Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) de ieri, în care au fost discutate raportul prezentat de premierul Victor Ponta şi cel al directorului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) privind accidentul aviatic din 20 ianuarie, din Munţii Apuseni, nu s-a soldat cu o decizie în privinţa conducerii, astfel că directorul general al acestuia, Marcel Opriş, rămâne în funcţie.
După şedinţa de ieri, preşedintele ţării, Traian Băsescu, a declarat: "După accidentul din Apuseni s-a creat în mod nedrept impresia că statul român nu e capabil să acţioneze în situaţii de urgenţă. Statul român are capacitatea să intervină în situaţii extrem de dificile, ne-am atins întotdeauna obiectivele. Acţiunea din Apuseni nu a fost, însă, coordonată în conformitate cu reglementările în vigoare, de aceea a fost un eşec".
Preşedintele ţării a menţionat că, în acţiunea din Apuseni, STS a făcut tot ceea ce prevedea legea: "STS nu putea să facă mai mult decât a făcut. STS preia pe linia de apleuri de urgenţă informaţii de la operatorii de telefonie. STS are capacitatea să spună de unde s-a făcut un apel, dacă e făcut de pe un telefon fix; dacă e de pe mobil, STS primeşte indicativul celulei sau a sectorului de celulă de la operator. Ceea ce STS primeşte, transmite imediat către structurile care trebuie informate".
Traian Băsescu este de părere că toate criticile aduse felului în care a acţionat STS în acţiunea din Apuseni nu sunt fondate. "Am asistat la o minciună publică, lansată de politicieni la adresa unei instituţii a statului care şi-a faăcut datoria. Nu pot intra în jocul demiterilor doar pentru că dă bine (...) Nu pot să fiu necinstit", a subliniat preşedintele ţării.
Şedinţa CSAT de ieri a fost convocată ca urmare a unei solicitări semnate de cinci membri ai Consiliului, după ce premierul Victor Ponta a anunţat că a transmis această cerere pentru discuţii despre modul în care a acţionat conducerea STS în cazul accidentului din Apuseni şi despre demiterea directorului general al STS, Marcel Opriş.
La şedinţă au participat, în calitate de invitaţi, şeful STS, Marcel Opriş, şi ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu.
Amintim că, în urma accidentului aviatic din 20 ianuarie, de la granţia judeţelor Cluj şi Alba, pilotul aeronavei, Adrian Iovan, şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa, iar ceilalţi cinci participanţi la zbor au reuşit să supravieţuiască.
Epava avionului şi victimele au fost găsite de localnici, după o căutare de aproximativ cinci ore, la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni şi localnici.