Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) companiei Poşta Română a decis ieri revocarea din funcţie a trei membri ai Consiliului de Administraţie, respectiv Dante Stein, Bogdan Florian Matei şi Bogdan Cristian Patriniche, Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) invocând managementul defectuos care a condus la acumularea de datorii mari într-o perioadă scurtă de timp. Recent, compania a anunţat că se află în iminentă incapacitate de plată, precizează MCSI, într-un comunicat publicat pe site.
"Acţionarul majoritar, MCSI, i-a numit membri provizorii în Consiliul de Administraţie pe Adrian-Daniel Găvruţă - secretar general adjunct în cadrul MCSI, şi pe Carmen-Mihaela Dăneţ - director general, Direcţia Generală Economică, Achiziţii Publice şi Administrativ din cadrul MCSI. Alături de aceştia, din CA al Poştei Române mai fac parte Ioan Bejan şi Benoit Pleska, numiţi administratori luna trecută, precum şi Florin Luca, administrator din partea Fondului Proprietatea", precizează MCSI.
• Dante Stein, surprins de demitere
Dante Stein, preşedintele demis al Poştei Române, a transmis:"Consiliul de Administraţie a luat act, cu surprindere, de declaraţiile publice făcute, astăzi (n.r. ieri), de ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Lucian Şova, prin care este anunţată demiterea a patru dintre membrii săi. Nu înţelegem ce anume poate fi imputat unei echipe de profesionişti care, în ultimii ani, alături de managementul Poştei Române şi de cei peste 25.000 de salariaţi, au performat, reuşind să aducă în echilibru compania, după mulţi ani de pierderi.
În anul 2017, sub conducerea acestui Consiliu de Administraţie, în primele opt luni, aceasta a înregistrat un profit de 18.3 milioane de lei, în creştere faţă de perioada similară a anului trecut (16,6 milioane lei).
Profitul realizat este rezultatul activităţii operaţionale, chiar şi cu lipsurile majore din zona investiţiilor pe care Poşta Română le-a resimţit, în ultima perioadă.
Intenţia noastră a fost să atragem atenţia atât asupra situaţiei cash flow-ului cât şi asupra importanţei urgentării procesului de capitalizare, apanaj exclusiv al acţionarilor. În acest sens am transmis acel document către MCSI, document care făcea parte dintr-o corespondenţă firească şi confidenţială între conducerea executivă a CNPR şi actionari, şi care s-a dorit a fi un puternic semnal de alarmă.
Având în vedere situaţia în care se găseşte compania în acest moment, reiterez, în calitate de Preşedinte al Consiliului de Administraţie, că aceste acţiuni intempestive nu fac altceva decât să destabilizeze echilibrul, şi aşa fragil, al Poştei Române, şi propun revenirea la masa dialogului, calm, constructiv şi fără caracter public, între ministru şi conducerea companiei, pentru a găsi soluţii imediate şi eficiente pentru dezvoltarea operatorului naţional de servicii poştale".
Guvernul a aprobat miercuri un memorandum pentru redresarea activităţii Companiei Naţionale "Poşta Română", pe o perioadă de cinci ani, iar printre măsurile cuprinse în planul strategic se numără creşterea veniturilor prin diversificarea produselor şi serviciilor şi utilizarea eficientă a fondurilor anuale primite de la Uniunea Poştală Universală.
"Planul strategic cuprinde un set de măsuri printre care cele mai importante vizează: creşterea veniturilor prin diversificarea produselor şi serviciilor, utilizarea eficientă a fondurilor anuale primite de la Uniunea Poştală Universală (UPU), bani care nu au fost folosiţi niciodată deşi, în fiecare an, 200.000 de dolari au fost puşi la dispoziţia companiei pentru dotări curente (cântare, scannere, cititoare de bare etc.) şi renegocierea contractelor existente cu agenţii economici", se arată într-un comunicat al Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, citat de Agerpres.
Potrivit sursei citate, o măsură extrem de importantă este reorganizarea companiei prin înfiinţarea centrelor de profit la nivel regional, ceea ce presupune responsabilizarea conducerilor locale în gestionarea bugetului şi în atragerea de venituri destinate dezvoltării zonei respective.
De asemenea, printre măsurile de redresare se mai află: introducerea controalelor volum-tarif-încasări, analizarea tarifelor practicate, achiziţia de echipamente moderne şi tehnică de calcul, prioritizarea investiţiilor în scopul efectuării dotărilor absolut necesare desfăşurării activităţii la standardele impuse de piaţă de curierat.
Măsurile din planul strategic urmăresc reconstruirea şi consolidarea instituţiei într-o companie profitabilă care se autofinanţează şi se dezvoltă ca un furnizor modern de servicii poştale, la tarife accesibile şi standarde europene, precizează MCSI.
Planul strategic de redresare a Companiei Naţionale "Poşta Română" se întinde pe 5 ani, are termene clare pentru fiecare etapă de implementare în parte şi vine în completarea majorării capitalului social al companiei, proces care se află în desfăşurare.
Consiliul de Administraţie (CA) al Companiei Naţionale "Poşta Română" (CNPR) va numi un director general cu mandat de patru ani după data de 8 octombrie, până atunci interimatul urmând să fie asigurat de Rareş Stanciu, fostul director operaţional al instituţiei, au declarat, pe 26 septembrie, reprezentanţii CNPR, citaţi de agenţia de presă.
Pe data de 24 septembrie 2017 mandatul de director interimar al Poştei Române al lui Andrei Stănescu a expirat.
Poşta Română este o companie naţională înfiinţată conform Legii 31/1990, şi nu o instituţie publică. Ea funcţionează pe gestiune economică, ceea ce înseamnă că îşi formează singură veniturile din contracte comerciale şi, prin urmare, se autofinanţează. Poşta Română este deţinută de statul român, prin Ministerul pentru Societatea Informaţională, în proporţie de 75%, şi de Fondul Proprietatea (FP) în proporţie de 25%.
Compania deţine cea mai mare reţea de distribuţie la nivel naţional, însemnând peste 80% din totalul subunităţilor poştale care operează, în prezent, în România. Peste 19 milioane de locuitori beneficiază de serviciile Poştei Române şi peste 7,5 milioane de adrese sunt acoperite de reţeaua poştală proprie.