Proiectul "Mnemonics", cu care România participă la cea de-a 16-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Arhitectură - La Biennale di Venezia, a fost apreciat până acum atât de vizitatorii pavilionului României din Giardini della Biennale şi ai Noii Galerii a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică (IRCCU) din Veneţia, cât şi de presa internaţională, anunţă Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.
Potrivit cotidianului britanic The Guardian, "pavilionul României vine cu o abordare ludică şi se apropie de spaţiul public dintre blocuri, ca un simbol al urbanizării rapide a ţării din a doua parte a secolului al XX-lea", în timp ce publicaţia internaţională Monocle apreciază, într-un montaj video, că "România a provocat printr-o expoziţie bine executată şi fermecătoare, construită pe rememorare şi amintiri ale copilăriei noastre petrecute pe terenuri de joacă şi petece de iarbă. (...) Comentariul său dezvăluie puterea unei naţiuni de a genera un cadru frumos cu o idee evocatoare şi, mai mult, cum poate schimba percepţii".
Proiectul "Mnemonics" pune în discuţie funcţia social-culturală a spaţiului liber al oraşelor româneşti. Conceptul "Mnemonics", într-o abordare scenografică, descrie un vast teritoriu al libertăţii mai multor generaţii din România - libertatea de mişcare, libertatea intenţiei şi a imaginaţiei, libertatea reaccesării amintirilor copilăriei şi a reaproprierii aspectelor sale ludice maturităţii. Esenţa "Mnemonics" constă într-o viziune optimistă, fără nostalgie, asupra spaţiului dintre blocurile oraşelor din România care aşteaptă impulsul contemporan pentru viitor.
Bienala de Arhitectură de la Veneţia este un eveniment internaţional de mare prestigiu care ilustrează un dialog cultural de mare amploare între ţările lumii. Aceasta se desfăşoară în perioada 26 mai - 25 noiembrie.