MARFĂ NOUĂ LA BVB: A început tranzacţionarea contractelor futures pe indicele BET

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 septembrie 2007

A început tranzacţionarea contractelor futures pe indicele BET

Şedinţa de debut a derivatelor a fost deschisă de către Jukka Ruuska, directorul general al OMX, bursă interesată să achiziţioneze BVB

Bursa de Valori Bucureşti a început vineri tranzacţionarea contractelor la termen ("futures") având ca activ suport indicele celor mai lichide zece companii listate, BET.

În deschiderea şedinţei, Stere Farmache, directorul general al BVB s-a declarat emoţionat şi şi-a exprimat speranţa ca piaţa derivatelor să înregistreze un volum de tranzacţionare "decent" în prima zi.

Cel care a deschis oficial şedinţa de vineri a fost Jukka Ruus­ka, directorul general al burselor OMX şi preşedintele "Federation of European Securities Exchanges". Domnia sa a spus că produsele derivate reprezintă noi oportunităţi pentru participanţii la piaţă, însă a atras atenţia că dezvoltarea acestei pieţe va fi un proces de durată. Prezenţa liderului OMX la debutul derivatelor la BVB este cel puţin interesantă, în contextul actual al integrării burselor pe plan internaţional. Luna trecută, Cristian Sima, fost membru al Consiliului de Administraţie al Bursei, ne-a spus că OMX este interesată să achiziţioneze BVB şi că reprezentanţii celor două instituţii au purtat discuţii în acest sens.

Vineri, domnul Ruuska ne-a declarat: "Suntem dornici să cooperăm cu Bursa de la Bucureşti". Domnia sa a confirmat că au avut loc discuţii între reprezentanţii celor două burse, însă a precizat că acestea au fost "obişnuite".

Piaţa derivatelor - total sub 63.000 euro

În şedinţa de vineri, piaţa derivatelor a însumat 210.934 lei (62.792 euro), fiind tranzacţionate 21 de contracte futures pe indicele BET.

S-au încheiat 6 contracte futures pentru scadenţa septembrie, simbol BET07SEP, valoarea totală a acestor contracte fiind de 60.134 lei. Cotaţia minimă a fost de 9.964,10 puncte, iar cea maximă de 10.100 puncte.

Pentru scadenţa din decembrie, simbol BET07DEC, s-au încheiat 15 contracte la cotaţia de 10.100 puncte, la preţuri între 10.000 şi 10.100 lei/contract.

Contractele au scadenţa la trei luni, martie, iunie, septembrie şi decembrie, iar data scadenţei este a treia zi de vineri din ultima lună a intervalului.

Multiplicatorul contractului este de 1 leu, iar pasul de cotare este 0,10 puncte (0,10 lei). Până la sfârşitul anului, BVB nu va percepe comisioane, iar taxa încasată de Casa de Compensare Bucureşti (CCB) este de 1 leu pe tranzacţie.

Umătorul produs derivat care va intra la tranzacţionare pe BVB este contractul futures pe indicele BET, căruia îi vor urma şi alte derivate ce vor avea ca activ suport acţiuni individuale. Reprezentanţii bursei nu au precizat când vor pune la dipoziţia investitorilor acest produs, însă au spus că este deja aprobat de Consiliul de Administraţie al BVB.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb