MAREA RESTRUCTURARE GUVERNAMENTALĂ: Mii de disponibilizări, cu zâmbetul pe buze

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 13 august 2009

Cum a fost prezentată această măsură dureroasă

Cum a fost prezentată această măsură dureroasă

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Executivul a discutat, ieri, despre desfiinţarea a 119 agenţii guvernamentale, de pe urma cărora estimează economii de ordinul milioanelor de lei. În actualul context economic dificil, măsura este mai mult decât necesară pentru reducerea cheltuielilor bugetare, însă ea va genera un nou val de şomeri din sectorul bugetar. O nouă problemă, care, potrivit organizaţiilor sindicale, surprinde cabinetul Boc cu temele nefăcute.

    14.300, numărul celor "puşi pe liber"

    Emil Boc: Există foarte multe agenţii care sunt stat în stat

    Cu zâmbetul pe buze, aşa şi-au prezentant unii miniştri ai Cabinetului Boc, ieri, planurile de restructurare a agenţiilor guvernamentale din subordine care presupun, printre altele, trimiterea în şomaj a 14.300 de salariaţi.

    După trei ore de şedinţă, în care au pus la cale viitoarea structură a Executivului, 15 miniştri ai cabinetului Boc (exceptându-i pe Victor Ponta - ministrul fără portofoliu, ministrul Turismului, ministrul Apărării Naţionale şi ministrul Justiţiei) s-au prezentat, rând pe rând, în faţa opiniei publice, afişând, mai degrabă, o atitudine potrivită unei creşteri economice record şi nicidecum una adecvată dezastrului actual.

    Discuţiile cu ziariştii au vizat, pe lângă restructurarea agenţiilor din subordine, şi problema trimiterii bugetarilor în concediu forţat, fără plată, - măsură care coincide, de altfel, cu o reducere salarială, când şi aşa salariile sunt mici.

    Total nepotrivit pentru moment, unii miniştri au căzut în jocul jurnaliştilor (n.r. miniştrii au fost întrebaţi dacă îşi vor lua concediu fără plată) şi, de la înălţimea pupitrului din Palatul Victoria, au luat în glumă situaţia de neinvidiat a miilor de angajaţi care urmează să-şi piardă locul de muncă.

    Un exemplu în acest sens este Radu Berceanu, ministrul Transportului, care, la întrebarea unui jurnalist despre controversata măsură de trimitere în concediu fără plată a bugetarilor, a replicat că şi el şi-ar lua, bucuros, un astfel de concediu.

    "Personal aş fi bucuros dacă cele 10 zile fără plată se aplică şi miniştrilor", a spus Berceanu, adăugând: "Mai stăm şi noi câteva zile pe-acasă".

    Precizăm că în timpul mandatului domnului Radu Berceanu au fost disponibilizaţi, deja, 4.986 de ceferişti, iar în urma restructurării agenţiilor din subordine, urmează desfiinţarea a altor 627 de posturi.

    Motiv serios de băşcălie.

    La rândul său, ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea, s-a dovedit la fel de glumeţ pe această temă atunci când i-a venit rândul în faţa presei, cu toate că, în structura Ministerului Finanţelor vor fi reduse 477 de posturi.

    Întrebat dacă îşi va lua concediu fără plată, Gheorghe Pogea a replicat: "Dar de ce, vreţi să-mi iau şi eu concediu?".

    Şi ministrul Muncii, Marian Sârbu, a venit cu o soluţie ingenioasă: bugetarii să accepte situaţia actuală şi să intre, pe cale amiabilă, în concediu fără plată.

    Marian Sârbu a declarat: "De ce ar accepta un funcţionar public să intre în concediu fără plată ? Eventual pentru a evita restructurări masive în anii care vin sau în anul care vine, pentru a evita alte măsuri care pot fi mai dureroase şi în general pentru a salva locurile de muncă inclusiv în domeniul bugetar".

    Ministrul Muncii nu a precizat dacă această măsură se aplică şi în cazul miniştrilor, colegul său, Radu Berceanu adăugând că membrii Guvernului nu au discutat acest aspect în cadrul şedinţei de ieri.

    Gheorghe Pogea anunţase că măsura se va aplica tuturor bugetarilor, deci, teoretic, şi miniştrilor, cărora, mai multe voci, le-au urat deja, concediu fără plată.

    Prelungit...

    Emil Boc: Există foarte multe agenţii care sunt stat în stat

    Guvernul îşi va asuma răspunderea pe legea privind restructurarea agenţiilor guvernamentale, care urmăreşte raţionalizarea cheltuielilor publice, a anunţat ieri premierul Emil Boc, la finalul şedinţei de Guvern.

    Premierul a spus că "statul român trebuie să fie reformat, şi aici vorbim de legea salarizării unice, legile educaţiei şi legile descentralizării". Emil Boc a explicat că avantajul major al restructurarii agenţiilor guvernamentale reprezintă economiile la bugetul de stat: "Astăzi există foarte multe agenţii care sunt stat în stat, ele primesc banii şi le utilizează discreţionar fără să ţină cont de interesul public. Aici sunt salarii foarte mari, disproporţionate, şi cheltuieli masive pentru investiţii de tot felul. Dar nu putem accepta ca, pentru unii banii publici să fie drămuiti cu atenţie, cum ar fi cei din educaţie, iar la alţii să fie cheltuiţi discreţionar. Toţi bugetarii trebuie să aibă tratament egal, în funcţie de munca prestată".

    Premierul a mai acuzat ieri că banii publici au fost cheltuiţi pentru ambarcaţiuni şi zeci de maşini de lux: "Trebuie oprită această golaneală, să punem punct acestor tipuri de achiziţii. Este o cheltuiala abuzivă a banului strâns din taxe şi impozite".

    Opinia Cititorului ( 2 )

    1. Chiar daca SALROM trece printr-o criza majora care a diminuat vanzarile de sare cu 50%, societatea nationala a sarii, care apartine de ministerul Economiei a acordat in luna august 2008 prime de 400 RON celor 2000 de angajatai care sarbatoresc in 16 august ziua minerilor de la cele 7 mine de sare.....

      1. SARAcacioasa situatia de la SARE.

        Daca guvernantii ar analiza atent ( oare de ce nu o fac ?? ) situatia din ROMGAZ ; TRANSGAZ etc. etc regii "nationale" in care insa salariile , sporurile (habar nu aveti cate !! ), prime de "vacanta in strainataturi" de ...iar habar n-aveti, toate acestea nu se mai stabilesc tinand cont ca sunt regii nationale (deci interes national) ci pe criterii, daca nu particulare, cel putin clientelare; adica dam salarii, sporuri , prime.... mari de la cel mai mic la cel mai mare ( dar, grija!!! proportional cu pozitia in ierarhie !!) angajam clientelar, la fiecare schimbare politica etc. etc. ; toate acestea dupa un singur si simplu calcul : regiile fiind ale statului este loc pentru tot. Daca s-ar reduce si aici totul la nivelul decentei, cu cat ar creste profitul statului din activitatea acestora ?? asta nu o mai vede nimeni ?? 

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    fngcimm.ro
    danescu.ro
    chocoland.ro
    arsc.ro
    leonidas-universitate.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    17 Ian. 2025
    Euro (EUR)Euro4.9759
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
    Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    erfi.ro
    oaer.ro
    greenenergyexpo-romenvirotec.ro
    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    solarenergy-expo.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb