Mesajul unui protestatar pentru Mubarak:"Nu vrem să sfârşeşti ca Nicolae Ceauşescu"

F. A.
Internaţional / 2 februarie 2011

Mesajul unui protestatar pentru Mubarak:"Nu vrem să sfârşeşti ca Nicolae Ceauşescu"

"Comandamentul superior al armatei a transmis un mesaj. Acelaşi mesaj pe care elitele societăţii îl transmit (lui Mubarak - n.r.): "Te-am iubit acum 30 de ani. Nu vrem să te umilim. Nu vrem să sfârşeşti precum Nicolae Ceauşescu. Pleacă în pace"." Aceasta este declaraţia unui chirurg egiptean aflat în centrul protestatarilor din Cairo care au ascultat discursul de marţi seara al liderului Hosni Mubarak, citată de The Guardian în ediţia online.

Cotidianul notează faptul că oamenii care au ieşit în stradă ca să urmărească declaraţia preşedintelui sunt nemulţumiţi de anunţul său şi vor ca acesta să plece imediat, promiţând că vor rămâne în stradă atât cât va fi nevoie.

Comentariul chirurgului, în vârstă de 63 de ani, s-a referit la asigurările date de armată potrivit siguranţei protestatarilor.

Analiză Saxo Bank: Tancurile intră, investitorii ies

Cu o populaţie de aproximativ 80 de milioane de locuitori, un PIB nominal de aproape 220 miliarde de dolari şi cu Autoritatea Canalului de Suez care conduce şi menţine cea mai importantă parte a Canalului de Suez, Egiptul nu poate fi ignorat din perspectivă regională, economică şi geopolitică. Aproximativ 8% din comerţul mondial pe mare se realizează prin acest canal, inclusiv 5% din debitul global de petrol. Din punct de vedere fiscal, canalul generează încasări anuale de 4-5 miliarde de dolari. De asemenea, cu încasări anuale ce se apropie de 10 miliarde de dolari, turismul este încă una dintre sursele puternice de venituri în valute puternice, urmat de comisioane de aproximativ 7-8 miliarde de dolari şi intrări nete FDI de 8,6 miliarde de dolari în decursul ultimilor cinci ani, deţinute de stat.

Indexul bursier egiptean Hermes a suferit deja, în ianuarie, o scădere de 18,5%, în timp ce lira egipteană a suferit o pierdere modestă de 0,9% în faţa dolarului. În decursul aceleiaşi perioade, riscul creditării suverane măsurat pe spreaduri CDS pe 5 ani s-a ridicat la 422bps de la 238 bps.

Pe termen scurt, soarta Egiptului şi a regiunii Orientului Mijlociu şi Africa de Nord stă în mâinile armatei şi în dispoziţia şi capacitatea acesteia de a gestiona tranziţia către democraţie. Pe termen mediu şi lung, soarta Egiptului stă în mâinile poporului egiptean şi în opţiunile acestora în ceea ce priveşte alegerea conducătorilor. Fără îndoială, pentru investitori, cel mai bun scenariu ar fi ca armata să îl susţină pe ElBaradei în înlăturarea lui Mubarak, mai ales că zilele acestuia din urmă îi sunt numărate. Opoziţia condusă de către ElBaradei şi Frăţia Musulmană au anunţat marşuri de milioane de persoane şi armata a recunoscut "legitimitatea cererilor oamenilor" şi a promis să nu deschidă focul asupra protestatarilor paşnici.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb