Megacompetiţiile, motor pentru economiile ţărilor organizatoare

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Sport / 23 octombrie 2012

Megacompetiţiile, motor pentru economiile ţărilor organizatoare

Marile competiţii sportive au devenit adevărate motoare economice pentru ţările organizatoare. Cheltuielile sunt foarte mari, dar pe termen lung baneficiile găzduirii unei ediţii a Jocurilor Olimpice sau a unui turneu final de Campionat Mondial sunt evidente. Anul acesta în Europa au avut loc două super - evenimente sportive, Jocurile Olimpice (Londra - Marea Britanie) şi Campionatul European de Fotbal (Polonia - Ucraina). Evident de mai mare amploare, dar şi de impact, a fost Olimpiada. Pentru organizarea ultimei ediţii a JO s-au cheltuit peste 10 miliarde de lire sterline, aici intrând şi toate cheltuielile legate de infrastructură. Cu o lună înainte de startul jocurilor se estima că toate cheltuielile de consum vor creşte cu 750 de milioane de lire sterline în perioa-da Jocurilor Olimpice, un nivel record. În respectivul raport se mai preciza că Olimpiada va genera 5,1 miliarde de lire sterline pentru economia britanică până în anul 2015.

Economia Marii Britanii a înregis-trat creştere în trimestrul al treilea, susţinută de efectul organizării Jocurilor Olimpice, după trei trimestre consecutive de contracţie, afirmă analişti din City, centrul financiar al Londrei. Institutul Naţional de Cercetare Economică şi Socială, o organizaţie respectată în Marea Britanie, estimează un avans economic de 0,8% în trimestrul al treilea, informează cotidianul The Guardian.Economiştii avertizează, însă, că revenirea va fi de scurtă durată, avansul PIB din trimestrul al treilea fiind "umflat" de factori temporari, precum cheltuielile legate de organizarea Jocurilor Olimpice şi recupererea de după pauza cauzată în sistemul bancar în iunie ca urmare a Jubileului. În pofida revenirii pe creştere, economia ar putea avea o evoluţie slabă în următorii ani, afirmă Michael Saunders, analist la Citi: "Suntem sub nivelul maxim atins în trecut şi nu cred că vom reveni cel puţin cinci ani". Nivelul de trai, măsurat în func-ţie de PIB real pe locuitor, nu a revenit încă la nivelul anterior crizei, a avertizat el. În pofida revenirii economice din a doua jumătate a anului, evoluţia rămâne sub aşteptările de la începutul anului, când se estima un avans al PIB de 0,8%. FMI prognozează, în prezent, o contracţie de 0,4% pentru Marea Britanie în acest an.

În ceea ce priveşte Campionatul European, pentru Polonia a fost bine, pentru Ucraina mai puţin bine, deoarece ultima ţară nu a reuşit să profite mai deloc de pe urma turis-mului. În ciuda crizei, în continuare sunt foarte multe ţări dornice să organizeze o mare competiţie. De asemenea se poate observa că interesul s-a mutat uşor spre est, la care se adaugă Brazilia, ţară care va găzdui în următorii ani cele mai mari competiţii ale lumii, Campionatul Mondial de Fotbal (2014) şi Jocurile Olimpice de Vară (2016). De asemenea, Rusia va avea în "ogradă" două evenimente importante, olimpiada de iarnă din 2014 şi mondialele din 2018. Şi Qatarul vrea să devină un punct fierbinte pe harta sportului mondial, având acontată o ediţie a CM de fotbal şi candidând pentru JO din 2020.

Cum visele nu costă nimic şi nici nu presupun infrastructură, Primarul General al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat în mai multe rânduri că Bucureştiul şi-ar putea depune candidatura pentru Jocurile Olimpice de Vară din 2020, iar George Scripcaru, edilul Braşovului, a afirmat că se gândeşte la o candidatură a oraşului condus de el pentru Olimpiada de iarnă din 2022. Criteriile de acordare a unei candidaturi sunt foarte stricte, iar distanţa, în ceea ce priveşte organizarea, de la o finală de Europa League la o ediţie a Olimpiadei este ca de la Pământ la Lună.

COMPETIŢII

Jocurile Olimpice de vară

2016 - Rio de Janeiro (Brazilia)

2020 - (oraşe candidate: Doha - Qatar, Tokio - Japonia, Baku - Azerbaidjan, Istanbul - Turcia, Madrid - Spania)

Jocurile Olimpice de iarnă

2014 - Soci (Rusia)

2018 - Pyeongchang (Coreea de Sud)

Campionatul Mondial de fotbal

2014 - Brazilia

2018 - Rusia

2022 - Qatar

Campionatul European de fotbal

2016 - Franţa

2020 - candidate: Cehia - Slovacia, Irlanda - Scoţia - Ţara Galilor.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Consider ca e un lucru bun faptul ca Oprescu ar avea incredere in Bucuresti sa fie gazda JO. Adica... el cunoaste toate dedesubturile acestui oras, toate lucrurile bune, dar si rele. Daca dumnealui crede ca se poate, inseamna ca asa e. Va dati seama cati bani ar aduce un astfel de eveniment tarii?!

    Deci, textul d-voastra este asa de mieros incat pare ca a fost scris de cineva din proximitatea primarului, cea apropiata rau. In ce priveste mesajul ca atare, este pur si simplu mirobolant. Au trecut 22 de ani de la transferul de putere si de avere de la Ceausescu la cei care l-au omorat si la colegii lor de breasla, iar Romania a beneficiat doar de minciuni, escrocherii, furturi grosolane, distrugerea tuturor idealurilor umane, a referitentelor sociale, etc. Infrastructura este zero, atat in Bucuresti cat si in tara, iar acum am aflat ca "nu mai sunt bani pentru continuarea lucrarilor la autostrazi". Daca va uitati atent, observati cum noii primari de sectoare, in Bucuresti, au reinceput sa genereze venituri si spagi pentru ei si ai lor, razand iar strazi foarte bune si apucandu-se sa le "refaca", dar numai pe cele bune si usor de inlocuit (metoda clasica de spagarie). Iar dl. Oprescu doar a continuat doar ce au inceput altii. Prea mari merite nu vad ca a avut. Iar acum s-a oprit, ca banii ii vin de mai sus. Putem eventual sa analizam cat fura el fata de cat au furat ceilalti, dar asta este alta problema. Oricum, ideea JO in Romania este echivalenta cu cel putin 10 miliarde de euro. Si munca multa. Si furt putin. Iar noi n-am avut si n-avem nici bani, nici munca, nici mandrie nationala echilibrata, care sa ne faca sa muncim pentru ceva. Bunicii si parintii nostri au avut, insa i-a obligat cineva oarecum. Munca lor si rezultatele lor au ajuns in mainile politicienilor vazuti la televizor si altor persoane nevazute noua. Daca acestora nu li se asigura ca vor lua cel putin 90% din veniturile unor JO nici nu se apuca de facut ceva. Iar ei au demonstrat in timp ca sunt prosti administratori ai propriilor afaceri, si si-au mai si transferat banii castigati prin tari straine, ca orice bogat lipsit de recunostinta nationala. N-o sa dea nimic inapoi comunitatii de la care au luat atatia bani. Asa ca de unde JO in 8 ani cand in 22 n-am fost in stare decat sa distrugem active si sa furam lichiditatile? Gasesc asta o pilula asa de amara si de otravita ca-mi vine asa deodata sa vars...

    1. baga- ti degetele si pe gat si in ochi . habar nu ai sa citesti , dar ai stofa de comentator, evident pe linga subiect ..si cand ma gandesc ca esti foarte pregatit de vot...nu imi vine sa vomit , imi vine sa pling.

      Am mai facut aceasta recomandare. Cititi textul inainte sa il comentati.

      Oprescu este genul de politician care pune in pri plan omul, nu jocurile partidelor politice. Un adevarat independent!

      Felicitari pentru aceste initiative extraordinare, domnule Oprescu!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb