MĂSURI FĂRĂ PRECEDENT PENTRU RELAXAREA CONDIŢIILOR FINANCIARE DIN ZONA EURO "Fiare vechi cumperem!", strigă BCE pe străzile pustii ale Europei

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 9 aprilie 2020

"Fiare vechi cumperem!", strigă BCE pe străzile pustii ale Europei

Banca Centrală Europeană a repornit tiparniţa "oficială" pentru a lupta împotriva efectelor epidemiei de coronavirus asupra unor economii supraîndatorate, pentru care singurul "ventilator" eficient este doar un "jubileu" epocal.

Cum "eficienţa" noii runde de tipărire era sever limitată chiar prin decizii ale BCE, care au fost utilizate ca argumente în faţa Curţii Europene de Justiţie pentru a susţine cu tărie că nu sunt încălcate tratatele europene, banca a lansat Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP).

Achiziţiile de până la 750 de miliarde de euro prin tipărire din cadrul PEPP nu se mai confruntă cu astfel de limite, care au fost ridicate arbitrar printr-o nouă decizie a BCE, publicată în miez de noapte în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (n.a. Decizia (UE) 2020/440, 24 martie 2020, disponibilă la adresa eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/ TXT/?uri=CELEX:32020D0440).

Din păcate, nici "accelerarea" tiparniţei şi nici celelalte programe de relaxare monetară sau de stimulare a creditării nu au avut efectul dorit, cel de relaxare a condiţiilor financiare din zona euro.

Dimpotrivă, pe fondul unui deficit tot mai accentuat al garanţiilor disponibile pentru operaţiunile de lichiditate, condiţiile financiare au devenit mult mai restrictive.

În aceste condiţii, "BCE adoptă un set de măsuri fără precedent în ceea ce priveşte colateralul, astfel încât să atenueze efectele restricţionării condiţiilor financiare din zona euro", după cum se arată într-un comunicat de pe site-ul instituţiei.

Printre acestea se află "creşterea temporară a toleranţei la risc a Eurosistemului, astfel încât să fie susţinută creditarea economiei", precum şi "relaxarea condiţiilor pentru acceptarea titlurilor de credit în calitate de colateral".

Ce înseamnă această relaxare a condiţiilor? Nimic altceva decât acceptarea unor credite sau titluri de credite de o calitate îndoielnică. "Este inclusă posibilitatea acceptării unor credite de calitate mai redusă, a creditelor acordate altor tipuri de debitori, care nu sunt acceptate în cadrul general al BCE, precum şi a creditelor în monedă străină", se arată în comunicatul de presă.

În ceea ce priveşte "creşterea toleranţei la risc" a BCE, aceasta se realizează prin reducerea haircut-ului pentru colateralul acceptat (n.a. în condiţii normale, cu cât garanţia este mai riscantă, cu atât este mai mare reducerea valorii colateralului, deci sunt necesare mai multe garanţii; pentru titlurile de stat, haircut-ul poate fi chiar zero).

BCE a mai anunţat şi "introducerea unei excepţii în ceea ce priveşte acceptarea instrumentelor de datorie suverană ale Greciei în calitate de colateral pentru operaţiunile de credite ale Eurosistemului", precum şi "evaluarea unor măsuri suplimentare pentru atenuarea temporară a efectelor asupra disponibilităţii colateralului ca urmare a reducerii ratingurilor de creditare".

După cum se observă, obligaţiunile suverane ale Greciei au dobândit, în sfârşit, calitatea de colateral acceptat pentru refinanţări de la BCE, în ciuda unui rating apropiat de cel corespunzător falimentului suveran.

Dar ce mai contează un astfel de "element" nesemnificativ, când BCE este gata să-şi crească toleranţa faţă de risc, deoarece conducerea instituţiei nu-şi pune "pielea în joc" în niciun fel?

În comunicatul de presă al BCE se aminteşte de mai multe ori că toate aceste măsuri sunt "temporare pentru durata pandemiei şi legate de durata PEPP", dar se precizează că "măsurile vor fi reevaluate înainte de sfârşitul anului 2020 şi se va lua în considerare necesitatea extinderii acestora, astfel încât nu vor exista efecte adverse asupra operaţiunilor de lichiditate".

Oare mai crede cineva că măsurile anunţate de BCE sunt, cu adevărat, temporare? Pentru câte "măsuri temporare" anunţate în ultima decadă, Banca Centrală Europeană a anunţat şi "închiderea" lor permanentă?

"Valoarea activelor financiare din Europa este în colaps, iar cum fiecare activ este şi pasivul altcuiva, BCE încearcă să se asigure că mai există o marjă de acţiune pentru a face faţă altor căderi masive ale preţurilor de pe pieţele financiare", după cum scrie Zerohedge.

Probabil că, în curând, BCE îşi va trimite oficialii pe străzile goale ale Europei să caute noi "surse" de colateral, cu indicaţia de a folosi "refrenul" de succes "Fiare vechi cumperem!".

Dar totul este bine. Şi de ce nu ar fi, în condiţiile în care BCE încă nu a anunţat că primeşte drept garanţie pentru operaţiunile sale de lichiditate biciclete vechi fără roţi şi nici măşti chirurgicale infectate cu noul coronavirus?

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Esti putinist,că de Mama Rasia nu găvăresti ,mucles esti bun de baba Dochia. Europa este căh iar restul esticcc este ,,mișto,,în vacantă dute ,,la Siberia si nu la Paris.

    1. Nu stiu daca e putinist, dar sigur e alfabetizat. Tu, nu.

      Este alfabetizat in propaganda putinista la fel ca si tine!

      Davai Putin. Cel mai tare presedinte.

    Buna ziua,

    Foarte bun articoul. Multe informatii utile, ce argumenteaza ca economia merge in jos pe urmatorii 4 ani. 

    Urmeaza o perioada depresiva, ca putere de cumparare. 

    Avem obligatia sa educam populatia; si ma bucur ca exista un site care pune informatia pe fata, in piata. 

    Chiar daca avem si persoane ce insista sa dezinformete populatia. 

    Poate reusiti sa va aliati cu mai multe trusturi, site-uri, pentru a educa cat mai mult populatia romaniei anesteziata, adormita, cu informatii fara pic de valoare. 

    Va doresc la cat mai multe articole cu subiecte sensibile, economice, atat pentru jucatorii la bursa, cat si pentru agricultori, muncitori de rand. 

    1. Asa scrie in articol? Ca economia va merge rau exact 4 ani? Este plima lumea de puslamale!

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb