Mercer Global Talent Trends: Executivii de top consideră că AI reprezintă soluţia pentru creşterea productivităţii

F.D.
Miscellanea / 27 martie

Mercer Global Talent Trends: Executivii de top consideră că AI reprezintă soluţia pentru creşterea productivităţii

Mercer a lansat 2024 Global Talent Trends Study. Raportul sintetizează informaţiile obţinute de la peste 12.000 de executivi de top, lideri în resurse umane, angajaţi şi investitori la nivel global. Cercetarea relevă acţiunile pe care angajatorii le realizează pentru a evolua în actualul context, conform unui comunicat de presă al companiei.

"Descoperirile din acest an evidenţiază schimbări surprinzătoare la locul de muncă", a declarat Pat Tomlinson, Preşedinte Mercer. "Acestea indică o divergenţă remarcabilă între punctele de vedere ale executivilor de rang superior şi cele ale departamentelor de resurse umane cu privire la tendinţele din business în 2024, precum şi un decalaj în percepţia angajaţilor cu privire la impactul tehnologiei. Pe măsură ce avansăm într-o eră a colaborării dintre oameni şi maşini, organizaţiile trebuie să plaseze oamenii în centrul transformării."

Inteligenţa artificială generativă (AI) este văzută ca factor cheie pentru creşterea productivităţii

Dezvoltarea accelerată a capacităţilor de inteligenţă artificială generativă creează speranţe cu privire la sporirea productivităţii. 40% dintre executivi estimează că AI va urca productivitatea cu 30%. Totuşi, 3 din 5 respondenţi (58%) consideră că tehnologia avansează mult mai rapid decât capacitatea organizaţiilor de a pregăti angajaţii pentru utilizarea acesteia. Unul din trei respondenţi (36%) consideră că pot acoperi nevoia de resurse umane păstrând actualul model al organizaţiei.

"Creşterea productivităţii prin intermediul AI este pe agenda executivilor, dar răspunsul nu stă doar în tehnologie. Creşterea productivităţii forţei de muncă necesită o nouă abordare care să păstreze omul în centru", a declarat Kate Bravery, Global Talent Advisory Leader la Mercer şi autor al studiului. "Companiile de top recunosc că AI este doar o parte a ecuaţiei. Ele adoptă o viziune holistică pentru a rezolva pierderile de productivitate şi pentru a oferi o mai mare agilitate prin noi modele de colaborare între oameni şi maşini."

Există provocări în găsirea unei căi sustenabile către viitorul muncii. Trei din patru (74%) dintre executivi sunt îngrijoraţi de capacitatea angajaţilor de a se adapta, iar mai puţin de o treime (28%) dintre liderii de resurse umane sunt foarte încrezători că pot face din colaborarea om-maşină un succes. Cheia pentru o mai mare agilitate este adoptarea modelelor de angajare bazate pe abilităţi, un aspect deja realizat de companiile performante.

Încrederea angajaţilor a scăzut în toate domeniile

În 2023, încrederea în angajatori a scăzut de la un nivel maxim consemnat în 2022 - un semnal de alarmă, deoarece studiul arată că încrederea are un impact major asupra energiei angajaţilor, a motivării acestora şi a intenţiei lor de a rămâne în organizaţie. Angajaţii care au încredere că organizaţiile lor fac lucrurile potrivite pentru ei şi pentru societate sunt de două ori mai predispuşi să afirme că prosperă, au un simţ puternic al scopului, al apartenenţei şi al valorii.

Aproape jumătate dintre angajaţi spun că vor să lucreze pentru o organizaţie de care să fie mândri, iar unele companii răspund prin prioritizarea eforturilor de sustenabilitate şi a principiilor "Good Work". Având în vedere că salariul echitabil (34%) şi oportunităţile de dezvoltare (28%) sunt factori cheie ai intenţiei angajaţilor de a rămâne în organizaţie, angajatorii sunt stimulaţi să facă progrese mai rapide în privinţa echităţii salariale, transparenţei şi accesului corect la oportunităţi de carieră în anul următor.

La nivel global, angajaţii afirmă că un sentiment de apartenenţă îi ajută să prospere, dar doar 39% dintre liderii de resurse umane spun că femeile şi minorităţile sunt bine reprezentate în echipa de conducere a organizaţiei lor şi doar 18% spun că eforturile recente de diversitate, echitate şi incluziune au crescut retenţia grupurilor cheie de diversitate. Trei din patru angajaţi (76%) au fost martori la discriminarea pe criterii de vârstă. Pe măsură ce aceste provocări se agravează cu deficitul continuu de abilităţi, este necesară o mai mare atenţie în jurul incluziunii şi satisfacerii nevoilor angajaţilor pentru a asigura că toţi pot prospera.

Rezilienţa este esenţială în următorii ani

Investiţiile recente în reducerea riscurilor s-au dovedit a fi eficiente, cu 64% dintre executivi spunând că afacerea lor poate rezista provocărilor neprevăzute, în creştere de la 40% faţă de valoarea consemnată în urmă cu doi ani. Îngrijorările pe termen scurt, cum ar fi inflaţia, influenţează în mare măsură planurile pe trei ani ale executivilor, însă riscurile pe termen lung, cum ar fi cele cibernetice sau legate de climă, s-ar putea să nu primească atenţia necesară.

Construirea rezilienţei individuale este la fel de vitală precum rezilienţa organizaţiei, fiindcă patru din cinci (82%) angajaţi sunt îngrijoraţi că vor ajunge la epuziare anul acesta. Reproiectarea muncii pentru bunăstarea angajaţilor este esenţială pentru a atenua acest risc. 51% dintre companiile cu o creştere a veniturilor de 10% sau mai mult în 2023 au făcut deja acest lucru, în comparaţie cu doar 39% dintre organizaţiile cu creştere mai mică.

Experienţa angajaţilor este o prioritate

Peste jumătate dintre executivi (58%) sunt preocupaţi că organizaţia lor nu face suficient pentru a inspira angajaţii să adopte noi tehnologii, iar două treimi (67%) dintre liderii de resurse umane împărtăşesc îngrijorările că au implementat soluţii noi de tehnologie fără a schimba munca. Experienţa angajaţilor este prioritatea departamentului de resurse umane în acest an; un focus demn de luat în considerare având în vedere că angajaţii productivi sunt de 2,6 ori mai predispuşi să afirme că angajatorul lor organizează munca astfel încât ei să fie eficienţi.

Departamentul de resurse umane joacă un rol critic în îmbunătăţirea muncii pentru toţi, însă există o nevoie crescută ca angajaţii să lucreze împreună cu liderii din domeniul riscurilor şi digitalizare pentru a aduce schimbarea necesară în ritmul cerut. Pentru a răspunde aşteptărilor organizaţionale şi ale angajaţilor, 96% dintre companii îşi planifică anul acesta o anumită reproiectare funcţională a resurselor umane, concentrată pe livrarea de tip silozuri şi prin intermediul modalităţilor digitale de lucru.

Investitorii apreciază angajaţii motivaţi

Anul acesta, pentru prima dată, Mercer a colectat feedback de la managerii de active cu privire la modul în care strategia de resurse umane a unei organizaţii afectează deciziile lor de investiţii. Aproape nouă din zece (89%) văd implicarea şi motivarea forţei de muncă ca fiind factori cheie pentru performanţa companiei, iar 84% consideră că o abordare de tip "rotaţie şi epuizare" este dăunătoare pentru valoarea afacerii. Investitorii mai afirmă că promovarea unui climat de încredere şi echitate este cel mai important factor în construirea unei valori adevărate şi durabile în următorii cinci ani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb