Mario Draghi transferă viitoarei preşedinte a BCE sarcina de a vindeca diviziunile

F.D.
Fonduri Europene / 29 octombrie 2019

Mario Draghi transferă viitoarei preşedinte a BCE sarcina de a vindeca diviziunile

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, va lăsa zona euro mai unită, când va demisiona în această săptămână lăsând locul fostei şefe a FMI Christine Lagarde, dar banca centrală este mai divizată ca oricând în ceea ce priveşte cea mai bună cale de a revigora economia regiunii, relatează Reuters.

Bancherul italian în vârstă de 72 de ani este creditat în mare parte pentru salvarea zonei euro de la colaps, dar unii critici afirmă că acesta şi-a radicalizat oponenţii şi a avut tendinţa de a expune politica monetară în public.

Această abordare a alimentat neînţelegerile care au devenit publice, slăbind imaginea de unitate a băncii, atât de necesară pentru a convinge investitorii că BCE este dedicată politicilor sale.

Peste o duzină de foşti şi actuali oficiali ai BCE au declarat pentru Reuters că Draghi este un bancher extraordinar, care trebuie apreciat pentru măsurile luate în timpul crizei din zona euro din 2012, când a salvat euro prin combaterea speculaţiilor împotriva celor mai îndatorate state membre ale blocului comunitar.

Mai exact, stilul de conducere al lui Draghi a escaladat tensiunile la sfârşitul mandatului său, au spus unii oficiali ai băncii centrale.

În opinia lor, una dintre principalele priorităţi ale lui Christine Lagarde trebuie să fie crearea celui mai larg consens posibil şi transmiterea în public a unui mesaj unitar din partea BCE.

Asigurarea investitorilor că politicile băncii vor rămâne consecvente va oferi pieţelor un anumit grad de certitudine, au adăugat aceştia.

La ultima sa conferinţă de presă în calitate de preşedinte al BCE, de săptămâna trecută, Draghi a spus că dezacordurile au fost inevitabile şi că banca şi-a respectat mandatul de a menţine stabilitatea preţurilor în zona euro.

Cel mai evident caz de diviziune a devenit public luna trecută, când BCE a decis să reia achiziţiile de obligaţiuni guvernamentale, pentru a stimula creşterea economică şi inflaţia, care ar trebui să fie de aproape 2%, potrivit ţintei oficiale a băncii.

Peste o treime dintre membrii BCE s-au opus, reprezentând cea mai puternică opoziţie faţă de Draghi din cei opt ani la conducerea băncii centrale care în mod tradiţional caută consensul.

Şefii băncilor centrale din Germania, Olanda şi Sustria, care preferă o politică monetară mai conservatoare, au respins decizia de reluare a achiziţiilor de obligaţiuni, care va mări portofoliul actual de obligaţiuni al BCE, de 2.600 de miliarde de euro.

Aliaţii lui Draghi au afirmat că mai multe discuţii în cadrul BCE nu ar fi schimbat rezultatul.

Dobânzile din piaţă chiar au crescut după decizia BCE de reducere a dobânzii de referinţă, în septembrie, din cauza îndoielii investitorilor legată derespectarea planului de reducere a dobânzilor de către banca centrală, dacă va fi nevoie.

Oponenţii lui Draghi au criticat şi practica lui Draghi de a pregăti deciziile importante în cerc restrâns de consultanţi şi implicarea ulterioară a Consiliului Guvernatorilor BCE.

Pentru Lagarde, sarcina va fi să pună capăt certurilor publice şi fie să revină la deciziile prin consens, fie să păstreze neînţelegerile departe de presă, consideră unii dintre membrii BCE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb