EDIŢIE SPECIALĂ CAZUL SÂRBU / 13.12.2001 Ronald Lauder, suspectat de corupţie în scandalul "Media Pro"

Ziarul BURSA #Media-Advertising / 4 februarie 2015

Participând la conferinţa OECD consacrată guvernanţei corporative, domnul Tom Wincek (foto) ne-a oferit o perspectivă americană asupra afacerilor "Media Pro".

Participând la conferinţa OECD consacrată guvernanţei corporative, domnul Tom Wincek (foto) ne-a oferit o perspectivă americană asupra afacerilor "Media Pro".

Ministrul finanţelor Mihai Tănăsescu a fost surprins să fie întrebat, la reuniunea de luni a Consiliului Investitorilor Străini, de ce nu colectează uriaşele datorii ale grupului de presă "Media Pro" către bugetul de stat. Scena a fost relatată în ziarul "BURSA" de ieri, fiind trecută sub tăcere de toate publicaţiile grupului "Media Pro", de televiziunile şi radiourile sale şi de agenţia sa de ştiri. A doua zi, la lansarea Raportului OECD asupra guvernanţei corporative, manifestare organizată, din nou, la Hilton, ministrul finanţelor era încă tulburat de întrebarea din ziua precedentă, astfel că, în loc să abordeze subiectul întâlnirii, a continuat să justifice slaba colectare a taxelor către buget, spunând că aparatul Ministerului Finanţelor nu este suficient de dezvoltat. Într-un mod destul de bizar, domnul Mihai Tănăsescu ignoră împrejurarea Conferinţei OECD, adresându-şi discursul unei anume persoane aşezate în primul rând al asistenţei, făcându-ne astfel să identificăm pe autorul întrebării despre scandalosul caz al taxelor neplătite de "Media Pro" - domnul Tom Wincek, cetăţean american, prezent în România din 1991.

Domnul Wincek a derulat primul program guvernamental american în România, concretizat în întemeierea primei şcoli de afaceri de la noi (ASE-BUS), în cadrul Academiei de Studii Economice, în parteneriat cu "University of Washington" şi cu asistenţă "Harvard University". Ulterior, domnul Tom Wincek a condus o serie de programe de asistenţă americană în agricultura românească şi proiectul de reformă al Poliţiei române, proiect fondat de Departamentul de stat american, derulat prin "Southern Police Institute" din SUA. În 1999, domnul Tom Wincek a devenit membru al "US - România Action Commission", al cărei preşedinte - domnul William J. Perry - a fost Secretarul Apărării în guvernul american.

Domnul Tom Wincek a fost abordat după conferinţa OECD de reporterii PRO-TV, care au filmat un interviu despre optica sa asupra cazului datoriilor "Media Pro". Întrucât suntem convinşi că interviul va fi "difuzat" de PRO TV pentru "audienţa exclusivă" a şefilor grupului, ne-am hotărât să îl intervievăm şi noi pe domnul Wincek, oferindu-i o audienţă mai largă prin ziarul "BURSA" decât prin întregul imperiu mediatic al "Media Pro".

Domnul Tom Wincek a acceptat cu amabilitate să ne declare cele ce urmează.

BURSA: Cum a ajuns la cunoştinţa dumneavoastră scandalul "Media Pro"?

Tom Wincek: Unul dintre numeroasele subiecte discutate în cadrul "US-Romania Action Commission" a fost cel al datornicilor către bugetul statului român, fie că sunt companii de stat, fie că sunt companii private. În acele întâlniri, ca mare debitor a fost menţionat grupul de presă "Media Pro". Mai recent, numeroase articole din presă - multe chiar din ziarul dumneavoastră "BURSA" - au dovedit că problema datoriilor grupului "Media Pro" nu numai că nu a fost rezolvată sau să se fi diminuat, ci, dimpotrivă, a devenit chiar mai acută. În timpul acestei veri, unul dintre membrii conducerii OECD, responsabil cu organizarea programelor privind transparenţa în afacerile româneşti, m-a contactat ca să îi furnizez informaţie pe acest subiect. Coincidenţa face că, în aceeaşi perioadă, datoriile "Media Pro" să fi devenit obiectul unor interpelări parlamentare iniţiate de senatorul Sergiu Nicolaescu, după semnale alarmante trase de un consilier al preşedintelui Ion Iliescu - domnul Eugen Mihăescu - care a afirmat că grupul "Media Pro" datorează sume uriaşe, depăşind echivalentul a 100 de milioane de dolari. Îmi amintesc cu uimire că Ministerul Finanţelor a continuat să nu informeze publicul cu privire la valoarea exactă a datoriilor "Media Pro", în pofida interpelării parlamentare. Şi în sfârşit, cea mai de încredere informaţie despre uriaşele datorii ale "Media Pro" am găsit-o în "Cartea albă" editată de guvernul României, unde în dreptul grupului scrie că datorează la bugetul statului peste 438 de miliarde de lei.

BURSA: Vă rog să explicaţi motivaţia dumneavoastră pentru preocuparea asupra cazului "Media Pro".

Tom Wincek: OECD are ca membri cele mai dezvoltate treizeci de ţări industrializate ale lumii. Drept cel mai important finanţator al OECD contează Statele Unite ale Americii, al căror cetăţean sunt. OECD a elaborat standarde şi principii etice pentru ţările membre, pe care le recomandă şi ţărilor nemembre, cum este cazul acum, cu prilejul Conferinţei despre guvernanţa corporativă. Principiile promovate urmăresc să asigure transparenţă în afaceri, limitând corupţia. Subiectul corupţiei se regăseşte în cuprinsul discuţiilor purtate în România de reprezentanţii Comunităţii Europene, ai NATO, ai Băncii Mondiale, ai FMI şi ai guvernului american. Partenerii români în discuţiile despre corupţie sunt conducătorii statului român, incluzând preşedintele, primul ministru, ministrul finanţelor, ministrul afacerilor externe, ministrul privatizării. Toate acestea dovedesc cum corupţia a devenit un subiect serios, care trebuie să fie tratat cu seriozitate.

BURSA: Consideraţi scandalul "Media Pro" drept un caz de corupţie?

Tom Wincek: Companiile publice tranzacţionate la New York Stock Exchange şi Nasdaq sunt riguros supravegheate de Securities and Exchange Commission, după legi stricte, fiind obligate să asigure transparenţă şi deplină informare a investitorilor, sub ameninţarea penalităţilor legale, ca să asigure încrederea publicului în pieţe. Întrucât "Central European Media Enterprises Ltd." - compania în proprietatea căreia se găseşte majoritatea acţiunilor societăţii "Media Pro Internaţional" S.A. - nu a dezvăluit, în rapoartele sale publice, datoriile pe care le are la statul român, apare că a violat legea americană. Şi ca să răspund întrebării dumneavoastră, dacă această încălcare de lege este adevărată, atunci cazul poate fi considerat a fi o fraudă majoră, iar într-un sens american, este corupţie.

BURSA: În înţelesul nostru, corupţia presupune că o persoană sau un grup se folosesc de influenţa sau de poziţia ocupată în structura unui serviciu public, pentru a-şi crea avantaje personale, că să fraudeze sau să îi fie tolerată frauda. Ceea ce dumneavoastră aţi descris în cazul "Central European Media Enterprises Ltd." poate fi calificat, cel mult, drept fraudă, iar nu drept corupţie.

Tom Wincek: Cel mai neliniştitor despre "Central European Media Enterprises Ltd." este că şeful său suprem [n.n. - chairman] este Ronald Lauder, care a servit sub preşedintele Ronald Reagan că ambasador american în Austria şi ca secretar de stat al apărării pentru afaceri NATO şi europene [n.n. - "Deputy Assistant Secretary of Defense for European and NATO Affaires"]. În acelaşi timp, domnul Lauder este preşedintele Consiliului Preşedinţilor Organizaţiilor Evreieşti Americane, preşedinte al Comitetului Public Internaţional al Organizaţiei Mondiale a Restituţiei Evreieşti şi trezorier al Congresului Mondial Evreiesc. Domnul Lauder este o persoană foarte influentă şi are o responsabilitate în a-şi controla comportamentul la cele mai înalte standarde ale integrităţii corporative. De aceea, în ambele înţelesuri - fie înţelesul românesc, fie cel american - dacă frauda este reală, atunci ne aflăm în faţa unui caz de corupţie. În concluzie, dacă datoria "Media Pro" către statul român este (sau doar a fost) reală şi nu a fost raportată la Securities and Exchange Commission, atunci guvernul american şi guvernul român au obligaţia să rezolve această fraudă, ca să protejeze integritatea principiilor OECD.

BURSA: Aceasta reprezintă o perspectivă nouă în "scandalul Media Pro", pe care noi l-am suspectat, doar, de corupţie autohtonă. Pentru noi a fost izbitoare legătura dintre tolerarea datoriilor "Media Pro" şi manipularea mediatică la care se deda întreg acest grup de presă, după cum ni s-a părut suspectă pasivitatea Ministerului Finanţelor, legătură de rudenie existenţa între ministrul de externe Mircea Geoană şi familia şefului "Media Pro", Adrian Sârbu căruia îi este naş, ca şi legătura ca de la patron la angajat pe care Adrian Sârbu o are cu ministrul culturii Răzvan Teodorescu.

Tom Wincek: În deceniul meu de şedere în România, una dintre principalele ţinte urmărite de Comunitatea Europeană şi de Statele Unite în ţară dumneavoastră a fost să dispuneţi de presa transparentă, corectă şi obiectivă. Faptul că "Media Pro" - conglomerat de presă dominant în media românească - se află în relaţii speciale cu importanţi oficiali ai guvernului român, ridică serioase întrebări despre capacitatea sa de obiectivitate. Ca fost oficial al guvernului american, domnul Ronald Lauder înţelege, cu siguranţă că, în conformitate cu "Foreign Corruption Act" - lege americană - trebuie să existe o separare distinctă între o corporaţie occidentală şi guvernul unei ţări străine, precum al României.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb