Dolarul a crescut vineri, îndreptându-se spre cea mai abruptă creştere săptămânală din mai, deoarece comercianţii şi-au redus aşteptările privind reducerea timpurie a ratei dobânzii din SUA în acest an, informează reuters.
Începutul puternic al monedei SUA a aruncat o umbră asupra monedei euro, în ciuda creşterii inflaţiei din zona euro, a uşurat presiunea pieţei asupra Băncii Centrale Europene (BCE) pentru a reduce ratele dobânzilor, potrivit sursei citate.
Recuperarea dolarului va fi testată de raportul privind salariile non-agricole care urmează să fie transmis mai târziu în cursul zilei, precizează sursa indicată. Economiştii chestionaţi de Reuters estimează că în decembrie au fost create 170.000 de locuri de muncă, mai puţine decât cele 199.000 din noiembrie, relatează sursa menţionată.
Oficialii Rezervei Federale au prezis în decembrie scăderi de dobândă de 75 bps în 2024. Pieţele monetare se aşteptau la aproximativ dublul acestei sume, optimismul declanşând o creştere vertiginoasă la sfârşitul anului a acţiunilor şi obligaţiunilor, transmite reuters.
Dar de la începutul anului, pieţele şi-au redus aşteptările, precizează sursa. Comercianţii stabilesc acum preţuri la mai puţin de 140 de puncte de bază de reduceri în acest an, cu şansa unei reduceri în martie la 62%, în scădere faţă de 86% cu o săptămână mai devreme, a arătat instrumentul CME FedWatch, potrivit sursei precizate.
Moh Siong Sim, strateg valutar la Bank of Singapore a declarat că datele din această săptămână au arătat că piaţa muncii din SUA pare să ţină pasul şi "poate că Fed va trebui să sublinieze mesajul de a menţine ratele un pic mai mult decât piaţa, a stabilit deja preţul", informează reuters. "Dar vom vedea, pentru că datele de salarizare din această seară vor fi date cheie de urmărit", adaugă acesta, conform sursei indicate.
Sprijinind dolarul, datele au arătat joi că S.U.A. angajatorii privaţi au angajat mai mulţi lucrători decât se aşteptau în decembrie, ceea ce indică o putere persistentă pe piaţa muncii, care ar trebui să continue să susţină economia, informează sursa citată.
Dolarul a urcat ultima dată cu 0,35% faţă de un coş de valute la 102,79, după ce a atins un nou maxim de trei săptămâni. Indicele a crescut cu 1,4% în această săptămână, cea mai puternică performanţă din săptămâna încheiată pe 15 mai, precizează sursa menţionată.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.01.2024, 19:32)
in termeni reali e deflat deja.
s c c r e t