Martingala guvernării

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 10 februarie 2021

Cornel Codiţă

Orice guvernare urmăreşte, asemenea celui mai înrăit jucător de noroc, succesul. Cîştigul. Doar nu o să-mi spuneţi că se duce careva să ia puterea hotărît să o piardă lamentabil după doar cîteva luni! Ideea că ar exista o formulă miraculoasă şi infailibilă pentru a asigura cîştigul, folosindu-te de reguli şi oculte formule care ar putea să anuleze capriciile hazardului, este veche. Cel puţin tot atît de veche cît îndeletnicirea jocurilor de noroc. Un fel de fata morgana pentru care nu se găseşte niciodată făt-frumosul capabil să o răpească şi să fugă cu ea în ţara veşnicei şi neîntreruptei fericiri. Bun, acuma o să spună cineva că guvernarea nu este un joc de noroc! Tot ce se poate, dar cei care susţin această teză ori nu au vizitat niciodată România, ori dacă au călcat prin ograda noastră s-au lăsat furaţi de peisaj şi nu au băgat de seamă cum merg lucrurile la băştinaşi. E loterie curată! Şi pentru guvernanţi şi pentru guvernaţi. Primii, pentru că habar nu au la ce se înhamă, cu ce se mănîncă jocul cu pricina, încercînd în cel mai bun caz să înveţe ceva "la locul de muncă". Figura actualului nostru prim ministru, fost ministru de finanţe, care de la o zi la alta pare tot mai înglodat în complicaţiile finanţelor guvernării, este de un tragi-comic monumental. În consecinţă, cei cu mîna pe hăţurile guvernării nu ştiu nici cam ce ar fi de făcut, nici cum, ca să fie mai bine. Colac peste pupăză, nici să afle nu prea au timp, loviţi cum sunt din toate părţile de valurile necruţătoare ale furtunilor iscate în oceanul problemelor cotidiene. Ba nu sunt bani de pensii, ba nu sunt nici de salarii, ba nu sunt pentru spitale, ba nici pentru proiecte de dezvoltare, ba e pandemie, ba sindemie, ba dă focul, ba dă ploaia şi inundaţia, ba zăpada, ba cutremurul, mă rog fiecare după cum i-e norocul. Ceilalţi, guvernaţii, sunt încă şi mai abitir în ceaţă, pentru că nu au niciodată cum să ştie dacă lozul scos din urna în care au pus votul la ultimele alegeri e cîştigător sau necîştigător. Ne trebuie deci o martingală. O formulă magică pentru cîştig asigurat.

Pentru simplificarea teoriei, propun să dăm credit strămoşilor noştri de ginte latină, romanii, şi să acceptăm că succesul guvernării este legat de doar două condiţii: Pîine şi Circ!! Prin forţa lucrurilor, a realităţilor de zi cu zi şi a strategiilor de guvernare, atît pîinea cît şi circul pot fi furnizate cu surplus, respectiv în deficit. Avem, va să zică, la intersecţia celor două variabile, un spaţiu configurat de 4 situaţii distincte, sau, dacă vreţi, patru formule care se află fiecare într-o relaţie directă şi univocă în raport cu ţinta urmărită, succesul.

Situaţia ideală, pe care o recomandau de altfel şi romanii: pîine în exces, circ în exces. Iar, cînd era vorba despre excese, romanii nu umblau cu jumătăţi de măsură. Spectacolele sub formă de mega "carnagii artistice" din marele Coloseum, plătite, conform propagandei locale, din punga împăratului, puteau dura şi sute de zile, iar împărţirea pe daiboji a pîinii în cartierele sărace ale Romei era o practică "electorală" şi "de guvernare" larg utilizată. Succesul guvernării este garantat şi nu ar trebui să căutăm mai departe, altă formulă... dacă... Dacă această soluţie nu ar avea o hibă majoră care a şi dus, în cele din urmă, la prăbuşirea marelui imperiu. Costă al naibii de mult, iar după ce se termină resursele unei campanii militare de prăduire e nevoie de o nouă campanie şi de alte triburi şi populaţii care să poată fi jefuite cu metodă şi pînă la os. Abia cînd a trebuit să trăiască din osînza proprie, Roma a băgat de seamă că sistemul economic care părea "etern" se baza pe o resursă tratată ca inepuizabilă, dar care a devenit, istoric, epuizată!! Max Weber, în analizele sale de istorie a lumii, la intersecţia sociologiei cu politica, evidenţiază magistral mecanismul acestei prăbuşiri (pentru împătimiţi, vezi "Wirtschaft und Geselschaft im Rom der Kaiserzeit" şi "Die sozialen Grunde des Untergangs der antiken Kultur").

A doua soluţie este ceea ce am putea numi soluţia spartană: pîine cît să aibă toată lumea, dar nu în exces, circ puţin sau chiar deloc! Cine are chef să se distreze, o poate face în armată şi în campaniile militare ale statului. Soluţia aceasta este îndeobşte cunoscută în istoria mai veche sau mai recentă sub eticheta "dictaturilor de dezvoltare". Dă ceva rezultate, dar are o hibă majoră. Cei de la guvernare se înşeală mai întotdeauna în privinţa raţiei de pîine pe care trebuie să o furnizeze guvernaţilor, iar deficitul cronic se transformă "alchimic" în murmur, rezistenţă, răzmeriţă sau revoluţie. Oricum ai da-o, la un moment dat, contractul social dintre guvernare şi guvernaţi este invalidat, iar mecanismul nu mai funcţionează.

A treia soluţie este de tip: circ în exces, pîine mai puţină decît ar fi necesar. Ca să avem o referinţă istorică ceva mai recentă am putea numi modelul "sud-american" sau pentru o referinţă literar-cinematografică, "jocurile foamei". Societăţi de sub-dezvoltare, masiv polarizate, cu aproape jumătate din populaţie în starea de sărăcie relativă şi absolută, unde samba, fotbalul şi telenovelele, la greu, încearcă să suplinească lipsa pînii cea de toate zilele.

În sfîrşit, a patra "soluţie": pîine în deficit, circ în deficit. Ultimii ani ai dictaturii ceauşiste sunt ilustrarea, de departe, cea mai convingătoare pentru deficienţele acestui tip de abordare. Succesul ei este doar iluzia în care se scaldă o vreme potentaţii puterii, într-o dictatură care se ciocneşte cu zgomot de absurd. Mai devreme sau mai tîrziu, explozia socială se produce, iar regimul guvernării se prăbuşeşte.

Acum, ştiu, cititorul meu vigilent o să mă tragă de mînecă şi o să zică, pe bună dreptate: păi, din toate astea nici una nu se termină bine. Toate soluţiile matale duc în fundătură. Parcă era vorba să ne dai o martingală! De unde nenică, nu vă spusei că aşa ceva nu există! Iar, dacă nu mă credeţi pe mine, nu aveţi decît să reluaţi lecturile clasice. Vezi Dostoievski, "Jucătorul".

Opinia Cititorului ( 22 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. avem noi?

    Cum s-ar conduce o țară fără partide și fără cele 4 soluții? 

    Nu e adevarat ca nu sunt bani. Ei sunt cacalau.. dar sunt la cine nu trebuie. De aceea nu ajung unde trebuie, tocmai, pentru ca sunt la cine nu trebuie.

    1. La tine au ajuns? Cacalau?

      Banii nu au acoperire in nimic... se creeaza din neant virtual sau 7 la suta se imprima...asa ca se pot crea credite infinite virtuale printr-un simplu click in conturi pentru fiecare, daca s-ar dori asa cum le creeaza bancile...dar se prefera sa ne indatoreze pe noi si statele pe viata. Sclavii sistemului financiar, asa ne si controleaza.

      Zici tu ceva.

    "Orice guvernare urmăreşte, asemenea celui mai înrăit jucător de noroc, succesul. "

    Este vorba despre succesul personal, nu succesul tarii. Este o mare diferenta. 

    Guvernantii in loc sa aiba comportament de administratori, de manageri, se comporta ca niste domnitori fanarioti care urmaresc sa isi recupereze investitia + un profit cat mai mare. 

    Guvernantii ar trebui sa fie simpli angajati si nu satrapi.

    ... painea si circul, tin mai degraba de o abordare hedonista ... dar roma inca mai tinea un as in maneca ... cand nu a mai tinut cu placerea ... a monopolizat crestinismul ... acuma, lumea noastra moderna (sau post moderna) e cam certata cu teologia ... dar ni se promite o inverzeala digitala ... si daca mai nimeni nu sesizeaza contradictia in termeni atunci sa raman eu ciudatul ... pentru ca putem inventa tot felul de artificii ... daca nu lucram asupra mecanismelor de transfer a...

    1. Ce e valoarea?

      In comentariul nr. 4 se vorbeste de 2 valori.

      Nu sunt autorul comentariului de la nr. 4, dar pentru mine  

      Valoarea omului = ar fi tot ceea ce ne diferentiaza pe noi oamenii de animale. De exemplu, un analfabet functional prin ce se diferentiaza de un papagal care repeta ce i se spune?

      Valoarea produsa de activitatea umana fizica sau intelectuala = a fair return or equivalent in goods, services, or money for something exchanged 

      ... valoarea este in legatura cu ceea ce este important, insemnat, merituos etc. ... permiteti-mi va rog sa ofer un exemplu ... ati obervat cum tot mai multi tineri si adulti isi tranzactioneaza timplul in schimbul unor colectii de pixeli pentru a primi satisfactie emotionala?! ... pretul platit este timpul ... valoarea obtinuta este satisfactia ...

      Cele doua definitii ale valorii fac orice pisica sa stea-n coada si sa se intrebe: cu ce e omul mai bun decat un bivol?!

    A sufletului călătorie prin cele șapte văi...spre veșnicie

      

    În A CĂUTĂRII VALE 

    Răbdarea Quijotian Cavaler acestei văi e; 

    fără răbdare, neostenitul călător nicăieri nu ajunge-va 

    și niciun stâncos țel  cu a inimi floarea nu atinge-va. 

    Nici vreodată descurajat de neatingere nu trebui-va; 

    dacă o sută de mii de ani precum Sisif strădui-va-se... 

    1. AM ZIS!

      A sufletului călătorie prin cele șapte văi spre a Iubirii veșnice cupe

       

      În A CĂUTĂRII VALE 

      Răbdarea Quijotian Cavaler acestei văi speranță-n floare; 

      fără răbdare, neostenitul călător nu vede sufletu-n soare 

      niciun stâncos țel cu-a inimi floare dor ce surd il doare 

      Nici deznadejdea-l inimii rege uns nu înalța-va-n soare; 

      Dacă o sută de... 

      e in lucru poemul dedicat iubirii si fericirii vesnice. Nu e finisat inca...il voi posta in intregime e pentru fata morgana

      Auauauauaaua... ce versuri proaste... ce aberatie... nu ți-e rusine mey?

      Nu știe ce este rușinea, aberează cu versuri din topor. Marș de aici!

      E perla scrierilor sfinte despre calatoria prin univers pentru elevarea sufletului pana la contopirea cu cel care l-a creat, asa realizeaza ca el este propriul creator, asemenea unei cupe a iubirii, creatorul este cupa iar creatia continutul, sau in alta varianta a calatoriei pasarilor, descopera im final ca cel care le-a creat semana cu ele, sunt chiar ele. Toti profetii au abordat putin diferit aceasta tema. Cauta si vei gasi, cele sapte vai , scrisa in persana.Cel mai important de retinut...

      Nu pot modifica originalul prea mult ca sa sune bine in romana, din pacate traducerea lor trebuie atestata, deci nu pot iesi din tiparul original...Realizez ca nu e bine sa arunci perle porcilor, asa cum scrie in biblie...adaug eu, nu le pot digera.

      Pentru cei fara cultura...

      O, frate! Nu orice mare perle are;

      nu orice ramură înflori-va 

      și nici privighetoarea pe ea nu cânta-va 

      înainte ca în a paradisului mistic grădina lui Dumnezeu privighetoarea să se repare 

      și ale dimineții cerești raze ale misticului paradis la Soarele Adevărului să se întoarcă 

      pentru ca în a lumii muritoare grămadă de praf un parfum din grădina veșnică să... 

      În A SĂRĂCIEI ADEVĂRATE ȘI NIMIC ABSOLUT VALE - a Iubirii veșnice cupă a Creatorului

        

      Acest popas moartea de sine e 

      și în Dumnezeu, ființa săracă în sine a trăi 

      și bogată în Cel Dorit, Iubit. 

      Sărăcia înseamnă a fi sărac în lucrurile lumii create,  

      ale lumii lui Dumnezeu bogate în lucruri

      Căci atunci când adevăratul iubit și... 

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb