Mario Draghi şi Matteo Renzi, ţinta unor atacuri de spionaj cibernetic

Dumitru Coman
Internaţional / 10 ianuarie 2017

Mario Draghi şi Matteo Renzi, ţinta unor atacuri de spionaj cibernetic

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, şi fostul premier italian Matteo Renzi s-au aflat printre liderii care au fost timp de mai mulţi ani ţinte ale unor atacuri de spionaj asupra conturilor lor de email, au declarat două persoane apropiate de investigarea problemei, potrivit Bloomberg.

Operaţiunea, numită "Eye Pyramid", a scos la iveală că instituţii, agenţii de stat, profesionişti, figuri politice şi oameni de afaceri au fost timp de ani de zile ţintele spionajului informatic, se arată într-un comunicat publicat marţi de poliţia italiană. Încă nu este clar ce informaţii au obţinut suspecţii prin atacurile cibernetice.

Potrivit poliţiei, au fost arestate două persoane: un inginer în domeniul nuclear şi sora acestuia. Ambii locuiesc la Roma şi sunt persoane cunoscute în cercurile financiare ale capitalei italiene.

Între persoanele vizate de aceste atacuri s-au aflat Draghi şi Renzi, potrivit uneia dintre surse, care a dorit să îşi păstreze anonimatul. Suspecţii au încercat să obţină înformaţii şi confidenţiale şi "delicate", în special legate de bănci, de la sediul BCE din Frankfurt şi de la Banca Italiei, potrivit unei alte surse.

Reprezentanţii BCE, ai Partidului Democrat al lui Renzi şi ai Băncii Italiei au refuzat să comenteze.

Cei doi arestaţi sunt bănuiţi că au obţinut informaţii despre securitatea naţională, de accesarea ilegală a sistemelor IT şi de interceptarea ilicită a comunicaţiilor IT, într-o investigaţie a procuraturii din Roma.

Mulţumită unei reţele de computere infectate cu un virus numit "Eyepyramid," cei doi au obţinut de la un număr mare de victime, pe parcursul mai multor ani, "informaţii şi date confidenţiale, care au fost stocate pe servere din Statele Unite".

Poliţia italiană, care a colaborat cu Cyber Division a FBI, a confiscat serverele. Un oficial al ambasadei amreicane la Roma a refuzat să comenteze din partea FBI.

Între persoanele spionate se află membri ai unei loje masonice, incluşi într-un dosar electronic numit Bros (fraţii) şi figuri politice listate sub numele Pobu (prescurtare de la politicians business), se mai arată în comunicatul poliţiei.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb