Decizie luată în regim de urgenţă de autorităţile buzoiene după ce apa unui pârâu din localitatea Albeşti, comuna Smeeni, s-a făcut albă ca laptele, peste noapte.
Poluarea s-a produs luna trecută, fiind constatată, în urma probelor luate din apa pârâului Negreasca din localitatea Albeşti, de specialiştii Administraţiei Bazinale a Apelor Buzău Ialomiţa, dar şi de comisarii de mediu. Aceştia au arătat că o societate din domeniul reciclării se face vinovată de poluarea apelor de la Albeşti. Practic, ape uzate au ajuns în râuri de la societatea care avea permisiunea să deverseze apele într-un canal ANIF. Din canal, însă, apele s-au scurs în pârâul Negreasca şi apoi în râul Călmăţui, poluându-le.
La momentul acela, pe lângă amendă, societatea a fost obligată să găsească altă soluţie pentru deversarea acelor ape uzate, mai exact în reţeaua de canalizare a municipiului Buzău. Aşa se face că, în aceste zile, Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă Buzău s-a reunit şi au luat o decizie în vederea eliminării riscului de poluare a apelor din zona de câmpie a Buzăului. Mai exact, au aprobat ca apele uzate de la societatea de reciclare de la Frasinu de la care, în ultimele luni, s-au scurs diverse substanţe care au poluat râul Călmăţui, dar şi pârâul Negreasca, să ajungă în reţeaua de canalizare a municipiului Buzău.
Un comunicat emis de Prefectura Buzău arată: "La iniţiativa Instituţiei Prefectului Judeţului Buzău, s-a întrunit Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă în care s-a discutat importanţa găsirii unei soluţii pentru oprirea poluării râului Călmăţui de către S.C. Greentech S.A. În urmă întâlnirii a fost votată în unanimitate hotărârea nr. 127 care stabileşte necesitatea executării lucrărilor de intervenţie în primă urgenţă aferente obiectivului - Staţie de pompare şi colector ape uzate epurate de la Greentech S.A., punct de lucru Frasinu, comuna Ţinteşti, la reţeaua de canalizare a municipiului Buzău, respectiv bulevardul Industriei, în scopul prevenirii riscului poluării râului Călmăţui, cu ape deversate de S.C. Greentech S.A., ape ce pot depăşi indicatorii de calitate peste limitele maxime admise stabilite de autorităţile competente. Aceste lucrări de intervenţie, presupun emiterea în regim de maximă urgenţă a autorizaţiei de construire pentru acest obiectiv cu menţiunea că documentaţia necesară obţinerii avizelor va fi depusă sau completată de către SC Greentech S.A până la finalizarea proiectului".
Amintim că în urma poluării de la Albeşti societatea găsită vinovată a fost amendată cu suma de 75.000 de lei.