Mecanismul Kurzarbeit, măsură de sprijin şi pentru angajatorii care înregistrează scăderi ale producţiei

KIRA BUJDUVEANU
Miscellanea / 3 august 2022

Mecanismul Kurzarbeit, măsură de sprijin şi pentru angajatorii care înregistrează scăderi ale producţiei

Mecanismul Kurzarbeit poate fi aplicat până la finalul acestui an şi de către angajatorii care se confruntă cu scăderi de producţie, potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr. 73/ 2022 ("OUG 73/ 2022").

Această măsură de sprijin a fost introdusă ca urmare a crizei economice de la nivel internaţional, generată de creşterea inflaţiei şi de scăderea puterii de cumpărare, dar şi în contextul conflictului armat din Ucraina. Până pe 8 iunie 2022, măsura era disponibilă exclusiv societăţilor care se confruntau cu reduceri ale cifrei de afaceri.

Prin mecanismul Kurzarbeit, angajatorii care se confruntă cu scăderi ale cifrei de afaceri sau ale producţiei pot decide reducerea programului de muncă a salariaţilor şi pot primi de la stat pentru fiecare angajat cu norma redusă un sprijin financiar de 75% din salariul de bază brut al angajaţilor, aferent orelor de reducere a programului de lucru.

Prin OUG 73/2022, mecanismul Kurzabeit a fost extins astfel încât, până la 31 decembrie 2022, să poată fi aplicat şi de către angajatorii care se confruntă cu scăderea producţiei cu cel puţin 10% faţă de luna similară din 2019 sau media lunară a cifrei de afaceri din 2019.

Pentru angajatorii înfiinţati în perioada 1 ianuarie -- 15 martie 2020 şi care au cel puţin un angajat, diminuarea producţiei se raportează la producţia realizată din luna anterioară aplicării mecanismului Kurzarbeit.

Pe lângă cele menţionate anterior, angajatorii care se confruntă cu scăderi ale producţiei trebuie să îndeplinească aceleaşi condiţii ca şi angajatorii care primesc decontări Kurzarbeit, pentru că înregistrează reduceri ale cifrei de afaceri:

- măsura de reducere a timpului de lucru trebuie să vizeze cel puţin 10% din numărul de salariaţi ai unităţii;

- angajatorii pot reduce timpul de lucru cu cel mult 80% din durata zilnică, săptămânală sau lunară a salariaţilor, prevăzută în contractul individual de muncă;

- reducerea timpului de muncă se stabileşte prin decizia angajatorului, pentru o perioadă de 5 zile lucrătoare, cuprinse în perioada de 30 de zile calendaristice (începând cu prima zi de aplicare efectivă a măsurii);

- decizia de reducere a timpului de lucru trebuie emisă de angajator şi comunicată salariaţilor cu cel puţin cinci zile înainte de aplicarea efectivă a măsurii. Prin excepţie, comunicarea acestei decizii către salariat se face cu cel puţin 24 de ore anterior aplicării efective a măsurii, în cazul în care intervine o modificare a programului de lucru determinată de o creştere a activităţii angajatorului care necesită suplimentarea personalului sau în cazul în care se impune înlocuirea unui salariat care se află în imposibilitatea de a presta activitate conform programului său de lucru.

Pentru solicitarea decontării, angajatorii care înregistrează scăderi ale producţiei trebuie să depună mai multe documente la agenţiile teritoriale de ocupare a forţei de muncă, printre care şi o declaraţie pe proprie răspundere. Modelul acestei declaraţii a fost aprobat prin Ordinul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale nr. 964/2022.

Celelate documente, care trebuie depuse pe lângă declaraţia pe propria răspundere, sunt aceleaşi ca şi la angajatorii care solicită decontări Kurzarbeit ca urmare a reducerii cifrei de afaceri:

- copie a deciziei privind reducerea timpului de lucru şi dovada aducerii acesteia la cunoştinţa salariaţilor;

- copia acordului încheiat cu organizaţiile sindicale sau, după caz, dovada informării salariaţilor, acolo unde nu există organizaţie sindicală;

- lista persoanelor care urmează să beneficieze de indemnizaţia Kurzarbeit;

- copie a documentelor de plată a salariilor, cu evidenţierea plăţii indemnizaţiei de 75% din salariul de bază brut lunar aferentă orelor de reducere a programului de lucru.

Cum funcţionează pe scurt mecanismul Kurzarbeit?

La data plăţii salariului, angajatorul plăteşte din propriul său buget de cheltuieli salariale atât salariul aferent orelor muncite efectiv de salariat în luna respectivă (în cuantum de 100%), cât şi indemnizaţia Kurzarbeit de 75% din salariul de bază brut lunar aferent orelor de reducere a programului de lucru.

Ulterior, angajatorul depune la agenţiile teritoriale de muncă documentele necesare pentru a solicita de la stat decontarea indemnizaţiilor de Kurzarbeit (plătite deja salariaţilor pentru orele de reducere a programului de lucru).

Dacă documentele sunt întocmite corespunzător, iar condiţiile legale sunt îndeplinite, agenţiile competente emit o decizie de decontare, urmând ca, în cel mult cinci zile de la acest moment, indemnizaţia să fie transferată în conturile bancare deschise de angajatori.

Pentru salariile şi indemnizaţiile acordate salariaţilor pe durata aplicării mecanismului Kurzarbeit, angajatorii datorează contribuţia asiguratorie pentru muncă şi trebuie să reţină impozitul pe venit şi contribuţiile sociale obligatorii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb