MARIUS BOSTAN:  "Peste 100 milioane euro ar putea ajunge la bugetul de stat, până în aprilie 2017"

ISABELLE STAN
Ziarul BURSA #Companii / 27 aprilie 2016

Peste 100 de milioane de euro ar putea fi angajate din fondurile de la UE de Ministerul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională (MCSI) pentru proiectele strategice inovative cu impact asupra întregului sector IT&C, ce au fost depuse în actualul exerciţiu bugetar 2014 - 2020, dar şi pentru proiectele realizate în cadrul exerciţiului anterior 2007 - 2013 şi care ar putea primi asistenţă retroactivă, a susţinut Marius Bostan, în cadrul unei conferinţe de presă organizată ieri.

Accesarea finanţării retroactive, pentru perioada de programare 2007-2013, prin Axa prioritară III a POS CCE, mai poate aduce până la 50 millioane de euro

Gradul de absorbţie la 31 martie 2016, raportat la bunul de plată acordat de Organismul Intermediar pentru Promovarea Societăţii Informaţionale (OIPSI) şi suma alocată de 338 milioane de euro FEDR (Fondul European de Dezvoltare Regională) este de 102,4% (346,2 milioane de euro FEDR). 31% din procentul de absorbţie a fost realizat în perioada noiembrie 2015 - aprilie 2016 când au fost verificate şi aprobate un număr de 258 cereri de rambursare însumând o valoare de aproximativ 131,39 milioane de euro, din care FEDR 108,54 milioane de euro.

Corecţia absorbţiilor deficitare reprezintă un aspect de interes în strategia de guvernare propusă de Marius Bostan, ministrul comunicaţiilor.

Accesarea finanţării retroactive din partea UE pentru perioada de programare 2007-2013, prin Axa prioritară III a POS CCE mai poate aduce la bugetul de stat până la 50 millioane de euro din fondurile structurale de la Uniunea Europeană (UE) peste cele generate prin proiectele deja contractate şi implementate, potrivit oficialilor MCSI.

La iniţiativa MCSI - OIPSI, de identificare a proiectelor care ar mai putea primi finanţare retroactivă din partea UE, au fost identificate prin intermediul Sistemului Electronic al Achiziţiilor Publice (SEAP) şi au la bază achiziţiile din domeniul TIC realizate de către de autorităţile/instituţiile publice de la nivel central.

Ca răspuns al acestei iniţiative, 12 instituţii au depus dosarele de achiziţii însumând valoarea de 228,78 milioane de lei.

Astfel, au depus dosare CNSAS - 86,7 milioane lei, Ministerul Justiţiei - 31,04 milioane lei, Agenţia Naţională de Integritate - 14,6 milioane lei, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului - 70,7 milioane lei şi Autoritatea Electorală Permanentă - 11 milioane lei.

Organismul Intermediar de la MCSI a verificat achiziţiile depuse, le-a transmis spre analiza Autorităţii de Management şi a propus acesteia un ghid al solicitantului şi un model al cererii de finanţare ce ar urma să fie depus de către autorităţile/instituţiile publice implicate.

POC 2014-2020: valoarea totală a finanţării nerambursabile solicitate este de 518,88 milioane de lei

Peste 200 de proiecte solicită finanţare în cadrul acţiunii 2.2.1 Sprijinirea creşterii valorii adăugate generate de sectorul TIC şi a inovării în domeniu prin dezvoltarea de clustere din Programul Operational Competitivitate 2014 - 2020. Valoarea totală a finanţării nerambursabile solicitate este de 518,88 milioane de lei, din care partea UE este de 438,87 milioane de lei.

Proiectele au fost depuse ca urmare a apelului lansat de MCSI - OIPSI în cadrul Axei Prioritare 2 a POC 2014 - 2020 în data de 2 noiembrie 2015. În cadrul apelului au fost înscrise online 235 de intenţii de proiecte din care s-au materializat 220, restul înregistrărilor fiind dublări ale proiectelor deja înscrise sau teste realizate de solicitanţi.

Actualul program bugetar POC 2014-2020 are în vedere atât sectorul privat, cât şi cel public. În ceea ce priveşte sectorul privat, cabinetul ministrului Bostan doreşte acordarea de ajutor de minimis pentru realizarea de produse high tech şi servicii bazate pe inovare, prin supracontractarea de 20% prevăzută de lege.

Proiectele care ar putea fi susţinute financiar aparţin IMM-urilor care sunt înregistrate şi îşi desfăşoară activitatea în România, fie individual sau organizate în cadrul unui parteneriat de tip cluster sau consorţiu şi a căror activitate este centrată pe IT&C. Prin acordarea de aceste finanţări, se urmăreşte dezvoltarea de produse şi servicii bazată pe inovare.

Sectorul public este marcat de investiţii fără cerere de servicii, motiv pentru care Ministerul Comunicaţiilor urmăreşte să acopere necesitatea, având un plan de reutilizare a platformelor deja implementate.

Întrebat despre demisia ministrului fondurilor europene, Aura Răducu, Marius Bostan a declarat: "Func-ţia pe care a avut-o este una grea. Ana a muncit mult, însă aici e vorba despre un întreg sistem şi nu este simplu. Toată lumea doreşte rezultate, iar presiunea publică creează tensiune. În aceste momente, soli-daritatea echipei contează mult".

De asemenea, ministrul comunicaţiilor a precizat în legătură cu legea securităţii cibernetice că aceasta se află într-un proces de avizare şi că urmează să fie înaintată Parlamentului spre aprobare.

Bostan: "Nu avem capacitatea birocratică să facem faţă noilor provocări"

Ţara noastră nu are capacitatea birocratică şi de management pentru a face faţă noilor provocări şi de aceea are nevoie de parteneriatele public-private, a declarat, ieri, în conferinţa de lansare a proiectului educaţional "Atelierul digital", Marius Bostan, ministrul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională, citat de Agerpres.

Domnia sa a apreciat: "Nu putem vorbi despre educaţie online dacă nu avem internet şi o viteză de internet care să ne permită accesul la aceste servicii. Marii operatori au făcut investiţii, dar în acelaşi timp greutatea de a avea acces la internet rămâne. Este nevoie de competenţe. În momentul în care succesul se măsoară prin competenţă, problema este să reuşim să fructificăm o atitudine specifică sau una care să ajute economia digitală. Este vorba despre dezlănţuirea forţei economiei digitale. Partea de parteneriat public-privat este cheia. România nu are capacitatea birocratică şi de management să facă faţă noilor provocări. Întotdeauna statul va rămâne cu un pas în spatele sectorului privat. De aceea sunt azi aici, pentru că avem nevoie de aceste parteneriate".

Google a lansat, marţi, programul educaţional "Atelierul Digital", un proiect care se adresează tinerilor şi care îşi propune să sprijine integrarea companiilor româneşti în economia digitală.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb