Marea Britanie a blocat active record aparţinând unor doi apropiaţi ai miliardarului rus Roman Abramovici

G.D.
Internaţional / 15 aprilie 2022

Roman Abramovici

Roman Abramovici

Marea Britanie a anunţat ieri că a blocat active de circa 10 miliarde de lire sterline (13 miliarde dolari) aparţinând unor doi oligarhi ruşi, Eugene Tenenbaum şi David Davidovici, apropiaţi ai miliardarului rus Roman Abramovici, aceasta fiind cea mai mare acţiune de îngheţare a activelor din istoria Marii Britanii, potrivit unui purtător de cuvânt al guvernului de la Londra, transmite CNBC, conform News.ro.

Blocarea activelor, ieri, a avut loc la o zi după ce autorităţile din paradisul fiscal offshore din Jersey au îngheţat active în valoare de peste 7 miliarde de dolari care sunt suspectate a fi legate de Abramovici.

Măsurile aduc valoarea combinată a activelor îngheţate la 20 de miliarde de dolari.

Pe lângă blocarea activelor, lui Davidovici i s-a interzis să călătorească în Marea Britanie, dar nu şi lui Tenenbaum.

Jersey este o insulă Channel autonomă, al cărei şef de stat este Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

Dar oficialii britanici au spus că hotărârea luată de Jersey împotriva lui Abramovici şi acţiunile Marii Britanii împotriva lui Tanenbaum şi Davidovici au fost coordonate. Acestea au ca scop eliminarea potenţialelor surse de numerar pe care preşedintele rus Vladimir Putin le-ar putea apela pentru a-şi finanţa invazia greşită a Ucrainei.

"Punem la încercare maşina de război a lui Putin şi ţintim cercul de oameni cel mai apropiat de Kremlin", a declarat secretarul britanic de Externe Liz Truss, într-un comunicat care a anunţat ieri îngheţarea activelor.

"Vom continua cu sancţiunile până când Putin va eşua în Ucraina. Nimic şi nimeni nu este exclus", a mai spus Truss.

Anglia, şi în special Londra, a servit de mult timp ca un centru pentru clasa miliardarilor post-sovietici ai Rusiei, iar câteva proprietăţi emblematice din zonele cele mai la modă ale oraşului servesc drept case secundare pentru oligarhii ruşi.

Dar războiul brutal al Rusiei în Ucraina şi răspunsul internaţional la acesta ameninţă securitatea financiară pe care lirele britanice şi proprietăţile britanice au reprezentat-o cândva pentru cei mai bogaţi oligarhi ai Rusiei.

Sancţiunile britanice impuse lui Abramovici în martie îl forţează deja să vândă renumitul club de fotbal londonez Chelsea. Se pare că o afacere de mai multe miliarde de dolari pentru vânzarea lui Chelsea se apropie de finalizare, patru ofertanţi fiind încă în cursă pentru a deţine una dintre cele mai de succes echipe de fotbal din Europa.

Spre deosebire de un activ de mare profil precum Chelsea, holdingurile controlate acum de Davidovici şi Tenenbaum reprezintă cealaltă parte a imperiului lui Abramovici, una care rămâne în mare parte ascunsă.

Sancţiunile internaţionale impuse ca răspuns la războiul Rusiei împotriva Ucrainei au aruncat o lumină nouă asupra labirintului mondial de companii-paravan pe care oligarhii ruşi le folosesc pentru a masca sursele şi destinaţiile bogăţiei lor.

Săptămâna trecută, ţări relativ mici de paradis fiscal, precum Jersey şi Insulele Cayman, au anunţat îngheţarea unor active de zeci de miliarde de dolari deţinute în băncile lor de oligarhii ruşi care au fost sancţionaţi.

Jersey a servit de mult timp ca un paradis fiscal offshore secret pentru corporaţii. Unii dintre cei mai bogaţi oameni ai lumii îşi ascund bunurile în Jersey folosind labirinturi bizantine de companii-fantasmă.

Tenenbaum şi Davidovici sunt amândoi implicaţi într-o companie înregistrată în Jersey, numită Evrington Investments Limited, care este legată de Abramovici, potrivit autorităţilor britanice.

Înregistrările corporative arată că pe 24 februarie, în aceeaşi zi în care Rusia a invadat Ucraina, Abramovici a transferat controlul asupra Evrington Investments Limited către Tenenbaum. La mai puţin de o lună mai târziu, Tenenbaum a transferat controlul companiei lui Davidovici.

Dar nu doar Tenenbaum a preluat activele lui Abramovici tocmai în ziua invaziei. Pe 24 februarie, Abramovici a transferat controlul unei companii separate, Norma Investments, către Davidovici, conform înregistrărilor corporative.

În trecut, Abramovici a folosit Norma Investments pentru a finanţa startup-uri energetice din întreaga lume, potrivit Wall Street Journal.

Şi nu au fost doar companii. Unul dintre cele mai mari iahturi ale lui Abramovici, Aquamarine, a fost de asemenea transferat lui Davidovici pe 24 februarie, potrivit unei investigaţii a The Guardian.

Din punct de vedere tehnic, super-iahtul este deţinut de o companie numită MHC Jersey Ltd, care este înregistrată în Jersey. Davidovici a confirmat pentru The Guardian că el este proprietarul atât al MHC, cât şi al iahtului în sine.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb