Mediul de afaceri îngrijorat de noile măsuri fiscale propuse

A.T.
Ziarul BURSA #Companii / 20 decembrie 2018

Mediul de afaceri îngrijorat de noile măsuri fiscale propuse

Avalanşa de măsuri fiscal-bugetare anunţate cu câteva zile înainte de sfârşitul anului şi cu un impact semnificativ asupra, practic, întregii economii este inacceptabilă şi, în acelaşi timp, este simptomul unei fracturi între guvernanţi şi agenţii economici, consideră Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR).

Mediului de afaceri i-au fost prezentate 57 de pa­gini de modificări substanţiale, având o singură zi la dispoziţie să le studieze şi să le înţeleagă. Toate aces­tea în contextul în care doar în anul 2018 Codul Fiscal a suferit peste 200 de modificări, potrivit CDR.

Coaliţia îşi exprimă îngrijorarea extremă asupra faptului că în ultimele zile piaţa a fost inundată de aceste zvonuri privind taxe care vor fi impuse companiilor pe ultima sută de metri, urmând a fi aprobate în ultima şedinţă de guvern a acestui an.

"Aceste zvonuri, care au inflamat mediul de afaceri, reprezintă punctul culminant al unei politici constante de a lua decizii doar prin ordonanţe de urgenţă şi fără consultarea celor care urmează să fie afectaţi. Mai mult, declaraţiile politice din ultimele zile nu au făcut decât să dea mai multă substanţă acestor zvonuri. Nu este normal ca oamenii de afaceri, în loc să-şi poată închide anul şi să se pregătească pentru perioada următoare, să fie forţaţi într-un joc al zvonurilor din care să nu înţeleagă cum va arăta viitorul, mai ales că majoritatea companiilor şi-au aprobat deja bugetele pentru 2019 cu luni de zile înainte", informează CDR.

Mediul de afaceri aştepta ca Parlamentul abia astăzi să adopte o serie de amendamente la Codul Fiscal care au fost discutate timp de şase luni de zile şi care creau mari probleme cum este nivelul de deductibilitate al dobânzilor sau regimul sponsorizărilor. În schimb, Guvernul a anunţat o Ordonanţă de Urgenţă care aduce schimbări fundamentale multor sectoare de activitate şi despre care Ministerul Finanţelor Publice nu a menţionat absolut nimic de-a lungul întâlnirilor cu mediul de afaceri din acest an, mai suţine Coaliţia.

Din punctul de vedere al CDR acest OUG nu îndeplineşte minimele condiţii constituţionale: Art. 115, aliniatul 4 din Constituţia României spune că Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligaţia de a motiva urgenţa în cuprinsul acestora.

Mai mult, aceste propuneri nu au fost supuse testului IMM şi nici nu au fost transmise Consiliului Economic şi Social, cu mai puţin de 48 de ore până când se doreşte adoptarea lor.

"Nu putem să nu ne întrebăm cât de mult îi pasă de fapt Guvernului de opinia partenerilor sociali din sindicate, patronate şi societatea civilă. De asemenea, considerăm extrem de periculoasă, nedemocratică şi neproductivă blamarea unor întregi sectoare economice private pentru comportamentul, pretins a fi inadecvat, al unora dintre participanţii implicaţi în aceste sectoare, precum şi antagonizarea sectorului privat cu populaţia inactivă economic şi cu sectorul serviciilor publice", mai transmite CDR.

Coaliţia precizează că fără a intra în profunzimea acestor propuneri, putem observa că este vorba de modificări care vizează infrastructuri cheie ale unei economii cum sunt sectorul bancar, cel al telecomunicaţiilor sau energetic.

"Acest măsuri nu au niciun fel de studiu de impact şi multe dintre ele se vor transforma foarte rapid în creşteri de preţuri pentru consumatori. Unele dintre ele par a fi lipsite de logică, cum este propunerea de impozitare a băncilor în funcţie de nivelul ROBOR care este un indicator al pieţei şi nicidecum unul stabilit în mod anticoncurenţial de către instituţiile de credit. Altele par a fi lipsite de viziune, cum sunt modificările la Pilonul 2 care riscă să distrugă acest sistem esenţial de economisire la scurt timp după ce Guvernul a anunţat creşteri ale pensiilor publice care vor pune o presiune masivă pe bugetul public al României în anii următori. Pilonul 2 a fost unul dintre cele mai longevive politici publice din România şi un exemplu de bună practică de nivel european. Nu în ultimul rând este foarte posibil ca aceste modificări să aibă un impact negativ asupra bursei", potrivit CDR.

CDR avertizează de câţiva ani de zile că dinamica cheltuielilor bugetare nu va permite menţinerea în deficitul de 3% decât prin introducerea de noi taxe şi impozite şi iată că aceste previziuni se adeveresc. Mai mult, aceste noi taxe şi impozite nu sunt rezultatul unei analize atente, ci al unor calcule făcute în grabă, mai precizează CDR, care a adăugat că fără analiza de impact şi fără consultare prealabilă, toate aceste măsuri luate intempestiv se vor dovedi contraproductive pentru economie, pentru cetăţean şi pentru România.

CDR mai transmite: "În loc să destabilizeze economia prin măsuri introduse peste noapte, încurajăm Guvernul să colecteze taxele şi impozitele datorate, iar aceasta să reprezinte măsura de echilibrare a bugetului".

CDR solicită Guvernului României să nu adopte această Ordonanţă de Urgenţă şi să permită un amplu spaţiu pentru dezbaterea publică.

AmCham Romania solicită retragerea proiectului de OUG privind noile măsuri fiscale

Camera de Comerţ Americană în România (AmCham Romania) solicită retragerea imediată a proiectului de Ordonanţă de Urgenţă privind noile măsuri fiscale anuntaţe de către Minis­trul de Finanţe în data de 18 decembrie cu intenţia de a fi implementate începând cu 1 ianuarie 2019, potrivit unui comunicat transmis redacţiei.

AmCham transmite: "Considerăm că măsurile propuse, precum şi maniera de adoptare a acestora sunt lipsite de responsabilitate şi chibzuinţă, şi induc un haos generalizat în economia româ­nească, fapt confirmat de primele reacţii pe piaţa de capital, care indică o erodare rapidă a încrederii investitorilor în numai câteva ore de la anunţarea acestui OUG".

În plus, Camera de Comerţ Americană face din nou apel la respectarea cadrului legal privind transparenţa decizională şi consultările publice.

Participanţii la fondurile de pensii au pierdut circa 300 de milioane de euro, a declarat Adela Jansen, coordonatorul CDR, potrivit Agerpres.

Cristian Agalopol, reprezentantul Camerei de Comerţ Americane în România (AmCham) a adăugat: "Pierderea de 300 de milioane de euro suferită de participanţii la fondurile de pensii provine din scăderea bursei. Fondurile de pensii îşi actualizează activul zilnic. Prin reactualizarea activului la preţurile de închidere astăzi, în şedinţa bursieră, practic activele fondurilor de pensii sunt mai mici cu aproape 300 de milioane de euro".

De asemenea, preşedintele Camerei de Comerţ Româno-Germană, Dragoş Anastasiu, a transmis populaţiei că dacă se va continua în acelaşi mod stilul de legiferare nu se vor putea plăti toate cheltuielile care sunt deja antamate.

Domnia sa a precizat: "Ce aş vrea să transmitem noi este că, pentru ca o economie să funcţioneze, pentru ca economia României să funcţioneze în aşa fel încât să poată plăti pensiile crescute - şi ne bucurăm, salariile bugetarilor crescute - şi ne bucurăm, salariile în general crescute - şi ne bucurăm, dar în acelaşi timp să poată să construiască autostrăzi, spitale şi mai ales să refacă educaţia este nevoie de încredere. Fără acest sentiment nimic nu funcţionează în societate, nimic nu funcţionează în economie, avem nevoie de încrederea populaţiei pentru a consuma şi de încrederea investitorilor pentru a se dezvolta şi a merge mai departe. Metoda de a legifera prin ordonanţă de urgenţă dată de azi pe mâine, cu termen de implementare peste 10 zile, fără niciun fel de dialog real, fără niciun fel de studiu de impact nu face altceva decât să distrugă şi bruma de încredere care a mai rămas în societatea româ­nească în general - suntem un popor în general cu un grad de încredere scăzut - şi în economie în mod special. În loc să stăm la masă şi să analizăm problemele reale cu care ne confruntăm, de la forţa de muncă până la emigraţie, educaţie etc - mediul economic este supus acestui tip de abuz ca de azi pe mâine să îşi lase toate treburile deoparte şi să se ocupe de teme pe care Guvernul, în diverse laboratoare, le pune la dospit".

Dragoş Anastasiu a atras atenţia asupra faptului că stigmatizarea unor bresle la modul general sau a capitalului străin la modul general, antagonizarea capitalului românesc cu capitalul străin nu fac altceva decât să adâncească această lipsă de încredere.

"Folosirea unor cuvinte precum lăcomie în dezbaterea publică, darămite într-o ordonanţă de urgenţă, nu face altceva decât să distrugă iremediabil probabil încrederea de care avem atâta nevoie. Economia funcţionează ca un ansamblu, breslele trebuie să coopereze, capitalul străin-capitalul român, multe firme din România care sunt dependente de capitalul străin, de bănci, de multinaţionale etc. trebuie să funcţioneze împreună coerent şi unitar. Avem nevoie unii de ceilalţi şi avem nevoie de încredere. De aceea, mesajul nostru către populaţie este că dacă se va continua în acest stil de legiferare nu se vor putea plăti toate cheltuielile care sunt deja antamate. Noi, mediul privat, am face invers. Mai întâi ne-am asigura că avem banii, apoi am face cheltuieli. Economia românească trebuie să ruleze la maxim în următorii 5 ani şi economia nu poate rula fără acest sentiment de încredere şi atunci transmitem celor care guvernează "Stop OUG!' şi haideţi la masă să reconstruim această necesară încredere'', a subliniat el.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb