Pregătirea fermierului român de a face faţă concurenţei pieţei europene va fi discutată miercuri, 3 iunie, în cadrul Expo Conferinţei Internaţionale Meat/Milk, de la Poiana Braşov, în cadrul dezbaterii "Condiţia fermierului român în UE: rol principal sau figuraţie?".
Totodată, conferinţa abordează şi subiecte precum strategiile de succes care se impun a fi implementate, în condiţiile în care fermierii români se află în coada clasamentului UE, cât de mult se pot adapta fermierii români pentru a reuşi să devină jucători de marcă pe piaţa mondială şi "modelul polonez" - este sau nu ţintă imposibil de atins.
Din punct de vedere al producţiei de carne şi lapte, fermierii români se află în coada clasamentelor Uniunii Europene. În continuare, necesarul de carne pentru procesare se obţine apelându-se la importuri. Pe de altă parte, atât timp cât a funcţionat sistemul cotelor de lapte, România nu a reuşit niciodată să realizeze nivelul acordat. Toate aceste realităţi, care nu pot fi neglijate, vor fi dezbătute în cadrul unui dialog deschis şi necesar.
La dezbatere vor participa Ioana Neghirlă, specialist în Sănătatea Animală a ANSVSA, Ioan Ladoşi, preşedinte APCPR şi Claudiu Frânc, preşedinte FCBR. Discuţia va fi axată pe teme de ultimă oră: asigurarea condiţiilor de sănătate şi bunăstare animală, paşii care trebuie urmaţi pentru obţinerea autorizaţiei de export, identificarea de noi pieţe externe pentru exportul animalelor vii, oportunităţile pe care le oferă actuala situaţie geo-politică.
Gheorghe Turtoi, director general APIA, va susţine o prezentare de impact, "Accesarea noului PNDR de către fermieri", o bună ocazie pentru fermieri de a afla "direct de la sursă" modalităţile prin care pot accesa fondurile europene şi programele de sprijin pe care le pot accesa, conform noului PNDR.
În cadrul workshop-ului dedicat fermierilor, firma Cargill va susţine o prezentare despre ultimele noutăţi în materie de nutriţie animal, firma GEA Farm va prezenta tehnologii de ultimă generaţie iar firma AB Energy va pleda pentru rolul fermelor sustenabile într-o agricultură performantă.