introduce în exploatare alte 13 sonde cu aport suplimentar de aproximativ 1,2 milioane de mc pe zi, 9% faţă de producţia medie zilnică actuală"

Conducerea Romgaz (SNG), producătorul de gaze naturale deţinut de statul român, a venit în faţa membrilor coaliţiei de guvernare cu propunerea de a-şi majora cu 6% producţia de gaze naturale în acest an, a declarat, ieri, Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor şi al PSD. Ciolacu a fost de asemenea întrebat ieri, la Parlament, despre legea offshore, însă acesta nu a oferit niciun termen pentru intrarea legii în circuitul parlamentar.

Ciolacu a declarat: "În primul rând, vorbim de legea offshore dar şi de onshore. Dacă vorbim doar de offshore ştin cu toţii că vom scoate gaze din Marea Neagră peste 4-5 ani. Cred că (partea) onshore este la fel de importantă ca şi offshore unde Romgaz (trebuie) să vină cu un plan mai îndrăzneţ pentru planul acesta. Înţeleg că pentru anul viitor este unul mai îndrăzneţ. Până acum s-a venit cu o propunere să se mărească capacitatea de producţie doar cu 6%. Eu sper că Romgazul poate mai mult".

Cel mai probabil este vorba despre programul pe care conducerea companiei l-a prezentat în Parlament, în luna octombrie, în cadrul Comisiei de anchetă privind evoluţia preţurilor energiei electrice şi gazelor naturale. 

Aristotel Jude, directorul general al Romgaz, declarat în octombrie că societatea de stat realizează lucrări pentru creşterea capacităţilor de producţie de gaze naturale şi că producţia a crescut în trimestrul al treilea al anului anterior. Asta în condiţiile în care principalii doi producători, Petrom şi Romgaz, înregistrează de câţiva ani declinuri naturale ale producţiei de gaze naturale. Producţia de gaze naturale a Romgaz a crescut în semestrul întâi din 2021 cu 12,2% comparativ cu primul semestru din 2020, însă 2020 a fost un an atipic în ceea ce priveşte consumul. Comparând cu 2019, BVC-ul companiei pe 2021 prevedea o producţie anuală de gaze naturale mai mică cu peste 500.000 de metri cubi, scădere care provine din declinul natural al producţiei.

"Avem pregătit un program de 36 de sonde care vor fi forate în perioada 2021-2023. (...) Pentru că am dorit creşterea capacităţii de exploatare am realizat în semestrul întâi (din 2021) 72 de lucrări de reechipare şi reparaţii capitale în sonde care ne-au adus un debit cumulativ suplimentar de gaze de 695.000 de metri cubi de gaze naturale pe zi, adică 2% din producţia realizată în total în semestrul întâi 2021. Am pus şi în exploatare 2 sonde noi în zăcământul Caragele cu un debit suplimentar de aproximativ 100.000 de mc", a spus Jude, în Parlament, în luna octombrie.

Jude a mai adăugat: "În perioada 2022-2024 o să introducem în exploatare noi capacităţi de producţie şi anume 54 de sonde care vor oferi un aport suplimentar de producţie de 3,5 milioane de mc care vor compensa declinul anual de aproximativ 2%. (...) În Caragele Deep se întâmpină nişte dificultăţi pe care le-am întâmpinat pe parcursul forajelor de exploatare. (...) Vom conecta până la finalul anului 2022 un număr de sonde cu un aport suplimentar de 984.000 mc. (...) În 2023 vom introduce în exploatare alte 13 sonde cu aport suplimentar de aproximativ 1,2 milioane de mc pe zi, 9% faţă de producţia medie zilnică actuală".

Potrivit acestuia, proiectele de explorare ale Romgaz sunt restrânse "având în vedere că majoritatea arealului geografic al României a fost explorat".

"De asta strategia noastră prevede achiziţia a 50% din Neptun Deep. (...) Suntem concentraţi total pe acest proiect pentru că este unul din cele mai importante", a mai spus Jude.

Primele gaze naturale din blocul de mare adâncime Neptun Deep din Marea Neagră ar urma să fie extrase, conform previziunilor, în 2025-2026, în condiţiile în care nu există încă o decizie finală de investiţie. OMV Petrom (SNP) a anunţat în mai multe rânduri că aşteaptă modificarea legii offshore într-o formă mai favorabilă înainte de a lua decizia de investiţie.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Cum sa scoatem gazele in 2025-26,daca nici nu vrem sa dicutam de modif . legii.Petrom nu poate lua decizia cu priv. la continuarea inv . pana nu se modif. legea .Ar fi cazul ca liderii politici sa spuna clar ce gandesc.Asteapta aprobarea de la rusi ?

    1. Până nu se semnează contractul cu preluarea participației Romgaz in Marea Neagra nu vor fi discuții pe modificarea legii! Legea se poate modifica intr.o luna!

      Petrom putea incepe sa faca investitia de mult. Dar , aveau de trimis bani multi in Austria ( dividende) si mai ales , trebuia sa aiba ok rusesc

    Cine v-a oprit sa puneti in functiune pana acum toate aceste sonde?

    Incompetenta? 

    Interes ele unora? 

    Nu asta e activitatea voastra - extractia si comercializarea gazelor? 

    Daca da, atunci nu trebuia sa extrageti gaze? 

    Va trebuie invitatii speciale ca sa produceti mai mult? 

    Nu asta e telul oricarei companii, sa produca si sa vanda mai mult? 

    Nu inteleg! 

    Sunteti prosti? Sunteti rusi? Sunteti extraterestrii? Sunteti toate la un loc?

    1. Corect!

      Sa nu uitam că PSD a pus toate frânele pe dezvoltarea energetica a României! Ne aducem aminte cum Dragnea cu acoliții au făcut legea offshore special că sa descurajeze investițiile în proiectul Marea Neagra in favoarea importurilor de gaze din Rusia! De asemenea Romgaz în aceiași perioadă au închis 16 sonde, acum le repornesc! La Caragele au tras mâța de coada plus alte perimetre care au rezultate favorabile după explorări! Acum s.au trezit ptr că rușii sunt puși pe fapte mari și s.ar putea sa dea gaze Europei doar pe cartela! 

      De asta îi prostiți și-i jupuiți pe români. Au memoria scurtă.

      Dracnea cu acoliții lui plafonaseră prețul la energie. Acum zbârnăie economia productivă, abia așteaptă antreprenorii să dezvolte pe baza unor costuri care variază cu 1000%. :) 

      N-ai inteles nimic!

      Desigur, distrugeți economia și vor înțelege cu toții. :))

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb