Uniunea Europeană se află în pericol de destrămare, existând forţe care acţionează în acest sens, de aceea susţinătorii săi trebuie să lupte pentru a o menţine, a declarat preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, într-un interviu apărut astăzi în cotidianul german Die Welt, preluat de Reuters.
"Nimeni nu poate spune dacă Uniunea Europeană va mai exista în forma actuală peste 10 ani. Dacă vrem să mai existe, atunci trebuie să luptăm din greu pentru ea", a spus Schulz, atrăgând atenţia că în Uniune acţionează "forţe care vor să ne dezbine", cu urmări dramatice.
Şeful legislativului european a reacţionat astfel la avertismentul recent al ministrului luxemburghez de externe şi al migraţiei, Jean Asselborn, potrivit căruia Uniunea Europeană s-ar putea destrăma.
Preşedintele PE nu a precizat ce anume ameninţă Uniunea, dar cea mai mare parte a interviului se axează pe criza migranţilor, care a pus la încercare unitatea şi toleranţa blocului comunitar în cursul acestui an.
"Uniunea Europeană nu este fără alternative, o evoluţie inversă este, fireşte, posibilă", a apreciat Schulz, indicând că alternativa ar fi "o Europă a naţionalismului, o Europă a graniţelor şi zidurilor". "Acest lucru ar fi dezastruos pentru că o astfel de Europă a condus în mod repetat continentul nostru spre catastrofă", a avertizat el.
Uniunea Europeană se confruntă cu disensiuni în privinţa crizei migranţilor, mai ales între cancelarul german Angela Merkel, care a condus eforturile de primire a refugiaţilor sirieni, şi lideri din fostul Est comunist, care se opun planului UE de distribuire de cote de refugiaţi, scrie Reuters.
Şi Spaţiul Schengen de liberă circulaţie a persoanelor pare ameninţat, unele state reintroducând controale la frontiere. Săptămâna trecută, Grecia a cerut ajutor european pentru securizarea frontierelor sale şi gestionarea valului de migranţi, dezamorsând ameninţările unor state comunitare privind o eventuală excludere a sa din Spaţiul Schengen, mai sprecizează Reuters.
Potrivit lui Martin Schulz, nicio ţară nu poate gestiona singură provocări precum migraţia, acest lucru fiind posibil numai la nivelul întregii Uniunii.