Medicamentele generice şi biosimilare, deşi au o importanţă naţională pentru sistemul de sănătate, sunt penalizate de o taxă clawback foarte mare, bariere la prescriere şi o metodologie a preţurilor nealiniată la realităţile economice actuale, potrivit unui comunicat de presă.
Accesul pacienţilor la tratamente creşte semnificativ din perspectiva costului. După patru ani de la intrarea genericului pe piaţă, pacienţii au acces la tratamente cu 76% mai ieftine (sursa IQVIA octombrie 2021). Datorită impactului bugetar pozitiv în anumite arii terapeutice, accesul pacienţilor la tratament se poate tripla. (sursa IQVIA octombrie 2021).
România nu beneficiază de toate avantajele utilizării genericelor, acestea având o pondere în volum şi valoare mai mică decât alte ţări din UE. Numărul de medicamente generice lansate în ultimii cinci ani este de 6 ori mai mic comparativ cu Germania şi de 4 ori mai mic decât în Polonia. (Sursa IQVIA 2021); România se situează pe ultimul loc într-o analiză ce a inclus următoarele ţări: Ungaria, Germania, Marea Britanie, Cehia, Polonia, atât ca pondere în volum, cât şi în valoarea medicamentelor generice şi are un consum de generice în piaţa accesibilă cu mult sub media ţărilor menţionate, în aria terapeutică cardiologie. (Sursa IQVIA 2021).
"Conform IQVIA, pierderea exclusivităţii unor medicamente de referinţă în perioada 2015 -2021 a avut ca rezultat economii de cost în valoare totală de 780 mil euro, generate de 1.000 de medicamente generice care au intrat pe piaţă în această perioadă. Îmbătrânirea populaţiei şi creşterea incidenţei bolilor cronice pune în dificultate sistemul nostru de sănătate care alocă prea puţini bani, atât ca procent din PIB, cât şi pe cap de locuitor, comparativ cu alte ţări din regiune", spune Simona Cocoş, Preşedinte APMGR.