Meihua International - prima listare din ultimele şapte luni a unei firme chinezeşti la New York

V.R.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 februarie 2022

Meihua International - prima listare din ultimele şapte luni a unei firme chinezeşti la New York

Acţiunile Meihua au debutat săptămâna trecută la Nasdaq, cu un avans de 29% în prima zi de tranzacţionare, după care au pierdut 30%

Producătorul chinez de dispozitive medicale de unică folosinţă Meihua International Medical Technologies Co. este prima companie din China continentală care s-a listat în ultimele şapte luni pe piaţa din SUA, înregistrând un avans de 29% la debutul său pe Nasdaq, anunţă South China Morning Post.

Acţiunile companiei cu sediul în Jiangsu, tranzacţionate sub simbolul "MHUA", au încheiat prima zi pe Nasdaq (17 februarie) cu un preţ de 12,92 dolari, în urcare cu 29% faţă de preţul ofertei publice iniţiale (IPO), de 10 dolari. A doua zi, însă, titlurile au coborât cu 30,3%, la 9 dolari. Valoarea de piaţă a companiei a atins 305 milioane de dolari la debut, dar a coborât apoi la 180 de milioane de dolari.

Totuşi, debutul solid al companiei Meihua ar putea sugera că investitorii străini aveau apetit pentru oferte publice iniţiale lansate de emitenţi chinezi, după listarea controversată a Didi Chuxing, în valoare de 4,4 miliarde de dolari, în iunie 2021. Amintim că Beijingul a anunţat o investigaţie de securitate cibernetică asupra companiei de ride-hailing la doar câteva zile după IPO, iar din iulie, de când a început represiunea autorităţilor de reglementare din China asupra companiilor din anumite sectoare, îndeosebi tehnologic, nu a mai avut loc nicio listare a vreunei companii din ţara asiatică în SUA.

Companiile chineze care doresc să se listeze în Statele Unite se confruntă în continuare cu politicile de reglementare dure ale Beijingului, dar şi cu cerinţele legate de dezvăluirea anumitor informaţii, impuse de autorităţile de reglementare americane.

Emitenţii chinezi au stat departe de New York din iulie 2021, după ce au fost prinşi între restricţiile de reglementare din China şi o supraveghere mai dură din partea Comisiei pentru Valori Mobiliare şi Burse din SUA (SEC), care a pus sub lupă companiile chineze doritoare să strângă fonduri pe Wall Street.

În acest context, şi compania Meihua a trebuit să-şi reducă dimensiunea IPO. Aceasta a vândut 3,6 milioane de acţiuni la un preţ de 10 dolari fiecare, obţinând 36 de milioane de dolari. Planul său iniţial era să atragă aproximativ 57,5 milioane de dolari din vânzarea a 5 milioane de acţiuni cu preţuri cuprinse între 9 şi 11 dolari.

Firma de servicii de consum Sentage Holdings a fost ultimul emitent chinez care a finalizat un IPO în SUA, strângând 20 de milioane de dolari la Nasdaq în iulie anul trecut, arată datele Refinitiv. De atunci, niciun emitent chinez nu s-a mai listat în SUA.

Autorităţile de reglementare chineze au vizat riscurile de gestionare a datelor şi de securitate cibernetică prezentate de platformele de internet care doresc să se listeze offshore. Acum, Beijingul le solicită platformelor cu date a peste un milion de utilizatori chinezi să solicite autorizare de securitate cibernetică înainte să fie listate în străinătate.

Jin Medical, altă companie din China care vrea să se listeze în SUA

Producătorul chinez de scaune cu rotile Jin Medical ar putea să continue procesul de listare în SUA, având în plan să atragă aproximativ 31,6 milioane de dolari din IPO, conform documentelor depuse la New York, informează South China Morning Post. Şi furnizorul de sisteme de parcare inteligente Yi Po International Holdings şi-a actualizat luna trecută documentele depuse la autoritatea pieţei de capital din SUA, intenţionând să strângă 27 de milioane de dolari printr-o ofertă lansată la Nasdaq.

Dar, sursa citată atrage atenţia că doar nouă companii şi-au finalizat IPO-urile pe Nasdaq în ianuarie 2022, strângând numai 1,8 miliarde de dolari, ceea ce semnifică o scădere cu 86% faţă de cele aproximativ 13 miliarde de dolari atrase cu un an mai devreme, potrivit Refinitiv.

Finbold.com: Peste 170 de companii s-au delistat de la NYSE şi Nasdaq, într-un an

Bursele majore din SUA au delistat 179 de companii între 2020 şi 2021, potrivit unui raport publicat în decembrie de Finbold.com, care arată că numărul societăţilor tranzacţionate la Nasdaq şi New York Stock Exchange (NYSE - Bursa de Valori din New York) a fost de 6.000 în 2021, mai mic cu 2,89% faţă de cifra din anul precedent: 6.179. În 2019, 5.454 de companii erau listate pe cele două burse din SUA.

Raportul preciza: "NYSE a înregistrat cel mai mare număr de delistări de companii. La New York sunt listate 2.434 de firme în 2021, cu 15,28% mai puţin faţă de numărul din anul anterior: 2.873. Numărul companiilor listate la Nasdaq a crescut, însă, cu 7,86%, de la 3.306 la 3.566".

La începutul lunii decembrie 2021, la Nasdaq erau listate 2.819 companii locale, respectiv 747 entităţi străine. La NYSE - 1.848 de companii naţionale şi 586 străine.

Conform sursei, o parte semnificativă a delistărilor de pe pieţele americane a fost cauzată de perspectivele de reglementare care sunt defavorabile companiilor din China.

Compania de ride-hailing Didi se delistează de la New York

Compania chineză de ride-hailing Didi Global a informat anul trecut că se va delista de la Bursa din New York, având în plan să se listeze la Bursa din Hong Kong. Decizia este încă o dovadă a relaţiilor tensionate dintre SUA şi China, ambele puteri economice dorind să limiteze accesul companiilor din ţara rivală pe piaţă.

Didi s-a listat pe 30 iunie la New York Stock Exchange, după ce a strâns 4,4 miliarde de dolari prin oferta publică iniţială. Compania era evaluată după listare la 68 de miliarde de dolari, dar ulterior cotaţia acţiunilor a scăzut, aceasta fiind evaluată la 38 de miliarde de dolari în decembrie. Acum, valoarea de piaţă a companiei este de 20,55 miliarde de dolari.

În opinia analiştilor, după plecarea Didi de pe piaţa din SUA, mai multe dintre cele aproximativ 200 de companii chineze listate la New York ar putea lua în considerare părăsirea pieţelor americane.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb