Mass-media: "Azerbaidjanul organizează primele exerciţii comune cu Turcia de la victoria Karabakh"

T.B.
Internaţional / 23 octombrie 2023

Mass-media: "Azerbaidjanul organizează primele exerciţii comune cu Turcia de la victoria Karabakh"

Azerbaidjanul a declarat luni că a început o serie de exerciţii militare comune cu aliatul apropiat al Turciei, primele de când Baku a reluat luna trecută regiunea separatistă Nagorno-Karabah, determinând majoritatea etnicilor armeni din teritoriu să fugă, informează reuters.

Ministerul Apărării al Azerbaidjanului a declarat într-o declaraţie că până la 3.000 de militari au participat la exerciţii numite pentru fondatorul Turciei moderne, Mustafa Kemal Ataturk, potrivit sursei menţionate.

Acesta a spus că exerciţiile au loc în Azerbaidjan, inclusiv în Baku, enclava Nahicevan care se învecinează cu Turcia şi în ceea ce ministerul a numit "teritoriile eliberate" din Karabakh, transmite sursa citată.

Turcia are legături strânse lingvistice şi culturale cu Azerbaidjan şi a oferit Baku sprijin militar şi politic în timpul conflictului său de trei decenii cu Armenia, cu care Ankara nu are relaţii diplomatice oficiale, menţionează reuters.

Armenia şi Azerbaidjanul şi-au exprimat recent disponibilitatea de a semna un tratat de pace care să pună capăt oficial conflictului lor în urma victoriei Azerbaidjanului în Karabakh şi a exodului aproape tuturor celor 120.000 de etnici armeni din regiune, conform sursei indicate.

Miniştrii de externe ai celor două ţări, împreună cu cei ai Turciei, Iranului şi Rusiei, urmau să ţină luni discuţii găzduite de Teheran cu privire la progresul către un acord de pace, informează sursa menţionează.

Cu toate acestea, Baku a acuzat luna aceasta Erevanul că subminează procesul de pace cu "retorică agresivă", transmite reuters.

Armenia descrie fuga armenilor din Karabakh drept o epurare etnică determinată de ameninţarea violenţei după o blocare de nouă luni a proviziilor esenţiale, cel mai recent capitol dintr-un conflict dintre armenii creştini şi azeri musulmani turci care datează de mai bine de un secol, conform sursei citate.

Azerbaidjanul spune că civilii armeni din Karabakh au fost bineveniţi să rămână şi să fie integraţi în societatea azeră, dar au părăsit voluntar, menţionează sursa precizată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb