MĂSURĂ ANTICRIZĂ: Concediu (cu burta goală) pentru bugetari

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 12 august 2009

Bogdan Hossu (stânga) şi Ioan Cezar Corâci.

Bogdan Hossu (stânga) şi Ioan Cezar Corâci.

Guvernul trimite toţi bugetarii în concediu, fără plată, timp de zece zile

Programul de lucru va fi redus, primele îngheţate, iar orele suplimentare nu vor mai fi remunerate

Guvernul Boc trebuie să taie cheltuieli de peste un miliard de euro pentru a menţine deficitul bugetar în termenii stabiliţi cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), la 7,3% din PIB.

Dacă Executivul va menţine cheltuielile actuale, deficitul bugetar ar ajunge la 8,3-8,4% din PIB, fapt ce ar avea repercusiuni negative, cum ar fi scăderea ratingului de ţară sau ar face nesigură următoarea tranşă din împrumutul extern.

Executivul şi-a propus, printre altele, să economisească 2,5 miliarde de lei din reducerea cheltuielilor cu bunurile şi serviciile şi alte 1,5 miliarde de lei din reducerea cheltuielilor de personal.

Cei vizaţi de politica de austeritate a Guvernului vor fi, în primul rând, angajaţii sectorului public, bugetarii din toate domeniile de activitate.

Guvernul a decis să trimită toţi bugetarii, timp de zece zile, în concediu fără plată şi ia în calcul să le reducă cu două ore programul de lucru.

Măsura ar urma să asigure economii de 0,3% din PIB până la finele anului curent, în cifre de 1,5 miliarde de lei, cam cât reprezintă la momentul actual deficitul bugetului de pensii.

Bugetarii pierd 4% din salariu

Anunţul a fost făcut, public, de către ministrul Economiei Adriean Videanu şi de cel al Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea, ambii oficiali jus­tificând, astfel, nevoia de a face economie la buget.

"Pentru sectorul bugetar am decis să luăm măsuri de oprire a activităţii, să acordăm zece zile libere neplătite, şi să reducem programul de lucru de la opt, la şase ore", a declarat, ieri, Gheorghe Pogea, în cadrul unei conferinţe.

Ministrul Finanţelor Publice a adăugat că primele au fost anulate, iar orele suplimentare nu vor fi plătite, ci compensate prin timp liber.

La rândul său, ministrul Videanu, a anunţat, luni seara, în cadrul unei emisiuni televizate, că această măsură va reduce salariile bugetarilor cu 4% până la finele anului, precizând că, pentru realizarea de economii, se vor căuta soluţii adecvate de la sector la sector.

Cum era de aşteptat, cele două măsuri ce privesc personalul din sectorul bugetar nu sunt deloc pe placul sindicatelor, în timp ce patronatele le consideră superficiale.

Hossu: Nu vom accepta neplata orelor suplimentare!

Preşedintele CNS Cartel ALFA, Bogdan Hossu, a declarat, pentru BURSA, că sindicatele ar putea cădea de acord cu Guvernul în acest sens, însă numai în urma unor negocieri cu membrii Executivului.

"Dacă Guvernul vrea să aplice această măsură fără să stimuleze economia şi fără să taie serios din cheltuielile inutile, ea nu va avea niciun efect", a spus Hossu.

Liderul CNS Cartel ALFA consideră că Guvernul dă dovadă că acţionează "biciuit de FMI" şi avertizează că organizaţiile sindicatele nu vor accepta neplata orelor suplimentare!

Corâci: Măsura de reducere a timpului de lucru, perturbatoare

La rândul său, Ioan Cezar Corâci, preşedintele UGIR 1903, este în concordanţă cu liderul Cartel ALFA, însă nu susţine ideea reducerii programului de lucru cu două ore.

Ioan Cezar Corâci ne-a explicat: "O reducere a cheltuielilor, acum, neînsoţită de măsuri eficiente de relansare economică, va duce, pe viitor tot la măsuri de reducere a cheltuielilor, ceea ce nu foloseşte la nimic. Pentru a face economie de un miliard de euro, asta ar însemna că Guvernul ar trebui să taie 16% din fondul de salarii. În situaţia asta, peste 260.000 de bugetari n-ar mai trebui plătiţi timp de şase luni, până la finele anului. Cum acest lucru nu este posibil, şi nici normal, s-a găsit această soluţie de trimitere, pentru zece zile, a bugetarilor în concediu fără plată. Cu toate că această măsură nu este cea mai bună, este o reţetă clasică aplicată şi în statele din jur".

Liderul UGIR 1903 consideră "perturbatoare" măsura de reducere a timpului de lucru, cu două ore, din cauză că, potrivit spuselor sale, ar duce la scăderea productivităţii sau a consumului pe timp de criză.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. masurile luate cu bugetarii fara un program economic viabil va duce la repetarea lor de cate ori guvernul nu are incotro , astia nu stiu sa faca altceva

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb