MEMBRU ÎN PARTIDUL LUI BERLUSCONI Un italian a povestit pe Facebook cum a bătut un român

V.B.
Internaţional / 19 octombrie 2014

Actualizare 16:08 Corlăţean: "Autorităţile italiene trebuie să declare public dezaprobarea faţă de gestul consilierului"

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a declarat la un post TV că nu trebuie acceptat ca atitudinea la adresa românilor a consilierului local din Montesilvano, Anthony Aliano, să rămână nesancţionată, demnitarul adăugând că românii din Italia trebuie să primească din partea guvernului de la Roma o reacţie de condamnare a acestui gest.

Corlăţean a explicat: "Ca ministru, român şi european, nu pot decât să condamn în termenii cei mai fermi această atitudine profund jignitoare la adresa românilor. Este profund regretabil, cu atât mai mult cu cât este vorba despre un consilier local din Italia, o ţară cu care România are relaţii profunde. Astfel de atitudini intolerabile nu doar că le condamnăm, vom semnala pe canale diplomatice. Din conduita unui funcţionar local cu mintea rătăcită se poate ajunge la o atitudine ceva mai largă vizavi de comunitatea românească şi nu putem accepta aşa ceva. Nu putem accepta ca astfel de declaraţii să rămână nesancţionate".

Şeful diplomaţiei a subliniat că este important pentru comunitatea românească din Italia ca guvernul de la Roma să condamne public gestul lui Anthony Aliano, în condiţiile în care relaţia româno-italiană este "foarte bună": "Comunitatea românească din Italia este cea mai mare comunitate străină din această ţară şi are un rol important în economia ţării. În mod firesc, merită respectată. Este respectată de premierul italian Renzi, dar trebuie să fie vizibilă şi comunităţii europene. Autorităţile italiene să declare public dezaprobarea faţă de un astfel de gest. Este important pentru românii din Italia să audă această reacţie din partea guvernului italian. Relaţiile dintre guverne, dintre state, este foarte bună".

---

Actualizare 15:31 Rebega (PC) cere "un demers comun al europarlamentarilor români faţă de atitudinea italianului"

Eurodeputatul PC Laurenţiu Rebega susţine că ar fi necesar un demers comun al europarlamentarilor români faţă de atitudinea "condamnabilă" a consilierului local din Italia, conform unui comunicat remis redacţiei.

"Vreau să le solicit colegilor români din PE să semneze, alături de mine, o scrisoare comună în care să solicităm autorităţilor locale din Montesilvano să se disocieze de atitudinea condamnabilă a colegului lor, Anthony Hernest Aliano. Prin acest demers, vreau să le arătăm românilor care trăiesc în alte ţări europene că nu sunt singuri şi că noi, aleşii lor din PE, le apărăm drepturile şi nu permitem să fie batjocoriţi şi umiliţi! Trebuie să dăm dovadă că suntem uniţi atunci când se face o nedreptate la adresa unui cetăţean român şi să reacţionăm de fiecare dată imediat, pentru că, altfel, astfel de exemple pot să se repete. Să nu mai tolerăm să fim jigniţi!", este poziţia lui Rebega.

Politicianul se aşteaptă ca şi europarlamentarii italieni "să ia atitudine şi să condamne această atitudine" a italianului, pe care Rebega o consideră drept "rasistă şi xenofobă".

"Cetăţenii români care au ales să trăiască, să muncească în alte ţări europene trebuie respectaţi şi trataţi ca orice alt cetăţean, trebuie să se bucure de drepturi egale, pentru că, prin munca lor, îşi aduc, practic, aportul la economiile acelor ţări, fiind plătitori de taxe exact ca cetăţenii ţării respective. În plus, politicienii sunt cei care trebuie să fie exemple pentru comunităţile lor, ori gestul consilierului local este profund jignitor pentru noi toţi!", conchide Laurenţiu Rebega.

---

Actualizare 14:16 Predescu (MAE): "Atitudinea politicianului italian, inadmisibilă"

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) consideră drept "inadmisibilă" atitudinea exprimată pe Facebook de politicianul italian, transmite astăzi purtătorul de cuvânt al instituţiei, Brânduşa Predescu.

"Considerăm inadmisibilă atitudinea exprimată de un politician, reprezentant al administraţiei locale din Italia, ale cărui afirmaţii injurioase la adresa unui presupus român denotă o evidenta atitudine xenofobă si prejudecăţi grave la adresa cetăţenilor românilor în ansamblu, fiind in acelaşi timp un îndemn direct la violenţă", se arată într-un comunicat publicat pe site-ul MAE.

Purtătorul de cuvânt continuă, scriind că "este inacceptabil ca un oficial al administraţiei local a unui stat membru UE, prieten şi partener, să se exprime, chiar şi pe o reţea de socializare, în acest mod denigrator faţă de alţi cetăţeni europeni, faţă de români. O astfel de atitudine este cu atât mai de neînţeles cu cât se manifestă, chiar dacă singular, în Italia, unde comunitatea românească, într-o proporţie absolut covârşitoare, a dovedit ca se poate integra si aduce un aport incontestabil şi recunoscut ca atare în nenumărate rânduri de autorităţile italiene la dinamica pozitivă a societatii şi economiei acestei ţări. Mai mult decât atât, asemenea afirmaţii, cu evidentă conotaţie xenofobă, afectează şi decredibilizează rolul de model şi de reper moral pentru comunitate pe care orice ales local într-o administraţie europeană ar trebui să şi-l asume".

Mai mult, ţara noastră "respinge orice manifestare prin care cetăţenii săi sunt discriminati, etichetaţi jignitor şi denigraţi în societăţile europene în care au ales să trăiască, exercitandu-şi drepturile egale cu toţi ceilalţi cetăţeni europeni. Din această perspectivă, România nu va ezita să se disocieze şi să condamne public atitudini de tipul celei menţionate care promovează xenofobia însoţită de violenţă si care, in mod deliberat, stimuleaza manifestari şi poziţii politice extremiste, în contrast total cu valorile europene", subliniază Brânduşa Predescu.

"România îşi exprimă convingerea că societatea italiană, unde valorile europene sunt adânc înrădăcinate, respinge şi izolează astfel de poziţii nelăsându-se sub nici o formă contaminată", conchide purtătorul de cuvânt.

---

Avocatul şi politicianul italian Anthony Aliano (din partidul de centru-dreapta Forza Italia, condus de fostul premier Silvio Berlusconi) a scris pe Facebook că a bătut un imigrant pe care l-a luat drept român, motivând că acesta îi lovise maşina cu piciorul şi că gestul a fost o răzbunare pentru felul în care ar fi fost tratat în timpul unei delegaţii în ţara noastră, transmite portalul de ştiri Primadanoi.it.

"În timp ce mergeam spre serviciu, un român, cred (aşa părea după limbajul vulgar), traversează strada (...), iar el, nereuşind să se sincronizeze cu trecerea mea, îmi trage un şut puternic în maşină. Morala fabulei: am coborât din maşină şi i-am aplicat doi pumni de calitatea întâi", a relatat Aliano.

În continuare, Aliano, consilier local în Montesilvano, povesteşte ce i s-a întâmplat când a stat în România: "I-am spus: când am fost eu în România cu serviciul, vreme de 6 luni, m-au tratat prost, chiar dacă am fost respectuos. Noi, în Italia, vă permitem să staţi pe străzi, să furaţi, să comiteţi violuri, infracţiuni, să prostituaţi minori... Dar istoria se va schimba!!! (...) P.S.: Şi să mai ziceţi că sunt eu rasist!"

Zecilor de comentarii, politicianul italian le-a răspuns cu acelaşi ton: "L-am lovit cu atâta satisfacţie! Şi nu îmi este ruşine. Să fie un exemplu şi pentru alţi politicieni! Laşul a luat-o la fugă".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb