Membri ai OPEC+ vor suspendarea Rusiei din acordul producţiei de petrol

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Materii Prime #Energie / 2 iunie 2022

Membri ai OPEC+ vor suspendarea Rusiei din acordul producţiei de petrol

Creşteri de peste 1% pentru preţul petrolului în pieţele internaţionale

O parte a membrilor alianţei energetice OPEC+ ia în considerare suspendarea Rusiei de la acordul privind producţia de petrol, conform unor delegaţi OPEC citaţi de The Wall Street Journal, scrie CNBC şi Business Insider.

Măsura apare într-un moment în care Rusia, un jucător important în pieţele globale energetice şi liderul non-OPEC se confruntă cu un val de sancţiuni venite din partea Occidentului, inclusiv restricţii ale Uniunii Europene în ceea ce priveşte produsele petroliere, aplicate în urma invaziei trupelor Moscovei în Ucraina. La începutul săptămânii, liderii UE au convenit asupra celui de-al şaselea pachet de sancţiuni aplicate Rusiei care, conform preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, vor avea un impact imediat asupra a 75% din importurile de petrol ruseşti, iar până la sfârşitul anului 90% din petrolul rusesc importat în Europa va fi interzis.

Potrivit delegaţilor OPEC citaţi de The Wall Street Journal, organizaţia este îngrijorată de sporirea presiunii economice asupra Rusiei şi de capacitatea Moscovei de a pompa mai mult ţiţei pentru a tempera preţurile în creştere. Astăzi, reprezentanţii ţărilor OPEC şi non-OPEC vor discta următoarea fază a a politicii de producţie, scrie CNBC.

În acest context ieri, la ora 17:30, contractele futures ale ţiţeiului WTI cu scadenţa în iulie erau în creştere cu circa 1,6%, la 116,6 dolari/baril, în timp ce pentru sortimentul Brent (relevant pentru piaţa europeană) cu scadenţa în august, creşterea era de 1,7%, la 117,2 dolari pe baril.

Gazprom: "Exportul gazelor naturale ruseşti a scăzut cu 27,6% în perioada ianuarie-mai 2022, faţă de 2021"

Exportul gazelor naturale ruseşti a scăzut cu 27,6% în perioada ianuarie-mai 2022, faţă de aceeaşi perioadă în 2021, a anunţat ieri gigantul rus Gazprom, din cauza unei confruntări ruso-europene apărute de la începutul războiului din Ucraina, relatează AFP, scrie News.ro.

"Exporturile către ţările din străinătatea îndepărtată (care nu includ ţările din cadrul Comunităţii Statelor Independente, CSI) s-au stabilit la 61 de miliarde de metri cubi, cu 27,6% (23,2 milliarde de metri cubi) mai puţin decât în aceeaşi perioadă din 2021", anunţă Gazprom într-o postare pe Telegram, coform agenţiei de ştiri.

Randamentele titlurilor de stat americane cresc, în contextul inflaţiei ridicate şi a creşterii ratelor dobânzilor

Randamentele titlurilor de stat americane erau în creştere ieri, în prima zi a lunii iunie, investitorii fiind concentraţi asupra creşterii inflaţiei ridicate şi a ridicării ratelor dobânzilor, conform CNBC.

Randamentul titlurilor pe zece ani erau în creştere cu 2,9 puncte de bază, la ora 17:40 a României, până la 2,928%, în vreme ce titlurile cu maturitatea de 30 de ani aveau o creştere uşoară, la 3,081%. Randamentele se mişcă invers faţă de preţuri, iar un punct de bază reprezintă 0,01%.

Potrivit sursei menţionate, creşterea preţurilor în întreaga lume rămâne preocupare esenţială a investitorilor, inflaţia din zona euro atingând 8,1% în mai, conform celor mai recente date publicate marţi. Inflaţia atrage creşterea ratelor dobânzilor de către băncile centrale, ceea ce îngrijorează investitorii privind perspectivele creşterii economice. Christopher Waller, guvernator al Rezervei Federale a spus luni, la Frankfurt, că "nu ia de pe masă creşterile de 50 de puncte de bază" până când nu va vedea inflaţia revenind mai aproape de ţinta de 2% a băncii centrale.

Randamentul titurilor Germaniei pe zece ani se îndreaptă către cea mai mare creştere săptămânală din ultima lună, conform Reuters

În zona euro, randamentele titlurilor de stat şi-au continuat avansul, în contextul inflaţiei ridicate, titlurile Germaniei pe zece ani având deja o creştere de 19 puncte de bază în aceasta săptămână, îndreptându-se astfel către cea mai mare creştere săptămânală din ultima lună, conform Reuters.

Pe măsură ce îngrijorările legate de inflaţia globală s-au aprins din nou, dolarul american urcase ieri la maximul ultimelor două săptămâni faţă de yenul japonez, la 129,9 yeni, la ora 17:40, în vreme ce Dollar Index, ce măsoară moneda americană faţă de un coş de şase alte monede, avea un avans de 0,7%.

Avans pentru indicii Bursei din Moscova

În Rusia, indicele MOEX al Bursei din Moscova, denominat în ruble, avea o creştere ieri la ora 17:50 a României, de circa 0,5%, la 2.367 de puncte, recuperând parţial pierderea de 2% din ziua anterioară, apărută în contextul embargoului asupra petrolului rusesc. Indicele RTS - denominat în dolari - avea un avans de 0,83%, până la 1.218 de puncte. Acţiunile gigantului gazelor Gazprom erau în urcare cu 1,2%, atingând 297,2 ruble, iar cele ale grupului petrolier Rosneft aveau o scădere de 0,3%, la 375,7 ruble. Titlurile grupului bancar Sberbank se apreciau cu 2,9%, la 121,8 ruble.

În Europa pieţele de acţiuni au avut un debut de lună mixt, indicele Stoxx 600 fiind la ora 18:00 în scădere cu 0,7%, la 440,2 puncte.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb