Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind împreună cu filiala MediaSind TVR solicită membrilor Consiliului de Administraţie să se implice pentru a "opri abuzurile unor persoane din conducerea executivă asupra angajaţilor instituţiei publice de presă".
"Imediat după instalarea noii conduceri, fără aprobarea Consiliului de Administraţie, aşa cum prevăd art.27 lit.i şi art.35 alin.1), au fost menţinute/numite în funcţii de conducere mai multe persoane compromise atât profesional, cât şi moral, care continuă abuzurile împotriva celor care încă mai au curajul să sesizeze neregulile din instituţie. Astfel, foşti lideri ai sindicatului de casă ai conducerii, SPUSTV, au fost numiţi în cele mai importante funcţii din instituţie, în mod nelegal şi în baza unor criterii de slugărnicie, în locul celor profesionale. Fosta prim-vicepreşedinte a SPUSTv-Mihaela Woytovict, de exemplu, a fost numită în funcţia de coordonator cu atribuţii de Director al Direcţiei Economice, iar cea care a ocupat funcţia de director general interimar, după ce, în prealabil, a făcut parte din conducerea aceluiaşi sindicat- este vorba de Ramona Săseanu, a primit funcţia de Producător general.
De asemenea, trebuie să spunem că şi fostul lider de sindicat de la TVR Cluj, Alin Gelmărean, este menţinut nelegal în funcţie.
În ceea ce priveşte TVR Iaşi, conducerea îşi continuă nestingherită abuzurile şi presiunile asupra angajaţilor staţiei.
La TVR Craiova producătoarea executivă, Mirela Giodea, împreună cu câţiva subordonaţi obedienţi, au început o campanie de bullying împotriva membrilor MediaSind TVR Craiova, iar conducerea instituţiei nu intervine în niciun fel, deşi a fost sesizată oficial atât de salariaţii hărţuiţi, cât şi de organizaţia noastră!
Din păcate, efectele acestor numiri abuzive nu întârzie să se vadă. Se poate observa, fără mare efort, că politica editorială este controlată şi slujeşte grupurilor de interese politice. Cum se poate explica faptul că, în plin război, jurnalul TVR Moldova este înlocuit cu meciuri de handbal?
Pe fondul acestor derapaje grave situaţia financiară a angajaţilor devine dramatică. După ce li s-a călcat în picioare demnitatea, angajaţii TVR sunt serios afectaţi şi de măsura diminuării veniturilor prin tăierea abuzivă a Primei de Crăciun şi a tichetelor de masă. În timp ce salariile acestora se află la minimul grilei de salarizare, bani cu care de abia mai pot să-şi plătească facturile şi să-şi asigure doar o parte din cele necesare unui trai decent, şefii acestora şi susţinătorii lor primesc salarii cu cifre care depăşesc cu mult 10.000 de lei, în dispreţ faţă de munca subordonaţilor. O formă securistică de umilire, după modelul comunist este şi condica de prezenţă care, cel puţin pentru jurnalişti, nu are ce să caute într-o instituţie de presă. Atragem atenţia că jurnaliştii desfăşoară o activitate de creaţie, iar munca lor nu se încheie atunci când se termină programul formal de muncă, ci continuă de multe ori şi la domiciliu.
Profitând de sprijinul constant primit din partea conducerii TVR care a refuzat să sesizeze comisia de cercetare disciplinară şi instituţiile abilitate pentru a cerceta faptele, unele chiar penale, cei care au săvârşit abuzuri faţă de salariaţi şi-au continuat nestingherit campania neruşinată împotriva celor care au avut curajul să sesizeze comportamentul abuziv şi nelegalităţile din instituţie. Totul a culminat cu decizia iresponsabilă a conducerii Departamentului economic de a reţine nelegal sume din salariile angajaţilor, fără ca instituţia să deţină un titlu executoriu, sau un angajament scris din partea acestora. Iar după sesizarea organelor de cercetare penală şi după reacţiile publice ale MediaSind TVR, ca să-şi acopere urmele faptelor penale, aceeaşi conducere a Direcţiei economice a cerut în bătaie de joc şi acordul salariaţilor." se arată în solicitarea MediaSind.