Medvedev ameninţă că Moscova va renunţa la acordul privind cerealele ucrainene

S.B.
Internaţional / 23 aprilie 2023

Medvedev ameninţă că Moscova va renunţa la acordul privind cerealele ucrainene

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a declarat că dacă G7, grupul celor mai puternice economii democratice, va trece la interzicerea de principiu a tuturor exporturilor de mărfuri către Rusia, Moscova va răspunde prin rezilierea acordului pentru transportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră, ceea ce este de natură să sporească şi mai mult presiunea asupra tranzitului acestora prin ţările vecine, inclusiv prin România, informează news.ro.

G7 ia în considerare o interdicţie aproape totală a exporturilor către Rusia, a relatat săptămâna trecută agenţia japoneză de ştiri Kyodo, citând surse guvernamentale nipone. G7 ar discuta despre o schimbare radicală a abordării sale privind sancţiunile, astfel încât exporturile către Rusia să fie interzise în mod automat, cu excepţia unora care vor fi incluse pe o listă prestabilită de produse care pot fi livrate către această ţară. În cadrul actual, este permisă vânzarea de bunuri către Rusia, cu excepţia cazului în care acestea se află în mod explicit pe lista neagră.

"Această idee a idioţilor de la G7 despre o interdicţie totală a exporturilor către ţara noastră, în mod implicit, este frumoasă, în sensul că implică o interdicţie reciprocă a importurilor în ţara noastră, inclusiv a categoriilor de bunuri care sunt cele mai sensibile pentru G7", a declarat Dmitri Medvedev într-o postare făcută duminică pe canalul său Telegram, relatează Reuters. "Într-un astfel de caz, acordul privind cerealele - şi multe alte lucruri de care au nevoie - se va încheia pentru ei", a ameninţat fostul preşedinte rus.

Rusia a ameninţat în repetate rânduri că va renunţa la participarea sa la acordul pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră, care urmează să expire la 18 mai, una dintre puţinele pârghii care i-au mai rămas pentru a negocia cu Occidentul.

Medvedev, un aliat de cursă lungă al preşedintelui Vladimir Putin, este vicepreşedintele influentului Consiliu rus de Securitate şi conduce o comisie guvernamentală consacrată producţiei de arme pentru războiul din Ucraina.

Moscova a avut în repetate rânduri obiecţii faţă de termenii acordului pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră - singurul progres diplomatic semnificativ în cele 14 luni de conflict din Ucraina, obţinut prin medierea Turciei şi a ONU.

În condiţiile în care acordul se apropie de termenul la care ar urma să fie prelungit (18 mai), Moscova a mai ameninţat că va renunţa la iniţiativă, dacă Occidentul nu ridică anumite restricţii care să îi faciliteze exporturile de produse agricole şi îngrăşăminte. Aceste exporturi nu sunt interzise în sine, dar sancţiunile asupra sectorului bancar şi al asigurărilor, de pildă, sunt piedici pentru Rusia pentru a-şi obţine veniturile.

Duminică, G7 a cerut "prelungirea, punerea în aplicare integrală şi extinderea" acordului pentru exportul de cereale ucrainene pe Marea Neagră, după cum au declarat miniştrii agriculturii din cadrul grupului într-un comunicat. "Condamnăm încercările Rusiei de a folosi alimentele ca mijloc de destabilizare şi ca instrument de coerciţie geopolitică şi ne reiterăm angajamentul de a acţiona în solidaritate şi de a-i sprijini pe cei mai afectaţi de transformarea alimentelor intr-o armă de către Rusia", se arată în comunicat.

Acordul pentru cereale a fost semnat la Istanbul în iulie anul trecut, permiţând Ucrainei să exporte peste 27 de milioane de tone de grâne din câteva dintre porturile sale de la Marea Neagră.

Săptămâna viitoare, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, urmează să discute la New York cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, despre acordul referitor la transportul cerealelor pe Marea Neagră.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Nu pot sa inteleg, sunt in razboi sau totul e o mare regie Bilderberg ? In WW2 primele distruse erau caile de transport, porturile, si abia dupa urma apararea antiaeriana cu aeroporturile, etc.

    1. Dubios acord rusilor care le permite ucrainacilor sa'si vanda graul.

      Este un razboi care se duce cu grija pentru ca nu stii care vor fi invingatorii.

      Rusia, pe de o parte, vrea sa arata ca acest razboi se poarta din interese legitime: masacrarea minoritatii ruse din Ucraina, ascensiunea nazismului la Kiev prin rescrierea istoriei crimelor si genocidurilor ucrainiene, planuri agresive ale NATO la granita Rusiei, etc. Dar nu vrea sa deranjeze interesele economice ale tarilor non-NATO si din afara sferei de sclavie a SUA. 

      Ucraina, pe de alta parte, are nevoie disperata de bani din exporturi. Si isi vind si haina de pe ei in acest conflict. Peste 150 de mld de dolari au fost pompati in ei. In ritmul acesta, in 2024 nu va mai exista Ucraina ci totul va apartine vestului in schimbul datoriei. 

      Asa este.Putin daca voia,facea Kievul una cu pamantul inca de la inceput.Nici orasele pe care le-a distrus nu prea i-a convenit sa le distruga,ar fi vrut sa ia totul de-a gata,sa i se ofere totul pe tava daca se putea!Din aceasta cauza au murit foarte multi soldati rusi(ca de soldatii ucraineni oricum nu-i pasa lui Putin).Inca de la inceput Putin s-a supraestimat ca un megaloman ce este si nu a privit cum trebuie situatia.Nu trebuia sa ocupe Crimeea.Rezolva situatia cu opozitia ucraineana cum stie el mai bine dar i-a subestimat si uite unde s-a ajuns.Ca e bine,ca e rau,nu stiu dar cu siguranta o Ucraina alaturi de Rusia nu era in favoarea noastra.Pana la urma fiecare cu pielea lui!

      Crimeea nu a fost ocupata. Crimeea si-a recastigat independenta.

      Uite ce scrie Enciclopedia Britanica la capitolul Crimeea: 

      1921-1944 Crimeea exista ca o republica independenta in URSS 

      1944-1954 Crimeea este reorganizat ca oblast in URSS 

      In 1954, la aniversarea a 300 de ani de la Acordul de la Pereyaslav, de uniune ruso-ucrainiana, Hrusciov a anexat Crimeea la Republica Ucraina din URSS 

      1991, cu cateva luni inainte de destramarea URSS, Crimeea redevine Republica Autonoma in URSS 

      In dec 1991, URSS se destrama si Ucraina reclama teritoriul dar cu mari concesii... Crimeea ramane Republica Autonoma in Ucraina, avand Parlament si ATENTIE, Presedinte propriu. 

      In 1994, Crimeea incearca sa isi proclame independenta de Kiev dar guvernul central intervine in forta, aresteaza miscarea secesionista si desfiinteaza postul de Presedinte al Republicii Autonome. Dar ramane cu acest statut si cu Parlament (RADA) propriu. 

       

      Totul pana in 2014 cand guvernul banderist de la Kiev incepe sa taie si mai mult din drepturile minoritatii dar Crimeea nu asteapta ci isi organizeaza votul democratic de secesiune, la 20 de ani de la incercarea precedenta din 1994.

      Ce vorbesti mujicule, la voi istoria incepe in anul 1921:-)? Ia vezi ca intre 1918 si 1921 a fost razboiul de Independenta purtat de Ucraina sa scape de jugul mujic

      Also in April 1918 Crimea was cleared of Bolshevik forces by the Ukrainian People's Army and the Imperial German Army.On 5 April 1918, the German army took control of Yekaterinoslav, and 3 days later Kharkov.By April 1918 all Bolshevik gains in Ukraine were lost 

      Nazistule, inteleg ca tu apreciezi "ARMATA IMPERIALA GERMANA" din 1918, cea care a maturat si doua treimi din Romania si a redus-o la Moldova si Iasi. Da, tu zici ca atat ar trebui sa fie Romania, iar Ardealul si Muntenia sa fie provincii austro-ungare-germane.

      In citatul de mai sus, pe care tu fiind analfabet in limba engleza, scrie "Crimeea a fost curatata, purificata" prin alungarea rusilor. Deci acestia erau deja acolo. 

      Mujicule, esti greu de cap si analfabet...scrie ca a fost curatata de "Bolshevik forces"...acum daca toti mujicii sunt bolsevici spune totul despre voi:-)

    Și poate doar așa RO va scăpa de importul de cereale din UKR și agricultorii romăni nu vor da faliment.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb