Mark Zuckerberg a confirmat, ieri, în timpul audierii sale în faţa comisiilor de Comerţ şi Juridice ale Senatului american, că date ale utilizatorilor Facebook au fost vândute de profesorul Aleksander Kogan şi altor companii, în afară de Cambridge Analytica, informează News.ro.
Întrebat de senatorul Tammy Baldwin dacă Kogan a vândut date colectate prin Facebook şi altor companii, în afară de Cambridge Analytica, Mark Zuckerberg a răspuns afirmativ.
"Da, a vândut date şi altor companii", a precizat CEO-ul Facebook, menţionând compania Eunoia, dar precizând că au fost şi altele, pe care le va menţiona în declaraţia lui completă.
Aleksander Kogan este cercetătorul de la Universitatea Cambridge care a creat chestionarul folosit de Cambridge Analytica. Aplicaţia "thisismydigitallife", concepută de Kogan, cercetător în psihologie care lucra pentru această companie, i-a permis întreprinderii să colecteze date personale de la mii de persoane care au descărcat-o, dar şi pe cele ale prietenilor lor de pe platforma de socializare.
Zuckerberg a recunoscut, totodată, în timpul audierii sale, că cei peste 87 de milioane de utilizatori afectaţi sunt victime. "Acest lucru s-a întâmplat şi s-a întâmplat sub nasul nostru", a confirmat co-fondatorul Facebook.
"Crezi că sunteţi mai responsabili cu datele noastre decât guvernul SUA?", a întrebat senatorul Dean Heller. "Da", a răspuns, simplu, Mark Zuckerberg, potrivit The Guardian.
Întrebat dacă se consideră o victimă în acest scandal sau dacă Facebook este o victimă în această situaţie, Zuckerberg a răspuns negativ. "Nu. Avem responsabilitatea să protejăm orice persoană din comunitatea noastră", a spus el.
Întrebat dacă este de părere că cei 87 de milioane de utilizatori afectaţi de acest scandal sunt victime, Mark Zuckerberg a spus că da. "Acest lucru s-a întâmplat şi s-a întâmplat sub nasul nostru", a răspuns co-fondatorul reţelei de socializare.
Heller a mai întrebat şi dacă Facebook înregistrează convorbirile telefonice. "Nu cred că am colectat vreodată conţinut din convorbiri telefonice", a răspuns CEO-ul Facebook, care a subliniat faptul că această companie nu vinde date companiilor de publicitate.
El a omis, însă, să răspundă la o altă întrebare a senatorului - dacă Facebook ar trasa vreodată o linie în privinţa tipului de date pe care le colectează sau le foloseşte pentru companiile de publicitate.
Zuckerberg a mai afirmat că ideea că Facebook "ascultă utilizatorii" este o "teorie a conspiraţiei".
Mark Zuckerberg a precizat că el vede Facebook drept o companie de tehnologie, nu ca pe un publisher: "Sunt de acord că suntem responsabili pentru conţinut, dar nu producem conţinut".
Senatorii americani au atras atenţia asupra dificultăţii pe care Facebook o va întâmpina în demersul de verificare a surselor fondurilor investite în reclame politice, precizând că o operaţiune a Rusiei ar putea folosi o companie offshore şi o adresă de e-mail. Zuckerberg a spus că senatorii au dreptate în legătură cu această temă.
Zuckerberg a afirmat că Facebook dezvoltă în prezent noi instrumente pentru a identifica conturi false: "Sunt oameni în Rusia angajaţi să încerce să exploateze sistemele noastre, precum şi alte sisteme. Trebuie să investim în a ne dezvolta şi în acest domeniu".
Răspunzând unei intervenţii a senatorului Tom Udall, Zuckerberg a menţionat că cel mai important lucru care îl preocupă în prezent este să se asigure că nu va interveni nimeni în alegerile care vor avea loc în acest an.
În timpul audierii, co-fondatorul Facebook a mai spus că, privind în urmă, înţelege că a fost o greşeală să creadă că datele deţinute de Cambridge Analytica au fost şterse, fără să verifice adevărul. Mark Zuckerberg a spus că faptul că Facebook nu a interzis această companie în 2015 a fost o "greşeală".
"Cambridge Analytica era advertiser în 2015, aşa că Facebook ar fi putut interzice compania când am aflat prima dată despre colectarea de date. Nu am făcut acest lucru. Acea decizie a fost o greşeală", a spus CEO-ul Facebook.
Senatorii l-au mai întrebat pe co-fondatorul Facebook dacă interdicţiile impuse de această platformă funcţionează cu adevărat.
Potrivit lui Zuckerberg, companiile Cambridge Analytica, SCL şi AggregateIQ sunt interzise. Însă, el a precizat că nu crede că Facebook înlătură de pe platformă lideri individuali ai acestor companii.
Senatorul Chuck Grassley l-a întrebat pe CEO-ul Facebook câte cazuri de transfer de date impropriu au fost înregistrate. Zuckerberg a răspuns că în prezent compania lucrează la un audit pentru a afla şi că Facebook va da dovadă de mai multă "proactivitate" în acest sens.
Audierea lui Mark Zuckerberg în comisiile de Comerţ şi Juridice ale Senatului american, după izbucnirea scandalului "Cambridge Analytica", continuă la momentul transmiterii acestei ştiri.
John Thune, preşedintele comisiei pentru comerţ, ştiinţă şi transporturi, a adoptat un ton conflictual în remarcile care au deschis discuţiile.
"În trecut, mulţi dintre colegii mei din ambele tabere au dorit să amâne, datorită eforturilor companiilor pentru autoreglementare. Dar asta s-ar putea schimba", a spus acesta.
Şeful Facebook le-a declarat senatorilor că, privind înapoi, realizează că a greşit pentru că nu a alertat utilizatorii în privinţa comportamentului firmei Cambridge Analytica din 2015, când compania a aflat de abuzurile firmei de consultanţă politică. "Am considerat că este un caz închis", a explicat Zuckerberg.
Acesta a mai spus că Facebook nu intenţioneaxă să ofere un serviciu de socializare contra cost care să permită utilizatorilor să opteze ca datele lor să nu fie colectate de terţe părţi.
Senatorii au avertizat că ar putea lua în considerare introducerea unor reglementări, dacă Facebook nu va lua măsuri pentru respectarea confidenţialităţii datelor, iar senatorul de Florida Bill Nelson a spus că dacă Facebook nu poate rezolva aceste probleme "va trebui să o facem noi".
În privinţa problemelor de securitate, Zuckerberg şi-a exprimat regretul pentru influenţa avută de persoane din Rusia în cursa prezidenţială americană din 2016, prin răspândirea de informaţii incorecte, şi a arătat că rezolvarea acestor probleme rămâne o prioritate în acest an. El a adăugat că Facebook a făcut deja progrese în detectarea informaţiilor false de pe platforma sa, aşa cum s-a dovedit în alegerile mai recente, şi că dispune de inteligenţă artificială care contribuie la acest lucru.
Astăzi, Zuckerberg va fi audiat în comisia pentru energie şi comerţ a Camerei Reprezentanţilor.
Scandalul Cambridge Analytica a izbucnit în luna martie. Atunci a fost raportat faptul că firma susţinută de Robert Mercer, simpatizant al lui Donald Trump, şi condusă în trecut de Steve Bannon, fost consilier al actualului preşedinte american, a obţinut informaţii personale a 50 de milioane de utilizatori Facebook fără a avea permisiunea. Aceste informaţii au fost folosite pentru a influenţa procesul electoral din 2016. Cifra s-a dovedit a fi mult mai mare, iar reprezentanţi ai Facebook au transmis că peste 70 de milioane dintre cei 87 de milioane de utilizatori afectaţi sunt din Statele Unite, peste 1 milion, din Filipine, Indonezia şi Marea Britanie. Alte peste 2,5 milioane, din Uniunea Europeană.
1. Ok, ok multă vorbarie
(mesaj trimis de anonim în data de 11.04.2018, 12:44)
Cine face pușcărie pe viață?
De scuze ne e plin podu' !