Mechel şi bătălia intercontinentală pentru resurse

A.S.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 septembrie 2012

Mechel şi bătălia intercontinentală pentru resurse

O delegaţie a Mechel România s-a deplasat recent în Federaţia Rusă, ca să se întâlnească cu Igor Ziuzin, finanţatorul grupului Mechel, şi să negocieze păstrarea în funcţiune a combinatului siderurgic din Câmpia Turzii.

Sursele noastre ne-au declarat însă că Ziuzin nu a venit la întâlnire.

Pe de altă parte, Mircea Scântei, preşedintele Sindicatului Metarom, ne-a declarat că ministrul pentru dialog social Liviu Pop a spus, într-o recentă întâlnire cu sindicatele din Mechel Câmpia Turzii, că Guvernul va solicita, prin Ambasada Rusiei la Bucureşti, o întâlnire cu Igor Ziuzin, pentru a discuta situaţia combinatelor deţinute în România de compania rusă.

Domnia sa nu ne-a oferit informaţii dacă întâlnirea a avut loc aşa cum se preconiza.

Igor Ziuzin este unul dintre cei mai puternici miliardari moscoviţi, care şi-a ridicat imperiul industrial sub protecţia Kremlinului postsovietic, mentor în afaceri fiindu-i chiar celebrul Marc Rich, unul dintre cei mai controversaţi afacerişti la nivel mondial, după cum a relatat "Evenimentul zilei", în 2007, şi după cum o afirmă Victor Roncea, în articolul publicat astăzi, în BURSA, relativ la subiectul Oltchim.

Marc Rich are legături în România, fiind interesat, de-a lungul vremii, de mai multe afaceri cu resurse în ţara noastră, inclusiv de Petromidia. El este însă considerat şi mentorul oligarhilor ruşi care au făcut afaceri în ţara noastră.

Se spune că Mark Rich ar fi apropiat de forţele politice ale USL, iar George Soros, de PDL.

Presa internaţională a relatat despre competiţia pentru resursele minerale din estul Europei şi Ucraina, în care, după cum au circulat zvonurile, George Soros s-ar fi implicat părăsind domeniul speculaţiei monetare din cauza nesiguranţei monedelor, în urma crizei financiare internaţionale, când investitorii au căutat o monedă sigură unde să-şi plaseze avuţiile şi nu au găsit-o.

Una din ideile care a circulat pentru salvarea avuţiei celor mai bogaţi oameni, a fost investiţia în corporaţii transnaţionale, ba chiar transcontinentale, orientate în domeniul industriei grele, evaluate ca având o cerere sigură, pe de o parte, iar pe de altă parte funcţionând ca Nilul, cu mai multe izvoare, datorită cuprinderii pe arii geografice întinse.

În avalul acestei idei, a pornit afacerea resurselor minerale de care astfel de industrii au nevoie.

Astfel că feroasele, neferoasele, metalele preţioase şi cele speciale, cum ar fi wolframul, au devenit plasamente extrem de ispititoare, în aceste condiţii, care nu ar fi suscitat interesul unor speculatori ca George Soros, în mod normal.

Presa a vorbit despre faptul că Soros ar fi implicat în obţinerea de resurse minerale ale fostei Iugoslavii, în România şi Ucraina.

O astfel de reorientare, însă, încalcă teritoriul lui Marc Rich.

Igor Ziuzin controla două dintre cele mai importante unităţi metalurgice din ţară, după două privatizări controversate ale guvernului Năstase.

Interesele lui Ziuzin, la noi, la fel ca în cazul altui oligarh rus, Oleg Deripaska, sunt reprezentate de Boris Golovin, fost ofiţer Spetnatz (n.r. - trupele speciale) din cadrul GRU - serviciul de spionaj al armatei ruse, potrivit presei.

Până în 2001, Igor Ziuzin şi partenerul său Vladimir Iorich exploatau câteva mine de cărbune în regiunea rusească Kuzneţ (Munţii Urali).

Ei aprovizionau Uzina Metalurgică Celiabinsk, un colos din era sovietică, al doilea ca mărime din Rusia.

Aceasta era deţinută chiar de către compania Glencore International, patronată de Marc Rich.

Casa de comerţ a combinatului din Celiabinsk se numea Conares Trading AG şi era înregistrată în cantonul Zug (Elveţia), exact la aceeaşi adresă cu multe dintre companiile lui Rich, printre care şi Marc Rich&Co Investments.

Potrivit ziarului "Kommersant", în vara lui 2001, Glencore i-a cedat lui Igor Ziuzin uzina metalurgică.

Neaşteptata operaţiune l-a urcat brusc pe Ziuzin în topul marilor oligarhi ruşi, iar revista "Forbes" îi evalua averea la 1,7 miliarde dolari.

Combinatele româneşti au fost cumpărate prin intermediarul Conares Trading, care a operat, până de curând, în numele grupului Mechel.

Noua casă de comerţ a oligarhului apărut peste noapte, Mechel International Holdings AG, a fost înregistrată tot în Zug, la aceeaşi adresă cu Conares.

Se pare că Ziuzin este implicat în continuare în afaceri cu Marc Rich, iar grupul Mechel este controlat printr-o suveică de firme off-shore, care se ramifică din Cipru până în Insulele Virgine Britanice, potrivit documentelor arbitrului pieţei de capital americane - Securities and Exchange Commission (SEC).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7430
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3173
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9983
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.4657

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb