Marea Britanie a recunoscut pentru prima oară, în scris, că va trebui să plătească la ieşirea din Uniunea Europeană (UE), în încercarea de a tempera o dispută legată de aşa-numita factură a Brexit-ului, transmite Bloomberg.
"Guvernul a arătat clar că va colabora cu UE pentru a ajunge la o înţelegere corectă pentru drepturile şi obligaţiile Marii Britanii ca stat membru care pleacă", a afirmat ministrul pentru Brexit, Joyce Anelay, membru al Camerei Lorzilor, într-o declaraţie scrisă adresată Parlamentului, care s-a referit explicit la acordul financiar cu UE, potrivit News.ro.
Anelay a scris că guvernul recunoaşte că Marea Britanie are obligaţii faţă de UE şi UE obligaţii faţă de Marea Britanie şi că aceste probleme trebuie rezolvate.
Aşa-numita factură pentru exit a devenit una dintre cele mai spinoase probleme în negocierile pentru Brexit, fiind evaluată de presă până la 100 de miliarde de euro.
Premierul Theresa May trebuie să ajungă la un acord cu omologii săi din UE asupra plăţii, care este unul dintre cele trei domenii, alături de drepturile cetăţenilor şi graniţa cu Irlanda, în care UE cere suficiente progrese înainte ca discuţiile să treacă la viitorul relaţiilor Marii Britanii cu blocul comunitar.
Declaraţia lui Anelay contrastează cu tonul mai belicos al ministrului de Externe Boris Johnson de acum două zile.
"Sumele pe care am văzut că propun să le solicite acestei ţări mi se par exagerate şi cred că este potrivită expresia să se ducă fluierând", a spus Johnson.
Premierul luxemburghez Xavier Bettel a spus pe 29 aprilie că plata ar fi de 40-60 miliarde de euro. Presa a evaluat suma la un nivel chiar mai ridicat, dar negociatorul UE Michel Barnier nu a susţinut vreo cifră.
Chiar dacă declaraţia ministrului pentru Brexit este seacă, este pentru prima oară când Marea Britanie recunoaşte în scris necesitatea de a plăti la ieşirea din UE.
Când May i-a scris preşedintelui Consiliului European Donald Tusk, în martie, pentru a declanşa oficial negocierile de doi ani pentru ieşirea din UE, s-a referit indirect la acest subiect, afirmând că "trebuie să discutăm cum stabilim un acord corect referitor la drepturile şi obligaţiile noastre ca stat membru care se retrage".