Think Tank 360, în parteneriat cu Universitatea Stanford, susţin cea de-a patra ediţie "Women in Data Science" - (WiDS) România 2024, care o va aduce la Bucureşti, în premieră, pe Margot Gerritsen, co-fondatoarea WiDS şi profesoară la Universitatea Stanford, potrivit unui comunicat de presă transmis redacţiei.
Alături de domnia sa, la evenimentul programat să aibă loc în 21 martie 2024, vor fi prezente alte 25 de specialiste în acest domeniu. Reprezentarea femeilor în ştiinţa de date, la nivel mondial, este una încă redusă, dar noua meserie va fi, în curând, una dintre cele mai căutate şi bine plătite din lume, spun specialiştii, conform sursei citate.
Mariana Ungureanu, ambasadoarea WiDS pentru România şi fondatoarea Think Tank-ului 360, declară: "Prin această nouă ediţie ne propunem să atragem atenţia asupra necesităţii sporirii progresului tehnologic în România, cu accent pe educaţie, cercetare, folosirea inteligentă a datelor şi inovaţie. Scopul nostru este să reglementăm Data Science ca domeniu de studiu şi ocupaţia de Data Scientist ca profesie independentă, recunoscută în Codul Ocupaţiilor din România. Totodată, dezbaterea online «AI Further Challenges», organizată în preambulul conferinţei, va fi moderată de Daniel E. Ho, consilierul Casei Albe pe politici AI, şi sunt sigură că ne va furniza informaţii cruciale".
Premergător conferinţei va avea loc un târg de joburi în format online, prin care se va facilita recrutarea tinerilor talentaţi din cadrul universităţilor participante la competiţie, prin interacţiunea directă cu companiile implicate.
Alina Popa, director financiar şi membru al Directoratului OMV Petrom, companie care susţine WiDS, spune: "Ne bucurăm să fim din nou alături de «Women in Data Science România», eveniment organizat în parteneriat cu prestigioasa Universitate Stanford. În era actuală a transformării digitale, recunoaştem rolul crucial pe care îl joacă ştiinţa datelor în modelarea viitorului. Dezvoltarea competenţelor în ştiinţa datelor este esenţială în contextul actual al inovaţiei tehnologice continue. Încurajăm educaţia în acest domeniu şi recunoaştem importanţa diversităţii în eforturile de a rezolva provocările complexe ale lumii noastre. În plus, suntem mândri să susţinem un eveniment care promovează şi sărbătoreşte contribuţiile remarcabile ale femeilor în acest domeniu. Suntem convinşi că evenimentul «WiDS România» va reprezenta o sursă de inspiraţie pentru toţi cei care deja lucrează sau se pregătesc să lucreze în acest domeniu şi va contribui la consolidarea comunităţii în acest domeniu".
• Instituţii de învăţământ superior româneşti participă la WiDS Datathon
Un alt punct important al ediţiei WiDS 2024 constă în îmbunătăţirea imaginii României pe plan internaţional prin participarea instituţiilor de învăţământ superior la WiDS Datathon, o competiţie internaţională anuală lansată de Stanford, la care iau parte în jur de 4.000 de participanţi, din peste o sută de ţări. La Datathon 2024 "Equity in Healthcare" vor participa cu echipe: Universitatea Naţională de Ştiinţă şi Tehnologie Politehnica Bucureşti; Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" din Iaşi; Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca; Academia Forţelor Terestre "Nicolae Bălcescu" din Sibiu; Academia de Studii Economice din Bucureşti; Universitatea de Medicină şi Farmacie "Grigore T.Popa" din Iaşi şi Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti.
Women in Data Science (WiDS) Worldwide este o iniţiativă globală care are misiunea să obţină o reprezentare de 30% a femeilor în educaţie, inovare şi leadership până în 2030, cu o viziune pe termen lung a unei reprezentări depline şi egale în procesul decizional, prosperitate economică şi oportunităţi.
Think Tank 360 este prima organizaţie nonguvernamentală din ţară care susţine şi dezvoltă comunitatea de Data Science în România şi care depune efort în reglementarea, la nivel naţional, al acestui domeniu ca profesie independentă. Think Tank 360 a pus bazele cooperării cu Universitatea Stanford în domeniul Data Science prin Iniţiativa WiDS Worldwide, fondată în 2015.
Think Tank 360 are misiunea să facilitezez interacţiunea dintre entităţile guvernamentale, nonguvernamentale, mediul academic, sectorul privat şi societatea civilă în scopul atingerii unei sinergii în ceea ce priveşte sporirea progresului tehnologic în România, cu accent pe educaţie, cercetare, folosirea inteligentă a datelor şi inovaţie. În plus, pune accent pe diversitate, echitate şi incluziune, ca fundamente ale unei dezvoltări sociale sănătoase. Pe parcursul celor patru ani de activitate, aproximativ 6.000 de persoane au fost beneficiari ai iniţiativelor Think Tank 360.