MARIUS MORRA, TOKERO: "Criptomonedele - transparenţă, rapiditate şi costuri scăzute, într-un sistem financiar depăşit"

A consemnat Adelina Toader
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 8 iunie 2021

Marius Morra

Marius Morra

Interesul pentru monedele virtuale continuă să fie în creştere printre investitori, deşi există încă reticenţă în piaţă şi numeroase controverse în jurul lor.

Marius Morra, CEO şi cofondator al platformei de tranzacţionare crypto TOKERO (fostul LDV Exchange), consideră că monedele virtuale şi tehnologia care stă la baza acestora constitue de fapt un pas firesc în evoluţia sistemului financiar. Totodată, domnia sa consideră că monedele virtuale trebuie să facă parte dintr-un portofoliu diversificat şi structurat pe nivele de risc, direct proporţionale cu apetitul la risc al investitorului.

Marius Morra ne-a acordat un interviu în care ne-a vorbit despre factorii principali la care investitorii trebuie să fie atenţi când doresc să intre pe piaţa criptomonedelor, despre rolul pe care îl vor avea criptomonedele în ecosistemul financiar, dar şi despre măsura în care reuşesc criptomonedele să devină un refugiu pentru investitori.

Reporter: Criptomonedele au devenit tot mai populare în ultimii ani. Există o mai mare deschidere a oamenilor în faţa monedelor virtuale?

Marius Morra: Răspunsul este categoric da. Aproape în orice loc mergem se discută despre criptomonede. Pentru noi, ambasadorii acestei tehnologii este o bucurie foarte mare să vedem efervescenţă în rândul investitorilor şi tot mai mulţi oameni informaţi de beneficiile criptomonedelor şi ale tehnologiei blockchain. De asemenea, trebuie să avem în vedere că lumea evoluează constant. De la troc am ajuns la monede, astăzi facem plata cu cardul. Blockchain şi criptomonedele vin să aducă transparenţă, rapiditate şi costuri scăzute într-un sistem financiar care pare depăşit de viteza cu care evoluează lumea.

Majoritatea criptomonedelor poate fi schimbată uşor în valută FIAT - euro, USD, RON etc. Schimburile se fac pe platforme de schimb aşa cum este şi TOKERO.

Reporter: Câţi investiori români credeţi că există în piaţa de criptomonede astăzi?

Marius Morra: S-au speculat multe numere în acest sens şi am văzut câteva studii de piaţă care m-au nemulţumit din punct de vedere al calităţii. Nu există încă un studiu foarte bine făcut (cred că tocmai am luat decizia să facem noi unul la Tokero), dar cu siguranţă vorbim de peste 100.000 de români investitori în crypto, care la un coş mediu de 1000 euro înseamnă peste 100 de milioane de euro investiţi.

Reporter: Ce impact a avut pentru LDV Exchange, actual TOKERO, dinamica din piaţa monedelor virtuale din ultimele luni?

Marius Morra: Partea bună la un business de exchange este că platforma câştigă indiferent de sensul pieţei sau de valoarea Bitcoin, dar cele mai bune cifre se înregistrează cu siguranţă când piaţa este pe un sens ascendent.

Reporter: Care este profilul investitorului în monede virtuale?

Marius Morra: Echipa noastră a reuşit să identifice mai multe tipuri interesante de investitori, cu educaţie superioară, venituri de la medii spre mari. Ca profil social şi profesional am putea vorbi despre mai multe categorii, dintre care cinci ar fi reprezentative:

- Antreprenorul

- Corporatistul

- Freelencerul

- Fashionistele

- IT Guys

Pasiunea pentru tehnologie ar putea fi un punct comun sau cel puţin curiozitatea pentru a descoperi domeniul şi dorinţa de independenţă financiară pe care o pot atinge, pornind de la educaţie în domeniu, până la investiţii.

Reporter: Ce trebuie să aibă în vedere investitorii atunci când îşi îndreaptă atenţia către piaţa crypto?

Marius Morra: Cel mai important lucru pentru început este să fie informaţi şi să trateze investiţia în crypto ca pe orice altă investiţie, cu cât mai multă seriozitate. Un prim pas foarte util poate fi cursul gratuit de iniţiere în crypto de pe platforma noastră PrimaCriptomonedă.RO.

Reporter: Există opinii în piaţă conform cărora monedele virtuale sunt ceva pur speculativ şi în acelaşi timp alte voci susţin că acestea au valoare intrinsecă. Care este opinia dumneavoastră în această dezbatere?

Marius Morra: Lumea evoluează mult şi astfel viziunea se schimbă. Poate ar fi mai potrivit să întrebăm deja ce dă valoarea intrinsecă. Dacă în cazul monedelor era sau este dată de valoarea metalului mai mult sau mai puţin din care sunt făcute, percepţia de valoarea în 2021 poate fi cea legată de calitatea tehnologiei care stă la baza criptomonedei. Aşadar depinde cum ne poziţionăm. Pe termen scurt putem vedea speculaţia, dar ceea ce rămâne cu adevărat peste timp este reprezentat de tehnologie şi de valoare.

Reporter: În ce măsură reuşesc criptomonedele să devină un refugiu pentru investitori? Sau sunt mai mult o investiţie cu câştig rapid?

Marius Morra: Cred că se discută despre criptomonede în termeni mult prea radicali. Din punctul meu de vedere nu există investiţii în criptomonede SAU alte tipuri de investiţii. Criptomonedele trebuie să facă parte dintr-un portofoliu diversificat şi structurat pe nivele de risc, direct proporţionale cu apetitul la risc al investitorului.

Reporter: Criptomonedele, în comparaţie cu alte clase de active, se confruntă în general cu o volatilitate puternică. Care sunt factorii care explică această volatilitate?

Marius Morra: Piaţa crypto este o piaţă foarte tânără care este în primul rând influenţată de ştiri. Exemple recente sunt cele legate de Elon Musk (atât pozitive, cât şi negative) şi China care declară război criptomonedelor (a mai făcut-o deja în repetate rânduri.) De asemenea, preţul este influenţat şi de profilul investitorilor şi de legislaţie.

În finanţe, volatilitatea face referire la măsurarea amplitudinilor variaţiilor preţului unui instrument financiar. Cu cât este mai ridicată, cu atât profitul pe termen scurt este mai mare, dar cu cât volatilitatea creşte, acel instrumentul financiar este considerat mai riscant şi expunerea la pierderi este mai crescută. Domeniul crypto este un domeniu cu volatilitate mare, deci o investiţie cu grad mare de risc. Dar high risk = high rewards, investitorii informaţi şi educaţi ştiu acest lucru şi cumva, paradoxal, volatilitatea crypto atrage. Pentru cei care nu vor să fie afectaţi de acest concept există noţiunea de HODL - cumpărare şi păstrare a criptomonedelor pe termen lung.

Reporter: Piaţa criptomonedelor se află în atenţia instituţiilor de reglementare. Cum credeţi că se va schimba industria odată cu o reglementare mai atentă?

Marius Morra: În februarie 2018 scriam un articol pe blogul LDV/Tokero cu titlul: "Următorii 5 paşi în piaţa crypto pe termen de 12-48 de luni" (https://ldvbank.com/ro/blog/urmatorii-5-pasi-12-48-luni-12/), unde previzionam că odată cu regularizarea va creşte şi încrederea în acest domeniu, lucru care îi va face chiar şi pe cei mai sceptici să-l utilizeze.

Capitalizarea pieţei crypto la acel moment era de aproximativ 400 miliarde dolari şi acum este de 4 ori mai mare, 1.6 trilioane dolari.

Concluzia: reglementări = adopţie

Reporter: Care va fi, din punctul dumneavoastă de vedere, viitorul sau rolul criptomonedelor în ecosistemul financiar?

Marius Morra: Criptomonedele nu pot fi disociate de tehnologia care stă la baza lor: blockchainul. Atât criptomonedele ca aplicaţii, cât şi blockchainul vor face parte în 5-10 ani de zile din tot ceea ce facem la nivel financiar la fel cum internetul a ajuns să stea la baza unor activităţi care deja existau, precum vizionarea unor filme sau trimiterea de mesaje. Acţiunea a rămas, dar s-a schimbat tehnologia, schimbări în mai bine şi mai rapid. Beneficiari - omul şi calitatea vieţii acestuia. Legat de educaţie, vrem să învăţăm oamenii să gândească pe termen puţin mai lung. Pentru că acest domeniu Crypto există şi nu va dispărea. Din contră, va creşte. Aşa că, dacă privim din această perspectivă, nu este ceva din care te vei îmbogăţi peste noapte. Cine pleacă de la această premisă sau a plecat de la ea, a descoperit că este un mit.

Reporter: Vă mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Ce intamplare nefericita sa se publice articolul cand btc a mai scazut 10%.

    Ce analfabeti sunt speculatorii de cripto. Jos cu el, baieti, short. 

    1. Nu e un alt articol tot azi care lauda actiunile ca ajuta la inflatie. Cand bursa e pe var absolut? Si acolo mai vin corectii.

      cum shortezi bitcoin, de unde i-l iei imprumut pentru a-l vinde?

      ei, fashionistele, IT guys, astia, lumea buna. interlopii cu crocodili nu i-a mai pus la socoteala. ce papitoi...

    Si totusi moneda WEBDOLLAR nu a scazut la fel cum a scazut bitcoin!!!

    Se pare ca DOJ a dat lovitura de gratie crypto. Cum? Da. O lovitura discreta dar care a distrus increderea in crypto.

    Decrypto.co's Liam Kelly writes, reports that The Department of Justice (DoJ) announced that they had recouped $2.3 million of said funds after “following the money,” has sparked widespread fears the network had been hacked. 

     

    Teama investitorilor este ca DOJ are de fapt niste crypto-instrumente cu care poate accesa oricand si cu un efort rezonabil orice PORTOFEL, orice bani, oriunde, oricand. 

    Astfel, toata teoria conform careia acei bani sunt intangibili a cazut. ATENTIE MARE, acesta poate fi inceputul sfarsitului pentru BTC. 

    1. cind a intrat su $30k e in free fall spre $20k. foarte repede vor decurge lucrurile. precipitat

      BREAKING NEWS

       

      FBI spune ca avea cheia privata a portofelului. Iar cu un blockchain explorer a gasit unde s-au dus cei 63 de BTC in ziua de 27 mai. A cerut ordin judecatoresc pentru confiscare si GATA, AND IT'S GOOOONE. 

       

      Sa fim limpede intelesi. Inamicii FBI nu erau coafeze investitoare in BTC ce si-au ratacit parolele sau aveau portofelul pe un telefon vulnerabil. Nuuu.... Ei erau super hackeri localizati in Rusia. Si carora in doi timpi si trei miscari, FBI le-a golit portofelul. 

       

      Ce ne spune asta? Pai FBI ne spune foarte clar ca nu ne va spune cum a facut. Pentru ca va repeta schema in viitor si contra altor hackeri. 

       

      Se prea poate ca FBI/NSA sa aiba posibilitati computationale pentru a sparte intr-un timp rezonabil, cateva saptamani, orice portofel. Deci, reteaua BTC a fost sparta. Asta este BREAKING NEWS. Cu o retea sparta, BTC valoreaza zero.

    Interceptarea masivă a mesajelor a fost posibilă cu ajutorul unei aplicaţii numite ANoM, de care se serveau infractori din întreaga lume pentru a comunica în mod formă criptat, dar care era de fapt controlată de FBI, poliţia federală americană.

    Si CARITASUL si FNI si alte fonduri cu castiguri exceptionale (in baza unor promovari identice cu criptomonrdele actuale) erau la fel vazute in acea prioada. Ele au circulat intai in tarile dezvoltate si cand acolo lumea a inceput sa realizeze ce reprezinta ele si-au stopat activiotatea( Vezi Elon Masc cu Tesla).

    Recunosc ca am incercat si eu CARITASUL nostru ramanesc in momentul cand acesta a inceput sa penetreze mediul rural. Erau oameni de la tara care vindeau zarzavaturi in piata de apoi depuneau banii la CARITAS. 

    Cred ca aproape toata lumea a uitat acea prioada. De asemenea, acest fel de investire a banilor a circulat in Romania prin anul 1989 (deci pe vremea lui Ceausecu ) sub forma unor MANDATE POSTALE prin care se realiza o anume schema piramidala exponentiala. Singurul lucru pe care trebuia sa-l faci era sa gasesti cinci persoane serioase (de incredere) care sa trimita cinci mandate postale pe o anumita adresa cu promisiunea ca le va veni si lor randul sa primesca o suma foarte mare inapoi. Eu am experimentat si acest JOC: am trimis cinci mandate postale de zece lei si am primit 14 mandate postale de cate zece lei. 

    Binentele ca si acest sistem s-a termionat forte repede. Sectretul era sa te MISTI foare foarte repede. 

    Criptomonedele sunt exact la fel cu o singura diferenta: se desfasoara la NIVEL PLANETAR. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb