Marius Marinescu vrea să modifice Legea privind funcţionarea Curţii de Conturi

Andreea Ştefan
Ziarul BURSA #Politică / 20 septembrie 2006

Vicepreşedintele Comisiei pentru Cercetarea Abuzurilor, Combaterea Corupţiei şi Petiţii, Marius Marinescu, vrea să modifice Legea privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi. Conform Legii, în prezent, Curtea de Conturi poate fi sesizată numai de Camera Deputaţilor sau de Senat, care pot cere acesteia să efectueze controale. Senatorul PD propune o modificare, prin care controalele să poată fi făcute de către Curtea de Conturi şi la solicitările Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, respectiv a Biroului Permanent al Senatului sau a Comisiilor Parlamentare. Marius Marinescu susţine că, din cauza procedurii greoaie, Curtea de Conturi nu a fost niciodată sesizată de Parlament şi, astfel, niciun demnitar nu a răspuns pentru faptele sale sau pentru cheltuirea banilor publici, în faţa justiţiei sau a opiniei publice. Vice-preşe-dintele Comisiei a dat ca exemplu ancheta parlamentară privind Loteria Română, care "s-a lovit de acest neajuns legislativ".

În acelaşi timp, senatorul sus-ţine că, dacă această modificare va fi aprobată, se vor putea efectua controale mai riguroase asupra activităţii demnitarilor şi asupra transparenţei cheltuirii banului public. "Nu cunosc ca vreun demnitar să fi fost tras la răspundere în ultimii 16 ani pentru gestionarea activităţii şi a banului public pe durata mandatului", a afirmat Marinescu.

Parlamentarul PD solicită şi modificarea Legii privind prevenirea şi sancţionarea spălării banilor. În acest moment, Oficiul Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor are 76 de angajaţi şi este condus de 7 demnitari. Senatorul PD susţine că sunt prea mulţi demnitari la conducerea Oficiului, iar o parte dintre aceştia sunt şi salariaţi ai unor societăţi comerciale, aflându-se în conflict de interese. Marius Marinescu propune ca Oficiul să fie condus de un preşedinte, numit de Guvern, pe un mandat de patru ani. În acest fel, spune domnia sa, se reduc cheltuielile cu plata celor şapte demnitari şi scad posibilele cazurile de corupţie.

O altă modificare propusă interzice funcţionarilor Oficiului să facă parte din partide politice ori să deţină altă funcţie publică sau privată, cu excepţia celor didactice, din învăţământul superior.

O altă iniţiativă legislativă depusă în Parlament de senatorul Marinescu este modificarea Legii privind asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice. Modificările prevăd ca şi demnitarii să se numească funcţionari publici şi să aibă aceleaşi drepturi sau obligaţii cu aceştia şi să nu poată fi acţionari sau asociaţi la societăţi comerciale care derulează contracte finanţate din bani publici.

Un alt text de lege propus spre modificare de deputatul PD este cel al Legii privind liberul acces la informaţiile de interes public. Senatorul cere introducerea unui nou alineat, care să prevadă că, în cazul refuzului repetat al reprezentantului unei instituţii de a face publice anumite informaţii, să fie schimbat din funcţie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb