Culorile maşinilor reflectă adesea personalitatea proprietarului. Cumpărătorii conservatori sunt mai predispuşi să aleagă vehicule monocromatice, în timp ce şoferii mai extrovertiţi le preferă pe cele ale căror culori sunt mai vii, conform unui comunicat remis redacţiei. În general, în timp ce producătorii de automobile oferă culori care se potrivesc oricărei personalităţi, majoritatea şoferilor preferă tonuri testate în timp.
Potrivit sursei citate, popularitatea culorilor auto poate varia în diferite ţări - nuanţele adorate în SUA nu sunt neapărat populare în Germania, Spania sau Mexic. Şi, în general, tendinţele în materie de culori auto nu sunt statice - ele se schimbă în timp, pe măsură ce noi culori câştigă lumina reflectoarelor.
Cu toate acestea, culoarea maşinii nu este doar o chestiune de stil. De exemplu, se pare că, aparent, maşinile roşii sunt mai susceptibile de a suferi un accident, ceea ce nu face decât să dovedească importanţa alegerii cu atenţie. Experţii auto carVertical au efectuat cercetări pentru a găsi cele mai populare culori auto şi impactul acestora asupra siguranţei la volan.
Există mai multe vehicule colorate în ţările cu climă caldă, în comparaţie cu ţările nordice. Conducerea unei maşini strălucitoare în Norvegia, Canada sau Suedia poate ridica unele sprâncene locale, dar ar fi destul de normală în California sau Italia, unde culorile strălucitoare sunt o chestiune de fapt.
Ca regulă generală, maşinile albe sunt mai populare în climatele mai calde, deoarece albul reflectă lumina soarelui, ceea ce face ca aceste maşini să fie mai puţin fierbinţi atunci când sunt conduse.
După cum arată acest studiu recent, albul este cea mai populară culoare în Australia (39,1% din totalul parcului auto) şi în UE (26,8%). Australienii adoră, de asemenea, maşinile argintii (15,9%) şi gri (14%). Europenii preferă şi mai mult griul (25,9%), urmat de vehiculele negre (24,5%).
Un procent similar de vehicule negre se regăseşte şi în SUA (24,7%). Totuşi, acestora le plac şi maşinile albe (20,9%) şi argintii (17,3%), subliniază sursa citată.
"71% dintre maşinile verificate pe platforma noastră au fost monocrome - negru, alb, gri sau argintiu. Acest lucru nu face decât să dovedească faptul că oamenii sunt destul de conservatori atunci când vine vorba de achiziţionarea de vehicule", spune Matas Buzelis, expert în domeniul auto şi şeful departamentului de comunicare al carVertical.
În ultimii 20 de ani, au avut loc schimbări semnificative în ceea ce priveşte tendinţele în materie de culori auto. 42% dintre maşinile fabricate în 2002 şi verificate pe platforma menţionată de istoric auto erau gri sau argintii. Între timp, deşi albul este una dintre cele mai populare culori în acest moment, practic nu existau vehicule albe în 2002.
Deplasându-ne rapid până în zilele noastre, lucrurile sunt complet diferite. Dintre toate maşinile fabricate în 2020 care au fost verificate, 26% erau gri şi 18% albe.
Ponderea maşinilor negre între 2002 şi 2020 a rămas mai mult sau mai puţin similară. Uneori, tendinţele în materie de culori durează doar câţiva ani. De exemplu, numărul maşinilor maro a crescut între 2012 şi 2014, dar a început să scadă în anii următori.
Potrivit cercetării carVertical, culoarea vehiculului are un impact asupra probabilităţii de a suferi un accident. 60% dintre maşinile de culoare roşie verificate pe platformă au fost implicate în accidente, ceea ce o face să fie cea mai periculoasă culoare de condus.
Maroul (59%) şi negrul (57%) sunt, de asemenea, culori de maşini care ajung să fie implicate în accidente mai mult decât altele, urmate de galben (55%), albastru (54%), alb (50%) şi gri (50%). Deşi diferenţele dintre maşinile second-hand nu sunt semnificative, cercetarea sugerează că vehiculele de anumite culori sunt mai puţin predispuse la accidente.
"Nu este o surpriză faptul că maşinile roşii sunt mai susceptibile de a fi implicate în accidente. Maşinile sport sunt, de obicei, vopsite în roşu, iar pasionaţii de viteză se orientează mai degrabă către maşini roşii decât şoferii conservatori. Acest lucru este suficient pentru a presupune de ce maşinile roşii se află în fruntea acestei liste particulare", explică M. Buzelis.
Producătorii auto au introdus o mulţime de culori strălucitoare în ultimele decenii. Cu toate acestea, nu se pare că griul, albul sau negrul îşi vor pierde popularitatea prea curând, se mai arată în comunicat.