Memorandum de înţelegere USTDA-România pentru achiziţiile publice

F.A.
Ziarul BURSA #Companii / 18 iunie 2015

Agenţia pentru Comerţ şi Dezvoltare a SUA (USTDA) a semnat un memorandum de înţelegere cu Cancelaria Prim-ministrului, creând un nou parteneriat în cadrul "Global Procurement Initiative: Understanding Best Value - GPI" (Iniţiativa Globală privind Achiziţiile Publice: identificarea celei mai bune valori).

Conform memorandumului, USTDA va învăţa peste 50 de reprezentanţi ai instituţiilor româneşti cum să obţină cea mai bună valoare şi cum să includă o analiză a costurilor ciclului de viaţă în procedurile de achiziţii publice, arată un comunicat remis redacţiei. Pregătirea se va desfăşura în cadrul unui seminar de trei zile cu profesori ai programului "Dreptul achiziţiilor publice" al Facultăţii de Drept din cadrul George Washington University.

"Parte a intensei colaborări cu Ambasada SUA la Bucureşti, datorită căreia a fost posibil, acest eveniment din cadrul Global Procurement Initiative a USTDA are loc la momentul potrivit, date fiind eforturile actuale ale României de a reforma procesul achiziţiilor publice, ceea ce presupune redefinirea cadrului legislativ şi instituţional şi elaborarea unei strategii naţionale a achiziţiilor publice", a declarat secretarul de stat Radu Puchiu. El a semnat Memorandumul împreună cu Însărcinatul cu Afaceri al SUA, Dean Thompson.

Ceremonia de semnare a fost prezidată de Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Orlando Teodorovici. În subordinea ministerului condus de el se află nou-înfiinţata Agenţie Naţională pentru Achiziţii Publice. Ţara noastră va transpune noile directive europene privind achiziţiile publice prin patru legi, acestea urmând să fie prezentate la începutul lunii iulie şi ar trebui să intre în vigoare din 2016, a declarat, ieri, expertul în achiziţii publice Eduard Badea, citat de Mediafax.

Policy officer OLAF Thomas Steiger a declarat că achiziţiile publice reprezintă un punct important pentru corupţie şi pentru fraudă, iar studiile făcute în ultimii ani au arătat că un număr mare de oameni de afaceri, chiar şi din România, au fost atinşi de acest fenomen.

În acest context, el a precizat că noile directive europene privind achiziţiile publice urmăresc să asigure proceduri mai eficiente, iar noile prevederi ar trebui transpuse în legislaţiile ţărilor membre până în aprilie 2016.

Eduard Badea a precizat că vor fi elaborate patru legi pentru transpunerea directivelor europene, câte una pentru fiecare lege, plus o lege simplă de remedii sau de soluţionare a contestaţiilor: "Este mai bine aşa, din punct de vedere operaţional. (...) Regulile vor fi similare în ceea ce priveşte achiziţiile clasice şi cele sectoriale. Nu sunt schimbări majore pe partea de concesiuni, însă ele capătă o identitate proprie şi corelat cu aceasta vom vedea cum definim şi parteneriatele public - private, care să fie supuse tot legislaţiei achiziţiilor publice. La începutul lunii iulie vor fi prezentate în primă lectură şi după aceea urmează dezbaterea publică, pentru ca, începând din ianuarie anul viitor, să fie aplicate".

Acesta a mai explicat că, în mare, criteriile de atribuire ale contractului nu se modifică, însă modalitatea de formulare adusă de directive, la o primă lecturare, ar putea conduce la ideea că preţul cel mai scăzut, care este unul din cele două criterii de atribuire, ar dispărea şi ar rămâne numai oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic.

Dar Directiva 24/2014 prevede în mod clar că nu este vorba de criteriul cel mai avantajos din punct de vedere economic, că este vorba de un concept oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic sub umbrela căruia vor fi de fapt trei criterii de atribuire: ori preţul cel mai scăzut, ori costul raportat, ori oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic, susţine expertul. "Deci nu este o schimbare radicală. Practic, avem nişte criterii în plus. Apare acest subcriteriu, cost, care e ceva diferit faţă de preţul cel mai scăzut", a afirmat Eduard Badea.

El a adăugat că nu este vorba numai de noi reglementări, ci va fi şi o abordare politică. Astfel, odată cu modificarea legislaţiei va fi şi o abordare unitară interinstituţională.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. "Companiile din România (642.000 de firme) înregistrate în Olanda, Germania, Austria, Franţa şi Cipru." -Olanda, Germania, Austria, Franţa şi Cipru – cele mai mari cinci state după cifra de afaceri a companiilor cu capital majoritar în aceste ţări în România.

    "Automobile Dacia, OMV Pe­trom SA, Rompetrol Rafi­nare, Kaufland şi British Ame­rican Tobacco sunt cei mai mari cinci jucători din economia românească după rezultatele raportate în 2014" deci Europa. 

    "Pe locul al treilea se află Statele Unite ale Americii, care au investit, pe parcursul anului 2012, 389 milioane euro" - investitia "celei mai mari si mai dinamice" economii din lume (raportare tip NYSE a ENRON). A calculat cineva cit echivaleaza partea militara a investitiilor si cit cea civila, indreptata spre conlucrare si cooperare pasnica in zona si in lume?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb