Mare parte din recolta de grîu, bună doar pentru animale

Eli Roman
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 27 iulie 2005

Slaba calitate a grîului îi loveşte puternic pe agricultori

Piaţa cerealelor s-a blocat

Cel puţin o treime din recolta de grîu din acest an, estimată la circa 6 milioane de tone, va fi declarată furajeră din cauza calităţii slabe. Din acest motiv agricultorii vor avea cel mai mult de suferit. În condiţiile în care necesarul pentru asigurarea hranei pentru animale este de circa un milion de tone, piaţa cerealelor este blocată şi nici lanţul producţiei vegetale şi animale nu funcţionează, specialiştii sînt îngrijoraţi de cantităţile de grîu furajer care nu vor avea utilitate.

Cantitatea necesară pentru furajarea efectivului de animale este de circa 450.000 de tone şi va fi prelucrată în fabricile de nutreţuri combinate. O cantitate similară va fi folosită de ţărani pentru hrana animalelor din gos-podării.

Crescătorii de animale atrag, şi ei, atenţia că agricultorii vor fi afectaţi de recolta masivă de grîu slab calitativ, întrucît nu va avea cine să consume aceste cantităţi de furaje. Nici piaţa cerealelor nu-i sprijină pe ţărani, fiind blocată, de o săptămînă, pe tranzacţiile de grîu. Depozitarii oferă preţuri mici, iar producătorii refuză să-şi vîndă marfa. La ora actuală, pe piaţă există două tipuri de preţuri oferite pentru grîu: grîul furajer este achiziţionat cu 0,23 - 0,25 RON/kg, iar cel de panificaţie cu 0,33 - 0,37 RON/kg. Producătorii agricoli sînt nemulţumiţi de aceste preţuri şi vor în schimbul kilogramului de grîu măcar preţul pe care l-au primit în aceeaşi perioadă a anului trecut (0,45 RON/kg).

Viorel Marin, preşedintele ANAMOB consideră că preţul grîului din recolta nouă se va stabiliza la jumătatea lunii august, cînd va exista şi o "radiografie" asupra recoltei de grîu panificabil şi furajer.

Pînă în prezent, peste jumătate din suprafeţele însămînţate cu grîu şi secară au fost recoltate, fiind realizată o producţie medie la hectar de circa 3.000 kg, mai mult cu circa 150 de kilograme faţă de estimările iniţiale ale ministerului. Cu toate acestea, producţia de grîu şi secară va fi mai mică faţă de maximul istoric realizat anul trecut, de 7,5 milioane de tone.

Jucătorii de pe piaţa de profil susţin că există speranţe ca necesarul de 1,8 milioane de tone de grîu pentru panificaţie să poată fi acoperit. "Sîntem departe de a ne confrunta cu o criză a grîului", ne-a precizat Viorel Marin, adăugînd: "Vom avea însă o altă problemă. Ce vom face cu cantitatea mare de grîu furajer?". Domnia sa precizează că, dacă se va simţi pe piaţă nevoia de grîu panificabil, vom putea apela la importul de profil din zonă. "Potrivit estimărilor, în Rusia este aşteptată o producţie de 48 de milioane de tone de grîu, de 14 milioane în Ucraina, de 5 milioane în Ungaria, toate accesibile pe Marea Neagră", spune domnul Marin.

Ce spun actorii pieţei

Valeriu Maier, preşedintele NUTRICOMB, consideră că o soluţie pentru agricultorii care vor avea cantităţi importante de grîu furajer ar fi reducerea importurilor de carne. În lipsa acestor importuri, vor creşte efectivele de animale autohtone, iar grîul furajer ar avea unde să fie plasat. Reprezentanţii Patronatului Crescătorilor de Porci din România (PCPR) spun că lipseşte liantul care să asigure producţiile optime pentru fiecare sortiment: "Cercul producţiei vegetale şi al celei animale este întrerupt, nu funcţionează. În prezent, efectivul de porci a ajuns la 6 milioane de la 12,5 milioane, cît era la nivelul anilor '90". Aurel Popescu, preşedintele ROMPAN, ne-a declarat că producătorii agricoli vor fi loviţi din plin de această cantitate mare de grîu furajer: "Oferta va fi mare, cererea mică, iar aceştia vor trebui să iasă pe piaţă cu preţuri foarte mici. Exportul poate reprezenta o soluţie pentru agricultori, însă şi în acest caz preţurile vor trebui aliniate la cele europene. Astfel, ţinînd cont de faptul că vor fi adăugate costul transportului, FOB-uirea, preţul de export nu va fi foarte mare. Preţul grîului de panificaţie, de pe piaţa internă, este în concordanţă cu cel din Europa de Est. Nu putem oferi preţuri mai mari pentru că riscăm să importăm făină ieftină din Bulgaria, Ungaria etc." Gheorghe Flutur, ministrul agriculturii, a declarat pentru ziarul "BURSA": "Una din măsurile cu care venim în sprijinul agricultorilor o reprezintă prima de export, de 10 euro/tonă, acordată pentru un contingent de 290.000 de tone. Există un mare interes pentru grîul furajer pe pieţele externe, lucru ce ar permite o aerisire a pieţei grîului".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb