Martin Schulz interzice accesul ambasadorului Rusiei la UE în Parlamentul European

Elena Deacu
Internaţional / 3 iunie 2015

Actualizare 21:57 Moscova ironizează PE după măsurile luate împotriva Rusiei

Ministerul rus de Externe nu dramatizează situaţia creată de decizia Parlamentului European (PE) de a restricţiona accesul în instituţie al ambasadorului rus la UE, Vladimir Cijov, apreciind că "oricum nu este nimic de făcut acolo", potrivit agenţiei de presă ruse TASS.

"Cred că poţi să nu vizitezi acea adunare, pentru că nu este nimic de făcut acolo, cu restricţii sau fără", a declarat ieri adjunctul ministrului rus de Externe Serghei Riabkov.

"Ţinând cont de sentimentele majorităţii membrilor acestei adunări, orice ar putea spune şi orice decizie ar putea adopta poate fi prevăzut cu uşurinţă", a adăugat el.

Diplomatul a subliniat că, "din păcate, în deciziile legate de Rusia există din ce în ce mai puţină raţiune".

Moscova a repetat în mai multe rânduri în ultimele zile că introducerea unei liste negre cu oficiali europeni care au interdicţie de a intra în Rusia nu este un "capriciu", ci o "măsură legală şi proporţionată în replică la restricţiile inacceptabile privind intrarea unor reprezentanţi ruşi în UE sub pretexte exagerate", a mai spus Riabkov.

Cererile oficialilor europeni vizaţi de interdicţia de intrare în Rusia de a primi explicaţii, precum şi afirmaţiile că aceasta este o măsură ilegală şi încercările de a adopta măsuri de retorsiune arată "mizeria lor politică intelectuală", a adăugat el.

"Acest lucru dovedeşte că oamenii nu văd nimic în jurul lor şi nu pot percepe realitatea aşa cum este. Este regretabil că astfel de oameni sunt implicaţi în procesul de decizie din UE", a mai precizat Riabkov.

(Alexandru Costea)

----------

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a anunţat marţi că ambasadorului Rusiei pe lângă Uniunea Europeană i-a fost interzis accesul în legislativ ca represalii contra listei întocmite de Kremlin cu 89 de cetăţeni europeni, critici ai politicii Moscovei, declaraţi indezirabili în Rusia, transmite AFP.

Lista neagră rusă a fost notificată diplomaţilor europeni joi. Ea cuprinde şi un număr de foşti sau actuali parlamentari europeni care l-au criticat deschis pe preşedintele Vladimir Putin şi poziţia Rusiei în războiul din Ucraina.

"Ca urmare a publicării listei negre a personalităţilor politice şi oficialilor europeni, preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, l-a informat astăzi (marţi) pe ambasadorul rus pe lângă UE că, în măsura în care autorităţile ruse nu au reuşit să garanteze transparenţa deciziilor lor (...), consideră că este justificat să se reacţioneze prin măsuri corespunzătoare", a subliniat biroul preşedintelui Parlamentului UE.

În consecinţă, Martin Schulz a declarat că legislativul "va restrânge accesul în Parlament ambasadorului rus, precum şi unui alt oficial rus", a cărui identitate nu a fost dezvăluită.

În plus, Parlamentul European "îşi suspendă angajamentele faţă de Comisia parlamentară de cooperare UE-Rusia şi va examina în detaliu solicitările de vizitare a Parlamentului European depuse de deputaţi ruşi".

Comunicatul lui Martin Schulz urmează după cererea grupului Verzilor din Parlamentul European de a deschide o dezbatere asupra interdicţiilor de călătorie formulate de autorităţile de la Moscova, considerând că este "o lovitură dură adusă relaţiilor UE-Rusia, chiar dacă nu constituie o surpriză".

Diplomaţia europeană a reacţionat sâmbătă printr-un comunicat în care menţionează că respectiva listă este 'total arbitrară şi nejustificată, mai ales că ea nu este însoţită de clarificări'.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a denunţat luni "absurditatea" indignării manifestate de ţări ale UE faţă de lista neagră a Moscovei, estimând că măsurile decretate de Rusia sunt "proporţionale şi chiar de mai mică amploare faţă de sancţiunile unilaterale ale UE".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. De ce doar "unii" au voie sa aplice sanctiuni (au dat clarificari "pertinente" pentru ce s-au dat?) altora si "sa se supere" daca primesc raspuns "o palma"? Asa se face politica sau asta si sub forma aceasta, trebuie sa stim noi, cei DEZINFORMATI? Nu exista REGLEMENTARI in diplomatia internationala referitoare la RECIPROCITATI de raspuns "in oglinda", la care majoritatea (sa nu spunem "toate" ca poate gresim!) statelor europene sunt semnatare? Si atunci ... "Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a denunțat luni "absurditatea" indignării manifestate de țări ale UE față de lista neagră a Moscovei, estimând că măsurile decretate de Rusia sunt "proporționale și chiar de mai mică amploare față de sancțiunile unilaterale ale UE" - este corect!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb