Omul de afaceri Marian Iancu a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti, azi, la 12 ani de închisoare în dosarul de evaziune fiscală şi spălare de bani cunoscut ca "RAFO", după un proces care a durat opt ani, transmit surse din presă.
Marian Iancu a primit 8 ani închisoare pentru evaziune fiscală, 5 ani pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi 10 ani pentru spălare de bani în formă continuată. Pedepsele au fost contopite iar instanţa a mai adăugat un spor de 2 ani, astfel încât Marian Iancu are de executat în final 12 ani închisoare, potrivit surselor.
Iniţial, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe Marian Iancu la 10 ani închisoare, pedeapsă mărită cu doi ani de Curtea de Apel Bucureşti.
În acelaşi dosar, Constantin Mărgărit şi Octavian Iancu (fratele lui Marian Iancu) au fost condamnaţi la câte 10 ani închisoare.
Alte condamnări: Hayrettin Elenkalan - 9 ani, Marius Turică - 7 ani, Gheorghiţă Iancu - 7 ani, Alex Martin (fost Cuneyt Akaroglu) - 9 ani, Silviu George Neacşu - 3 ani cu suspendare.
Pe latură civilă, instanţa a dispus confiscarea sumelor de 232 milioane lei, 91 milioane dolari, 57 milioane dolari, 13 milioane euro de la Marian Iancu, precum şi trei terenuri ale acestuia din Bucureşti.
În vederea recuperării acestor sume, judecătorii au menţinut sechestrul asigurător pus anterior pe bunurile lui Marian Iancu şi celorlalţi inculpaţi, precum şi pe bunurile aparţinând firmelor SC Balkan Petroleum SA, SC BKP Trading Impex SRL, SC BKP Trust Impex SRL, SC Uton SA, SC Pro Domo SRL, SC Urbis Armături Sanitare SA.
Decizia instanţei este definitivă.
Dosarul RAFO-VGB este unul dintre cele mai vechi procese aflate pe rolul instanţelor din România, fraţii Iancu şi ceilalţi inculpaţi fiind trimişi în judecată în anul 2006.
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism susţin că, în calitate de administratori ai SC VGB Impex SRL Bucureşti, Alexandru Marian Iancu, Constantin Mărgărit şi Octavian Iancu au coordonat şi determinat încheierea fictivă a unor documente justificative de achiziţii de produse petroliere, emise de şapte societăţi comerciale asimilate "firmelor fantomă".
În rechizitoriul întocmit de procurori se arată că SC VGB Impex SRL Bucureşti deţinea 156.591.450 kg de uleiuri minerale, în valoare de 3.605.761.960.317 de lei vechi, marfă de provenienţă ilicită, pentru a cărei justificare - în vederea punerii în vânzare - a fost necesară emiterea unor facturi fiscale cu date fictive de către firmele fantomă.
Ulterior, SC VGB Impex SRL Bucureşti le-ar fi înregistrat în contabilitate, determinând modificarea taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat, în actele contabile fiind trecute cheltuieli care nu au la bază operaţiuni comerciale reale. În acest fel, bugetul de stat ar fi fost prejudiciat cu aproximativ 1.100 de miliarde de lei vechi.