MAXIMUL ULTIMELOR ZECE LUNI Acţiunile "Fondul Proprietatea" se vând cu 0,6 lei/unitate

CRĂIŢA SIMIONESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 2 martie 2012

Acţiunile "Fondul Proprietatea" se vând cu 0,6 lei/unitate

UPDATE 2: Acţiunile "Fondul Proprietatea", la 0,6140 lei/unitate

Acţiunile FP se tranzacţionează în creştere cu 1,91%, ajungând la valoarea de 0,6140 lei/acţiune, maximul ultimelor 52 de săptămâni, după care a revenit la 0,6130 lei/acţiune, la ora 12:52, ora BVB.

-----------------

UPDATE: Acţiunile "Fondul Proprietatea", la 0,6040 lei/unitate

Acţiunile FP se tranzacţionează în creştere cu 0,42%, ajungând la valoarea de 0,6040 lei/acţiune, la ora 10:46, ora BVB.

------------------

Analiştii: Cotaţiile sunt influenţate de convocarea AGA

Acţiunile "Fondul Proprietatea" au încheiat şedinţa de ieri la un preţ de 0,60 lei/unitate. Titlurile FP au urcat ieri, de mai multe ori, până la un maxim de 0,603 lei, iar la închiderea pieţei, acţiunile erau cotate la 0,6015 lei, preţ cu 1,95% peste nivelul de miercuri. Un preţ mai mare faţă de cotaţia maximă de ieri nu a mai fost înregistrat din 12 aprilie, când titlurile Fondului au fost tranzacţionate la 0,606 lei.

Analiştii susţin că evoluţia preţului titlurilor FP este influenţată de convocarea adunării generale, pe 4 aprilie, în care acţionarii urmează să dezbată propunerea de modificare a Contractului de Administrare, în sensul revizuirii onorariului încasat de "Franklin Templeton".

Fondul american de hedging "Elliott Associates", a propus, la jumătatea lunii februarie, prin firma "Manchester Securities", ca "Franklin Templeton" să vândă din activele FP, iar banii obţinuţi să fie distribuiţi acţionarilor, administratorul Fondului urmând să încaseze un comision de 1,5% din suma obţinută în perioada 2012-2013, iar în 2014 acesta să scadă la 1%. În cadrul AGOA urmează să se decidă şi soarta Comitetului Reprezentanţilor, după ce un grup format din patru acţionari FP, printre care se număra şi Georgia Palade van Dusen, a propus, pe 8 februarie, înlocuirea actualilor membri.

Aceiaşi acţionari au cerut aprobarea, în principiu, a listării Fondului pe Bursa de la Varşovia, punct aflat pe ordinea de zi a AGEA. Dacă propunerea primeşte votul acţionarilor, Franklin Templenton are obligaţia ca, până pe 31 mai, să stabilească toate formalităţile necesare listării.

Andrei Rădulescu, "SSIF Broker": Ritmul aprecierii titlurilor FP pare un pic exagerat

Andrei Rădulescu, analist financiar "SSIF Broker", nu se declară surprins de evoluţia preţului acţiunilor FP ci de ritmul aprecierii aces-tor titluri din ultimele şedinţe, care "pare un pic exagerat".

Domnia sa este de părere că motivele care stau la baza acestei evoluţii surprinzătoare ţin de climatul macro-financiar internaţional predominant favorabil, de subevaluarea companiei, dar şi intenţia unui acţionar de a convoca AGA în vederea vânzării activelor şi lichidării fondului.

Andrei Rădulescu consideră că, pe termen scurt (câteva luni), titlurile FP nu vor depăşi valoarea nominală, învocând două motive pentru a-şi susţine afirmaţia: "Pe de o parte, probabilitatea să asistăm la corecţii pe plan extern în lunile următoare este în creştere, iar, pe de altă parte, chiar dacă se votează vânzarea activelor fondului, va fi foarte dificil de găsit cumpărători, atât pentru companiile listate, cât mai ales pentru cele nelistate, mai ales în contextul actual, marcat de incertitudini macro-financiare internaţionale şi de riscurile pe plan intern".

Domnia sa consideră că, pe termen scurt, preţul titlurilor FP ar putea urca până la 0,645 lei/unitate.

Mihai Iulian Căruntu, BCR: Următorul driver al titlurilor FP ar trebui să fie o listare cu succes a "Romgaz"

Mihai Iulian Căruntu, analist financiar BCR este de părere că amplitutinea creşterii cotaţiilor FP, de la începutul anului, mai precis o creştere de aproape 40% a preţului acestor titluri, este surprinzătoare, mai ales dacă avem în vedere durata scurtă de timp în care aceasta s-a înregistrat. "Evoluţia nu face decât să confirme că sunt greu de estimat, şi de către investitorii cei mai sofiscaţi, astfel de perioade fierbinţi în viaţa burselor", ne-a spus domnia sa, adăugând: "De aceea, atunci când există motive fundamentale puternice pentru a lua o expunere pe o companie (aşa cum era cazul FP tranzacţionat la 60% discount la începutul anului) inves-titorii cu apetit mai mare de risc trebuie să îşi asume astfel de decizii de investiţii, chiar cu riscul de a înregistra scăderi ale cotaţiilor pe termen scurt de timp". Mihai Căruntu consideră că lucrul cel mai important pentru un investitor pe termen lung este acela de a prinde creşterile pieţei, fiind mai puţin important să încerce să evite scăderile acesteia.

"Pe de altă parte, cotaţiile FP par să fi fost împinse în sus în mod direct de interesele de acumulare ale unor investitori sofisticaţi precum Elliott Associates", ne-a spus Mihai Căruntu, adăugând: "În plus, o validare a propunerii acestui inves-titor ca FP să vândă din participaţiile sale şi să distribuie sumele obţinute către acţionari ar obliga practic preţul acţiunilor FP să se menţină la un palier ridicat pe termen mediu datorită aşteptărilor de dividende speciale din viitorul relativ apropiat".

Domnia sa este de părere că în situaţia în care propunerea "Eliott" ar fi validată la AGA, acest lucru ar schimba profilul FP de fond de investiţii clasic reducând ireversibil interesul investitorilor pentru aces-ta pe termen lung, "mai precis active importante ar fi vândute, iar sumele rezultate alocate către acţionari fără a fi reinvestite cel puţin parţial".

Făcând abstracţie de consecinţele pe termen scurt asupra preţului al unei aprobări a propunerii facute de acţionarul principal al FP, domnul Căruntu consideră că trebuie să avem în vedere că următorul driver al acestor acţiuni ar trebui să fie o listare cu succes a Romgaz: "Impactul său ar consta în mărirea lichidităţii portofoliului FP reducând ponderea acţiunilor nelistate sub 40% din active".

În aceste condiţii, domnia sa apreciază că FP s-ar putea tranzacţiona la un discount mai mic de 40% faţă de activul net unitar oficial, iar preţul de tranzacţionare ar putea trece de 0,7 lei/acţiune, dar după listarea "Romgaz", adică pe un orizont de timp având ca referinţă sfârşitul anului.

Simion Tihon, "Prime Transaction": Cotaţia FP, influenţată de interesul investitorilor instituţionali

Simion Tihon, broker la "Prime Transaction" consideră că avansul pe care îl are cotaţia "Fondul Proprietatea" de la începutul anului poate fi explicat prin interesul puternic pe care îl manifestă investitorii instituţionali. Domnia sa ne-a declarat: "De la începtul anului, au fost mai multe evenimente care au contribuit la creşterea atractivităţii tiltlurilor FP: scăderea presiunii la vânzare din partea celor despăgubiţi de statul român, propunerea privind vânzarea unor active urmând ca banii să fie distribuiţi acţionarilor, motivarea administratorului printr-un comision de succes, discuţiile privind listarea secundară la Varşovia, aşteptările unui dividend cu randament ridicat etc.".

Domnia sa apreciază că aceste sunt motivele pentru care, atât investitorii instituţionali cât şi cei de retail, găsesc Fondul Proprietatea ca fiind o companie în care investiţia ar putea produce plus-valoare.

Brutus Olariu, "Romcapital": Acţiunile FP au crescut cu 40% numai în ultimele 3 luni

Brutus Olariu, analist financiar "Romcapital" Fondul Proprietatea ne-a declarat: "Dacă este să comparăm discountul la care se tranzacţionau, la sfârşitul zilei de 29 februarie, SIF-urile faţă de VUAN (n.r. valoarea activului net) de la sfârşitul lunii ianuarie 2012 (între 31,3 % - SIF2 şi 46.5% - SIF4) şi discountul de 47,74 % pe care îl are faţă de VUAN Fondul Proprietatea, am putea spune că emitentul se tranzacţionează la un preţ comparabil cu al SIF-urilor având o marjă de creştere destul de importantă dacă ne raportăm la discountul la care se tranzacţionează emitenţi similari pe alte bursele externe mai dezvoltate decât cea autohtonă".

Domnia sa atrage însă atenţia că trebuie avut în vedere şi faptul că acţiunile emitentului au crescut cu 40% numai în ultimele 3 luni, existând posibilitatea unei corecţii în perioada următoare.

Brutus Olariu menţionază că rezultatul net preliminat aferent anului 2011 de 543,8 milioane lei este superior cu 20% rezultatului consemnat în anul 2010. "Rezultatele bune şi foarte bune obţinute de OMV Petrom, Transgaz, Transelectrica, Compet, Romgaz se vor transforma probabil în venituri din dividende importante pentru fond începând cu luna mai a acestui an".

Domnul Olariu consideră că principale surse de venit ale fondului au fost, cel puţin până la numirea lui Franklin Tampleton ca manager al fondului, în luna septembrie 2010, şi listarea emitentului, în ianuarie 2011, dividendele încasate de la companiile la care fondul are participaţii şi veniturile din dobânzi. "Cum veniturile din dobânzi vor scădea foarte mult (dis-ponibilităţile băneşti au scăzut de la 1,315 miliarde de lei la 464,62 milioane de lei, la 31 ianuarie 2012), veniturile din dobânzi vor fi probabil compensate prin vânzarea unor pachete de acţiuni la diverşi emitenţi", ne-a spus domnia sa, adăugând: "Pe termen lung (18-24 de luni) nu exclud atingerea cotaţiei de 1 leu pe acest emitent, evoluţie pozitivă la care mă aştept datorită managementului companiei, portofoliului acestuia, acţio-nariatului, freefloat-ului, lichidităţii şi perspectivelor fondului".

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb