MARIANA UNGUREANU, PREŞEDINTE THINK TANK 360: "România trebuie să fie mai proactivă în utilizarea Big Data şi inteligenţei artificiale pentru deciziile de politici publice"

M.G.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 8 martie 2022

"România trebuie să fie mai proactivă în utilizarea Big Data şi inteligenţei artificiale pentru deciziile de politici publice"

România trebuie să fie mai proactivă în a utiliza Big Data şi inteligenţa artificială pentru deciziile de politici publice, consideră Mariana Ungureanu, preşedintele Think Tank 360, organizaţie care sub patronajul Stanford University şi cu susţinerea Ambasadei SUA la Bucureşti a organizat, ieri, în data de 7 martie, a doua ediţie locală a conferinţei Women in Data Science (WiDS). Evenimentul WiDS îşi propune să aducă pe agenda publică importanţa expertizei feminine în domenii cheie de dezvoltare viitoare precum ştiinţa datelor şi noile tehnologii, cu accent pe formare şi educaţie şi cu un impact important pentru piaţa forţei de munca la nivel naţional.

Mariana Ungureanu a precizat: "România trebuie să se concentreze mai puternic şi să fie mai proactivă în a utiliza Big Data şi inteligenţa artificială în a lua deciziile de politici publice. Viitorul inteligenţei artificial are un impact direct în economia noastră şi va continua să schimbe modalitatea în care se iau deciziile. Scopul nostru, la nivel de ţară, ar trebui să fie să fim proactivi şi să facilităm accesul la date. Din păcate ţara noastră plăteşte un preţ acum, costul inovaţiei, costul dezvoltării strategice şi, mai important, costul educaţiei. Să nu uităm că educaţia este pasul cel mai important în digitalizarea oricărei ţări".

Preşedintele Think Tank 360 a adăugat că susţinerea egalităţii de gen în ştiinţa datelor este de asemenea un pas important, fiind nevoie de mai multe femei în domeniu.

"Discuţiile despre cea de-a patra revoluţie industrială este despre unde vor fi create cele mai multe locuri de muncă - care sunt industriile şi sectoarele principale. Sectorul cel mai important va fi inteligenţa artificială şi data science şi este important să avem oportunităţi egale în acest domeniu. (...) În vârful clasamentului ţărilor europene cu cele mai multe femei care activează în domeniul inovaţiei se află Portugalia, pe locul 3 la nivel mondial, urmată de România, pe locul 6 şi Spania pe locul 10", a spus doamna Ungureanu.

La rândul ei, Ligia Deca, ce deţine funcţia de consilier de stat la Departamentul Educaţie şi Cercetare al Administraţiei Prezidenţiale, a afirmat că este nevoie de date macro pentru a se lua decizii informate cu privire la politicile publice aplicate la nivel naţional în ţara noastră.

"Un exemplu: ştim că România nu stă bine în domeniul părăsirii timpurie a şcolii. Ceea ce ştie mai puţin este că România este printre puţinele state ale Uniunii Europene în care, în general, sunt mai multe fete decât băieţi care abandonează şcoala. Asta în timp ce avem un număr important de fete merg mai departe şi se împlinesc în cariere legate de zona digital. Suntem o ţară a paradoxului, care are nevoie de soluţii uneori personalizate la nivel de regiune, la nivel de oraşe şi la nivel de şcoală. Având astfel de date, care să aibă o granularitate suficientă astfel încât să nu pierdem potenţialul niciunui copil, vom putea să avem rezilienţa necesară ca societate să trecem prin încercările pe care le avem în faţă", a explicat Ligia Deca

Pamela Ward, consilier şi ofiţer comercial la Ambasada SUA în România, a precizat că femeile sunt sub-reprezentate, în general, atât în cariere tehnice cât şi în poziţii de conducere în companii IT şi organizaţii.

"De aceea eu, şi multe dintre voi, doamnelor care sunteţi aici astăzi, trebuie să fim active şi interesate de eforturile de a creşte interesul, accesul şi recunoaşterea pentru femei şi chiar şi mai important, să învăţăm de la alţii cum putem colabora şi a ne extinde propriul impact asupra acestui scop vital. (...) În rolul meu la Ambasada SUA în Bucureşti, misiunea mea profesională este să sprijin comerţul şi colaborarea între Statele Unite şi partenerii săi comerciali internaţionali. (...) Departamentul pentru Comerţ pentru care lucrez este unul dintre departamentele executive cele mai dependente de date. (...) Strategia noastră recunoaşte rolul datelor în transformarea economiei, executivului şi a societăţii", a spus Ward, care a adăugat că succesul României şi sectorului său IT este evident în parteneriatele cu companiile europene şi americane.

"Abilităţile şi talentele inginerilor români, a specialiştilor săi din IT, sunt în mod special apreciate pe piaţa internaţională. Faptul că aproape jumătate din toţi inginerii şi oamenii de ştiinţă sunt femei este dovadă pentru munca extraordinară pe care aţi făcut-o să atrageţi fete în aceste domenii de studii. (...) Ţările şi organizaţiile care îşi dezvoltă cât mai bine abilitatea de a înţelege şi utiliza datele vor fi cele mai de succes în viitor", a mai spus oficialul Ambasadei SUA în România.

Andreea Negru, preşedintele Asociaţiei pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Autohton (ADDA), a afirmat că în ciuda vremurilor dificile prin care trecem trebuie să privin cu încredere în viitor.

"De câte ori ne gândim la viitor ne gândim la scenarii foarte sofisticate şi la vremuri foarte îndepărtate. (...) Tehnologia poate ajuta foarte mult, poate aduce acest viitor mult mai aproape. Dacă ne uităm la câte inovaţii există şi ce evoluţii au avut domeniile bazate pe tehnologiile moderne ne vom da seama că viitorul nu e departe de a fi unul science fiction. Vom avea un viitor în care tehnologia va fi mai uşor de înţeles şi de dezvoltat, oamenii vor fi mai receptivi la nou. Ştiinţa datelor îmbină mai multe domenii, inclusiv statistica, metodele ştiinţifice, inteligenţa artificială şi analiza datelor pentru a obţine valoarea din date. Women in Data Science este un eveniment unic în ţara noastră care îşi propune să aducă pe agenda publică importanţa expertizei feminine în domenii-cheie de dezvoltare viitoare", a spus Andreea Negru.

Acesta este al doilea an al conferinţei Women in Data Science din ţara noastră. Totodată, în luna februarie, Think Tank 360 a organizat în premieră în România concursul internaţional WiDS Datathon, sub egida Standford. Echipele româneşti din mediul academic, privat şi guvernamental au concurat, la nivel internaţional, cu echipe de profesionişti cu tradiţie în domeniul data science. Tema de anul acesta a concursului s-a referit la schimbările climatice şi energia verde, iar câştigătorii acestui concurs internaţional, dar şi clasamentul naţional, vor fi anunţate astăzi, în data de 8 martie 2022.

"Având femeia în centrul atenţiei, proiectul va potenţa o resursă majoră de competitivitate în zona de cercetare - dezvoltare. Women în Data Science are misiunea de a creşte diversitatea de gen în noile profesii care apar odată cu adoptarea noilor tehnologii IT", a mai declarat preşedintele Think Tank 360, Mariana Ungureanu.

Conferinţele WiDS a început ca o conferinţă tehnică de o zi la Stanford în noiembrie 2015. Cinci ani mai târziu, WiDS a devenit o mişcare globală cu peste 200 de evenimente regionale, în întreaga lume, în peste 60 ţări, ajungând la 100.000 de participanţi anual. Evenimentul din România de anul acesta a reunite peste 30 de femei ce lucrează în domeniul ştiinţei datelor, din toate sectoarele: public, industrie, mediul academic şi hi-tech, iar temele abordate au fost centrate pe subiecte de actualitate, prezentare de soluţii pentru problemele cu care ne confruntăm şi modul în care au aplicat ştiinţa datelor în sectoare de dezvoltare economică imediată. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb