MĂSURA 3 BLOCATĂ LA DNA, MĂSURA 2 FĂRĂ FINANŢARE Sprijinul pentru IMM-uri, în aer

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 23 aprilie 2021

Claudiu Năsui: "Am solicitat un miliard de euro - pe care se pare că îl vom primi - pentru o schemă prin care să ajutăm toate IMM-urile, prin instrumente de garantare a creditelor, subvenţionare a dobânzii şi o componentă de grant, care va fi acordată doar dacă respectiva companie îşi îndeplineşte obiectivele".

Claudiu Năsui: "Am solicitat un miliard de euro - pe care se pare că îl vom primi - pentru o schemă prin care să ajutăm toate IMM-urile, prin instrumente de garantare a creditelor, subvenţionare a dobânzii şi o componentă de grant, care va fi acordată doar dacă respectiva companie îşi îndeplineşte obiectivele".

Banii promişi de guvernările Orban şi Cîţu pentru sprijinrea companiilor din ţara noastră reprezintă un vis care pare irealizabil în aceste zile, atât timp cât finanţările pentru măsurile aprobate prin OUG130/2020 sunt blocate de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului. În speţă este vorba despre măsura 2 - sprijinirea capitalului de lucru şi măsura 3 - granturi pentru investiţii, pentru care au depus solicitări în total aproape 50.000 de companii (22.226 pe măsura 2 şi 27.736 pe măsura 3), măsuri despre care ministrul Claudiu Năsui spune că trebuie găsite sursele de finanţare.

"Pe măsura 3 este o plângere la Direcţia Naţională Anticorupţie şi a început o anchetă care arată că practic există suspiciuni serioase de fapte penale şi fraudă. Dorinţa noastră este să o reluăm. În privinţa măsurii 2, am fost la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi am avut o discuţie cu ministrul Cristian Ghinea pentru a mai găsi bani să deblocăm plăţile. Am spus încă din luna ianuarie că măsurile pentru IMM-uri au fost pornite fără să aibă finanţarea europeană necesară", a declarat, ieri, ministrul Claudiu Năsui, cu prilejul unei conferinţe de presă.

Referitor la sugestia oferită zilele trecute de Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, cu privire la accesarea fondurilor neabsorbite din Programul Operaţional Competitivitate, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului a spus că va verifica împreună cu colegul său de Cabinet situaţia reală.

"Din informaţiile mele, cele 500 milioane euro nu se pot lua doar din Programul Operaţional Competitivitate - mai bine zis programul nu poate acoperi toată această sumă - şi dorim să luăm bani inclusiv din mecanismul React EU", a precizat ministrul Claudiu Năsui.

Ministrul Economiei a mai spus că în ultimele luni a fost prioritar să fie plătite restanţele pe diferite programe începute pentru dezvoltarea mediului privat.

"Pe Start-up Nation am avut restanţe de 870 milioane lei, sume pe care nu le-au plătit de ani de zile, programe începute şi nebugetate. Ne-am focusat pe măsurile de ajutor Covid, să găsim banii promişi în fondurile europene, a fost măsura HoReCa şi plătirea Start-up Nation", a spus ministrul de resort.

El a arătat că sprijinirea IMM-urilor se va face şi prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, în care, conform ministrului Economiei, sunt scheme de finanţare mai bune şi mai inteligent construite decât cele actuale.

"Am solicitat un miliard de euro - pe care se pare că îl vom primi - pentru o schemă prin care să ajutăm toate IMM-urile, prin instrumente de garantare a creditelor, subvenţionare a dobânzii şi o componentă de grant, care va fi acordată doar dacă respectiva companie îşi îndeplineşte obiectivele. Pentru că acum multe dintre firme cer bani, îi primesc, după care trebuie monitorizate, vedem dacă au reuşit, dacă nu au reuşit, etc.. În sistemul nostru, companiile vor plăti cu 20% mai puţin creditul dacă şi-au îndeplinit obiectivul după primul an. Dacă îşi îndeplinesc obiectivul şi pentru al doilea an, mai primesc o scutire de 20% la plata creditului", a precizat ministrul Claudiu Năsui.

Cert este că până la aprobarea PNRR de către Comisia Europeană, până la primirea miliardului de euro alocat IMM-urilor şi până la găsirea fondurilor necesare pentru deblocarea măsurilor 2 şi 3, criza de cash-flow cu care se confruntă companiile din ţara noastră se agravează zilnic, mai ales că restricţiile impuse în stare de alertă pentru anumite sectoare de activitate nu au fost încă ridicate de guvernul Cîţu.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Ce nemernic,nasui a facut plangere personal sa nu dea bani ,m e votanti usr a ti adus toti handicapatii la puterel

    Niste escroci. Niciodată nu au bani alocați pentru ceea ce promit..doar vorbe goale.

    Niste barbugii nenorociți. 

    Salile de fitness au fost inchise la conform situatiilor de urgenta si alerta. Masura 1 nu a putut fi accesata intrucat nu am vazut o sala de fitnes fara angajati, masura 2 nu a inclus codul caen al salilor in lista si nu a putut fi accesata salile ramanand cu sume restante la chirii, salarii, etc, ... iar masura 3 este blocata din lipsa de fonduri nu de DNA;DNA-ul este o scuza doar; oricum la masura 3 nu avem nici o sansa. Asa ca in curand o sa inchidem, dam oamenii in somaj si inchidem firma. Promisiuni fara final !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb