• Anunţul în acest sens a surprins pieţele, acţiunile băncilor din Italia scăzând puternic
Premierul italian Mario Monti a anunţat că va demisiona din fruntea Cabinetului de la Roma la finele acestui an, informaţie care a luat prin surprindere pieţele. Investitorii se tem că schimbarea conducerii Italiei va întrerupe eforturile de reducere a datoriei acestei ţări.
Anunţul lui Mario Monti a venit după ce, la finele săptămânii trecute, acesta a pierdut sprijinul partidului ex-premierului Silvio Berlusconi, care este majoritar în Parlament. Formaţiunea lui Berlusconi a decis să nu voteze un proiect de lege pentru reducerea anumitor cheltuieli publice, iar în condiţiile date, Monti consideră că este imposibil să mai conducă ţara. Actualul premier va părăsi funcţia după aprobarea legii bugetului pe anul viitor.
Berlusconi a demisionat din func-ţia de prim-ministru anul trecut, în urma unor scandaluri sexuale şi probleme cu legea, nefiind capabil să convingă pieţele internaţionale că poate echilibra bugetul Italiei, res-pectiv că poate aplica reformele fiscale necesare salvării Italiei, ameninţată de o situaţie similară celei din Grecia. În schimb, economistul Monti, fost comisar european pentru concurenţă, care a preluat funcţia de premier în noiembrie 2011, a readus încrederea investitorilor în Italia.
În opinia analiştilor, decizia lui Monti în privinţa demisiei a fost primită cu teamă de pieţe, întrucât ameninţă stabilitatea Italiei. Aceştia cred că demisia neaşteptată a premierului de la Roma ar putea genera un nou val de turbulenţe politice în ţară şi ar putea încetini eforturile de redresarea a economiei ţării.
În aceste condiţii, acţiunile băncilor italiene au scăzut puternic ieri, la Bursa de la Milano. Acţiunile celor mai mari bănci din ţară, "UniCredit" SpA şi "IntesaSanpaolo" SpA, înregistrau scăderi de aproape 6% în jurul orei locale 16.20. Acesta este cel mai semnificativ declin din septembrie până în prezent. Totodată, acţiunile "Banca Monte dei Paschi di Siena" SA au coborât cu peste 6%. Indicele FTSE MIB al Bursei din Milano ajunsese la 15.321,56 puncte la ora menţionată, nivelul fiind cu 2,4% mai mic decât cel din ultima zi a săptămânii trecute.
Randamentul obligaţiunilor guvernamentale italiene a ajuns la 4,81% ieri după amiază, în creştere cu 0,28 puncte procentuale faţă de sfârşitul săptămânii trecute. Anterior, avansul a fost de 0,38 puncte procentuale, respectiv cel mai mare din 2 august până în prezent.
Datoria publică a Italiei a urcat la 120,1% din PIB în 2011 şi ar urma să ajungă la 123,4% din PIB anul acesta, conform estimărilor lansate de guvernul de la Roma în luna aprilie.
Fostul premier italian Silvio Berlusconi şi-a anunţat în mod oficial, la data de 8 decembrie, candidatura la următoarele alegeri legislative, confirmând revenirea sa în viaţa politică. Alegerile din Italia ar putea avea loc în luna februarie.
•
Germania consideră că decizia premierului italian de a demisiona nu va destabiliza zona euro. Un purtător de cuvânt al Ministerului Finanţelor de la Berlin a declarat: "Nu anticipăm niciun efect destabilizator şi aşteptăm ca Italia să-şi îndeplinească în continuare angajamentele luate faţă de Europa, respectiv să urmeze calea reformei".
•
Euro avea un curs de 1,2933 dolari ieri, la ora 10.35 pe piaţa SUA, mai mare cu aproape 0,1% faţă de ultima zi a săptămânii trecute.