Merkel şi-a exprimat speranţa că Londra şi UE vor rămâne parteneri apropiaţi

Ziarul BURSA #Internaţional / 30 martie 2017

Merkel şi-a exprimat speranţa că Londra şi UE vor rămâne parteneri apropiaţi

Hollande avertizează că Brexit este dureros şi va promova Europa cu mai multe viteze

UKIP a sărbătorit declanşarea Brexit cu şampanie şi tort

Cancelarul german Angela Merkel şi-a exprimat speranţa, într-un mesaj transmis după declanşarea Brexit, că Londra şi UE vor rămâne parteneri apropiaţi, care susţin valori comune, relatează The Guardian.

"Dorinţa mea este ca Marea Britanie şi Uniunea Europeană să rămână parteneri apropiaţi. Pentru că, pentru mine, Marea Britanie este şi rămâne o parte a Europei cu care avem multe în comun, nu în ultimul rând valorile noastre comune. Pe baza acestor valori şi cu ajutorul unor reguli corecte ne vom strădui să ajungem la un echilibru de drepturi şi obligaţii", a declarat Merkel, potrivit News.ro.

Anterior, ministrul german de Externe Sigmar Gabriel a emis un comunicat în care a avertizat că negocierile nu vor fi uşoare şi că resentimentele ar putea fi de neînţeles. El a atras, însă, atenţia că aceasta nu trebuie să fie baza unei relaţii viitoare.

"Fraza «Să rămânem prieteni!» ar putea suna goală, dar este exact cea potrivită acum. Marea Britanie va rămâne vecinul nostru, la fel cum UE va rămâne un vecin al britanicilor. Avem nevoie unii de ceilalţi. Ar trebui să facem totul pentru a ne asigura că păstrăm o relaţie bună şi de prietenie cu Londra în viitor", a subliniat şeful diplomaţiei de la Berlin.

Hollande: "Va fi dureros pentru britanici"

Preşedintele francez Francois Hollande, aflat în vizită în Indonezia, a avertizat că procesul de ieşire a Marii Britanii din UE va fi dureros pentru britanici şi că va promova Europa cu mai multe viteze, relatează The Guardian.

Hollande a subliniat că "va fi dureros pentru britanici (...) (Brexitul - n.r.) va forţa Europa să meargă mai departe, fără îndoială cu diferite viteze".

Polonezii, confuzi şi speriaţi după lansarea Brexitului

Polonezii, cei mai numeroşi europeni care s-au instalat în Marea Britanie în ultimii ani, îşi exprimă confuzia şi teama după ce Marea Britanie a lansat procesul în vederea părăsirii Uniunii Europene, relatează The Associated Press.

Ei regretă faptul că le este blocat accesul pe cea mai atractivă piaţă a locurilor de muncă din Europa, iar unii se tem că unitatea europeană va avea de suferit şi îi va lăsa şi mai vulnerabili în faţa Rusiei.

Unii dintre locuitorii acestei foste ţări comuniste afirmă că înţeleg decizia Londrei de a-şi consolida suveranitatea naţională - de asemenea una dintre priorităţile Guvernului naţionalist polonez.

Însă cei mai mulţi polonezi au prea puţine motive să sărbătorească. După deceniile petrecute în spatele Cortuinei de Fier, ei au profitat de şansa de a emigra pentru a munci sau a studia în Regatul Unit, după ce au aderat la Uniunea Europeană în 2004.

Aproximativ un milion de polonezi trăiesc în prezent în Marea Britanie şi sunt îngrijoraţi că nu ştiu ce urmează.

Estonia a primit notificarea "cu regret"

Pe de altă parte, premierul eston consideră că "nu ne putem permite să fim paralizaţi de Brexit" şi îndeamnă "să avansăm hotărât împreună".

"Acceptăm această notificare cu regret în inimi", a declarat Juri Ratas.

În opinia sa, prioritatea "este să reducem insecuritatea persoanelor şi companiilor care ar putea fi influenţate de retragerea Regatului Unit".

Separat, Guvernul eston a apreciat că invocarea Articolului 50 a pus capăt "incertitudinii cu privire la intenţiile Regatului Unit de a părăsi UE şi la calendarul ieşirii".

Ministrul luxemburghez de Externe: "Europenii nu pot pedepsi Marea Britanie pentru că părăseşte UE"

Ministrul luxemburghez de Externe apreciază că o soluţionare corectă a Brexitului este atât în interesul Uniunii Europene, cât şi al Marii Britanii, relatează The Associated Press.

"Noi nu putem să pedepsim o ţară care vrea să părăsească Uniunea Europeană", a subliniat miercuri Jean Asselborn, aflat într-o vizită în capitala sârbă Belgrad.

Însă, a adăugat el, "atunci când (premierul britanic) Theresa May spune că este mai bine fără acord decât un acord prost, se referă la ambele părţi, nu doar la o parte".

Asselborn a apreciat că "odată cu Brexitul, Uniunea Europeană va pierde nişte bani, asta este clar, deoarece contribuţia Regatului Unit a fost substanţială".

El a avertizat de asemenea că, "dacă eşti stat membru al Uniunii Europene, eşti membru al Uniunii Europene până în ultimul moment şi trebuie să-ţi îndeplineşti angajamentele".

Pe de altă parte, un diplomat european de rang înalt a declarat anterior că Uniunea Europeană nu va căuta să pedepsească Marea Britanie pentru că părăseşte blocul european.

Presa britanică a speculat, începând de la referendumul de anul trecut prin care britanicii au hotărât ca regatul să iasă din Uniune, că celelalte 27 de state membre ale UE ar putea să încerce să provoace maximum de suferinţă Marii Britanii, pentru a-i descuraja astfel pe alţii să plece.

Diplomatul, care a cerut protecţia anonimatului, a respins miercuri aceste speculaţii şi a subliniat că Londra va avea de înfruntat consecinţele voinţei sale de a părăsi piaţa unică europeană.

"Părăsirea pieţei unice o va afecta, numai pe ea, destul de mult", a insistat el.

Suedia vrea negocieri asupra Brexitului "orientate către rezultate"

Pe de altă parte, premierul suedez a subliniat că doreşte "să vadă negocieri organizate şi orientate către rezultate" cu Marea Britanie şi a adăugat că menţinerea unor bune relaţii cu Londra este "importantă pentru (Marea) Britanie, pentru Europa şi pentru Suedia".

Regatul Unit a fost "un partener apropiat şi valoros în Uniunea Europeană", a declarat miercuri Stefan Lofven.

De asemenea, ministrul leton de Externe Edgar Rinkevics, a scris într-un mesaj postat pe Twitter că "acum, că Regatul Unit a declanşat Articolul 50, este necesar să negociem în mod constructiv pentru a forja un acord corect atât pentru UE, cât şi pentru Regatul Unit".

Ambasadorul suedez în Marea Britanie a anunţat, într-un mesaj postat pe Twitter, că "suedezii din Regatul Unit care sunt îngrijoraţi şi au întrebări cu privire la Brexit să contacteze Ambasada Suediei".

Marine Le Pen: "UE vrea un divorţ cât mai dureros de Marea Britanie"

Lidera extremei drepte din Franţa, Marine Le Pen, crede că Marea Britanie va trece cu bine peste despărţirea de Uniunea Europeană.

Marine Le Pen, candidată la preşedinţia Franţei susţine că şantajul pe care Bruxelles-ul i l-a impus Londrei nu a funcţionat şi nu o va face nici de această dată, conform Digi24.ro.

Marine Le Pen a afirmat: "UE vrea ca acest divorţ să fie cât mai dureros cu putinţă, pentru că cei din UE simt că alte naţiuni din blocul comunitar vor să plece. Şantajul nu a funcţionat, introducerea fricii nu a funcţionat nici ea, aşa că vor să facă despărţirea cât mai dureroasă. Vor reuşi? Nu cred. (Marea Britanie n.red) va fi mânată de propriile interese şi nu va fi constrânsă de ideologia UE, care împiedică ţările să se apere singure de globalizarea necontrolată".

Membrii partidului britanic anti-imigranţi şi anti-UE UKIP care servesc în Parlamentul European au sărbătorit miercuri lansarea oficială a procesului de ieşire a Regatului Unit din blocul comunitar, relatează Associated Press.

La scurt timp după ce Londra a transmis oficial scrisoarea prin care a invocat Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona preşedintelui Consiliului European Donald Tusk, membrul UKIP Ray Finch a tăiat un tort şi a servit şampanie.

La rândul său, liderul UKIP Paul Nuttal, a declarat într-un comunicat că formaţiunea sa va acţiona ca un "câine de pază al Brexit".

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5669
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2973
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9304
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.0590

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb